Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Κοέλιο καλεί τους νέους ανέργους να μεταναστεύσουν


Photographer: 
 Francisco Leong


Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Πορτογαλία η προτροπή του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο προς τους νέους ανέργους να εγκαταλείψουν τον τόπο τους για να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό.
Επικαλούμενος τη διαρκώς αυξανόμενη ανεργία που πλήττει κυρίως τους νέους αλλά και τους εκπαιδευτικούς της Πορτογαλίας, Ο Κοέλιο επεσήμανε στις 18 Δεκεμβρίου ότι η καλύτερη διέξοδος γι' αυτούς θα ήταν ενδεχομένως να εγκαταλείψουν τη χώρα και να εγκατασταθούν σε άλλες, που έχουν τα πορτογαλικά ως βασική γλώσσα, αλλά καλύτερες προοπτικές επαγγελματικής απορρόφησης, όπως η Βραζιλία ή η Αγκόλα.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός πρότεινε τη συγκεκριμένη λύση δεδομένου ότι, όπως είπε, η βαθιά οικονομική κρίση της Πορτογαλίας δεν δείχνει προς το παρόν να ξεπερνιέται. Η προτροπή του Κοέλιο προκάλεσε, όπως ήταν επόμενο, καταιγισμό επικρίσεων όχι μόνο από οργανώσεις ανέργων αλλά και από τον πολιτικό κόσμο της χώρας.
Η ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Άνα Μαρία Γκόμες δήλωσε ότι αυτό που είπε ο Κοέλιο είναι το τελευταίο πράγμα που ένας πρωθυπουργός θα έπρεπε να πει. Και πρόσθεσε ότι ο Πορτογάλος πρωθυπουργός το μόνο που κάνει είναι να επιβάλλει και να εφαρμόζει μέτρα αυστηρής οικονομικής λιτότητας χωρίς να φροντίζει καθόλου για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Από την πλευρά του ο Φερνάντο Γκόμες, πρόεδρος του γενικού συμβουλίου της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Πορτογαλίας που δίνει κατευθυντήριες γραμμές στην κυβέρνηση για ζητήματα μετανάστευσης, σχολίασε ότι η συγκεκριμένη δήλωση του πρωθυπουργού “αμαυρώνει την εικόνα της χώρας διεθνώς”.
Επικριτικός ήταν και ο Τύπος, με την εφημερίδα Publico να σημειώνει ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας και ιδίως ο πρωθυπουργός "έχουν καταντήσει γελοίοι". Τον συντηρητικό πρωθυπουργό άδειασαν ακόμη και οι κυβερνήσεις των χωρών τις οποίες εκείνος υπέδειξε ως προορισμούς των ανέργων. Τόσο η Βραζιλία όσο και η Αγκόλα εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες τονίζεται ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον εργατικό δυναμικό.
Παρόλα αυτά, το κύμα μετανάστευσης από την Πορτογαλία προς το εξωτερικό παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 120.000 Πορτογάλοι εγκατέλειψαν τη χώρα μέσα στο 2011, ενώ έρευνες αποκαλύπτουν πως εκείνοι που ενδιαφέρονται περισσότερο να μεταναστεύσουν είναι οι νέοι μεταξύ 25 και 34 ετών.

ΠΗΓΗ- WWW.AVGI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: