Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο - Αποσπάσματα ομιλίας στην Κεντρική Πολιτική και Πολιτιστική εκδήλωση του Die Linke.



Έρχομαι από την Ελλάδα. Τη χώρα που επιλέχθηκε να γίνει το ευρωπαϊκό πειραματόζωο της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας, προκειμένου η κρίση να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία για τους τραπεζίτες και τους κεφαλαιοκράτες.
Βρισκόμαστε στο δεύτερο χρόνο εφαρμογής της πιο αντιδραστικής και ταξικής πολιτικής, που έχει εφαρμοστεί ποτέ σε χώρα της ευρωζώνης.
Η χώρα μου παρουσιάστηκε ως διεφθαρμένη.
Οι πολίτες της ενοχοποιήθηκαν και οι τραπεζίτες και όλη η κλεπτοκρατία που κυβερνά την χώρα δεκαετίες αθωώθηκαν.

Άνθρωποι των αγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πρώην στελέχη του ΔΝΤ, τοποθετήθηκαν στους πιο κρίσιμους τομείς.
Στοιχεία πλαστογραφήθηκαν, ώστε το έλλειμμα να παρουσιαστεί ως το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Έφτασαν στο σημείο να μιλούν για το μεγαλύτερο και ακριβότερο δημόσιο τομέα της ευρωζώνης, ενώ συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο.
Οποιαδήποτε άλλη άποψη κατασυκοφαντήθηκε, προκειμένου να αποδεχτεί ο λαός μας ως αναπόφευκτη επιλογή τα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Κάθε κοινωνική τάξη και επαγγελματική ομάδα βαφτίστηκε συντεχνία, οι μεγάλες αντιστάσεις των συνδικάτων ονοματίστηκαν ως αντιδράσεις συνδικαλιστών για τη διατήρηση των προνομίων τους.
Ενοχοποιήθηκε ένας ολόκληρος λαός για το χρέος, άσχετα αν αυτό προέκυψε κατά 20% από την αύξηση των δαπανών και κατά 80% από την συστηματική και νομοθετημένη φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου.
Οι τεράστιες διαδηλώσεις από εντυπωσιακές, βαφτίστηκαν επεισοδιακές και η καταστολή στους δρόμους της Αθήνας έφτασε σε επίπεδο Λατινικής Αμερικής.
Όσοι αντιδρούσαν σε αυτόν τον υποτιθέμενο μονόδρομο χαρακτηρίστηκαν αντιευρωπαϊστές.
Το γελοίο είναι πως αποκαλούσαν αντιευρωπαϊστές οι πολιτικοί υπάλληλοι των αγορών στην Ελλάδα όσους διαμαρτύρονταν, χρησιμοποιώντας εθνικιστική ορολογία και ρητορεία «περί σωτηρίας του έθνους».
Σήμερα, δυο χρόνια μετά την εφαρμογή των μέτρων σκληρής λιτότητας, στη χώρα μου επικρατεί απελπισία και απόγνωση.
Ένας στους δύο νέους είναι άνεργος.
Οι δρόμοι της Αθήνας γέμισαν άστεγους.
Χιλιάδες νέοι επιστήμονες ψάχνουν να μεταναστεύσουν.
Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν 20% και ανθρωπιστικές οργανώσεις οργανώνουν συσσίτια.
Και η κυβέρνηση; Ετοιμάζεται να φέρει και νέο πακέτο μέτρων λιτότητας με μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, για να μας σώσει.
Σας περιγράφω αυτήν την κατάσταση ως εικόνα από το δικό σας μέλλον και παρόν.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Παπανδρέου έπεσε από την τεράστια λαϊκή και εργατική αντίσταση.
Το πειραματόζωο στην Ελλάδα αντιστάθηκε. Το πείραμα, όμως, εξελίχθηκε.
Η καταστροφή συνεχίζεται. Τώρα με πρωθυπουργό τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ.
Είναι σαν να είναι εδώ καγκελάριος ο κ. Άκερμαν. Ή μήπως είναι ήδη;
Και πάμε για νέο δάνειο άνω των 100 δις, που σχεδόν ολόκληρο θα πάει στις τράπεζες της διαφθοράς.
Αυτό είναι το όραμα της Μέρκελ και του Σαρκοζί. Η κοινωνική καταστροφή. Η Ευρώπη της κοινωνικής δυστυχίας που θα κυβερνάται από τραπεζίτες.
Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να τους σταματήσουμε. Να κάνουμε την αγανάκτηση, δύναμη για πολιτική αλλαγή.
Εμείς επιλέγουμε  να αλλάξουμε αυτήν την Ευρώπη.
Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε. Είμαστε το 99% και έχουμε δίκιο.
Με την Ευρωπαϊκή αριστερά, με τους λαούς της Ευρώπης μπορούμε να πούμε όχι στην Ευρώπη των τραπεζών. Μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για την Ευρώπη της αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: