Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στις κάλπες...


(ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ “ΠΟΝΤΙΚΙ” ΣΤΙΣ 02-02-12)

Το αίτημα για εκλογές «εδώ και τώρα» αναδεικνύει σε μείζον για την κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ, με το σκεπτικό ότι η ολοκλήρωση του PSI και τα μέτρα που θα το συνοδεύουν θα είναι ακόμη χειρότερα τη στιγμή που η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν έχει καν τη νομιμοποίηση για να τα αποφασίσει και να τα επιβάλει.
«Η ολοκλήρωση του PSI και η σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης θα είναι η συνέχεια του μνημονιακού εγκλήματος εις βάρος της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Τσίπρας σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» επισημαίνει ως βασική παρενέργεια του PSI τη χρεοκοπία των ασφαλιστικών ταμείων, σε αντίθεση με τις τράπεζες και τους ομολογιούχους που θα διασωθούν.
Σε κάθε περίπτωση, το σχήμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς φαίνεται να επενδύει στις κάλπες όποτε κι αν έρθουν, αναμένοντας ότι μπορούν να επιταχύνουν και να αποτυπώσουν κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες ώστε είτε άμεσα είτε μακροπρόθεσμα να ευνοηθεί το έδαφος για τον πολυδιακηρυγμένο «νέο συνασπισμό εξουσίας» και ταυτόχρονα να ελαχιστοποιηθούν οι δυνατότητες ανασύνταξης του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος.
Τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πιστεύουν ότι από τη μία η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και η φθορά του δικομματισμού, που εκ των πραγμάτων οδηγούν σε μη αυτοδύναμες, συμμαχικές κυβερνήσεις, και από την άλλη η άνοδος των δυνάμεων της Αριστεράς, κάνουν πιο εφικτό τον στόχο για μια αριστερή κυβέρνηση.
Το δίλημμα της κάλπης, όπως σημειώνει ο  επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι «μνημόνιο και δανειακή σύμβαση ή Νέος Συνασπισμός   Εξουσίας». Επιπλέον, επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να ανατρέψει και τις εντυπώσεις μιας μερίδας ακροατηρίου που τον κατηγορεί για «καταγγελτικό λόγο» και φόβο απέναντι στις ευθύνες της διακυβέρνησης, δηλώνει έτοιμος… να κυβερνήσει: ο Τσίπρας δηλώνει ότι η Αριστερά «έχει το στελεχικό δυναμικό και την αγωνιστική ετοιμότητα να ανταποκριθεί σε αυτό που ο ελληνικός λαός θα την τάξει», καθώς και πως το πρόγραμμα του σχήματος «είναι απολύτως ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο». Και αν ευρύτερα μοιάζει εμπόδιο στους σχεδιασμούς του η άρνηση τόσο του ΚΚΕ όσο και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι έχει νόημα να τους απευθύνεται πιέζοντας να αναλάβουν τις ευθύνες τους για διέξοδο υπέρ της κοινωνίας.
Όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, «συνειδητοποιείται πλέον από τον κόσμο ότι η ενίσχυση του χώρου της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς θα τροφοδοτήσει διαδικασίες και στους δυο άλλους πολιτικούς χώρους, ώστε τελικά μετά και τις επόμενες εκλογές ή πηγαίνοντας προς τις εκλογές να εκδηλωθεί πιο έντονα αυτή η ενωτική προσπάθεια και να λειτουργήσει καταλυτικά και στο εσωτερικό αυτών των κομμάτων για να δημιουργήσουμε αυτό που φαίνεται και αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, τη δυνατότητα με συμπαγή και με ενωτική συστράτευση να εμφανιστεί ο αριστερός και προοδευτικός χώρος».
Ωστόσο αναζητήσεις κι επιφυλάξεις με άξονα το ερώτημα «ενότητα με ποιο πλαίσιο» υπάρχουν σε ορισμένες τάσεις ή συνιστώσες που αντιδρούν σε επιλογές της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ κυρίως, όπως οι συμμαχίες με συγκεκριμένα πρόσωπα από τον χώρο των ΠΑΣΟΚογενών, διατυπώνουν αιχμές για δημιουργία τετελεσμένων, διαφωνούν για τα θέματα του ευρώ και της Ε.Ε. κ.λπ.
Στο μεταξύ, το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τις εξορμήσεις του (περιοδείες, εκδηλώσεις - πολιτικές συγκεντρώσεις) για τη διάδοση των θέσεών του και σε μια προσπάθεια να έρθει πιο κοντά με τον κόσμο για να ακούσει τα προβλήματά τους και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν αν τα διψήφια δημοσκοπικά ποσοστά του τελευταίου διαστήματος έχουν πραγματικό αντίκρισμα. Πάντως οι επιτελείς του σχήματος παρατηρούν ότι οι εκδηλώσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα έχουν πάει πολύ καλά προσελκύοντας κόσμο που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή:www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: