Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ PALMOS ANALYSIS ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-ΣΤΗΝ Α´ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- ΝΔ 13,6%-ΚΚΕ 9,1%-ΔΗΜΟΚ.ΑΡΙΣ. 7,1 %-ΛΑΟΣ 5,3%-ΠΑΣΟΚ 4,5%


Δημοσκόπηση της Palmos Analysis για τον «ΑτΚ» στην A’ εκλογική περιφέρεια ΘεσσαλονίκηςΑνάλυση: ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΕΜΕΚΕΝΙΔΗΣ
Διευθυντής Ερευνών της Palmos Analysis
Γραφήματα: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΟΣ

Το είδαμε κι αυτό σε δημοσκόπηση: το κυβερνών κόμμα από τη σαρωτική νίκη το 2009 στην πέμπτη θέση της πρόθεσης ψήφου σήμερα!
Και θα δούμε κι άλλα πρωτόγνωρα για τους Νεοέλληνες, άλλωστε πρωτόγνωρη είναι και η γενικότερη κατάσταση στη χώρα μας.
Καταρχήν, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η τσέπη είναι ο βασικός εκλογικός παράγοντας: τι Siemens, τι Βατοπέδια, τι δομημένα ομόλογα, ό,τι κι αν πέρασε από την πολιτική επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια στάθηκε αδύνατο να πληγώσει καίρια το πολιτικό σύστημα. Ενώ μια έκτακτη εισφορά, ένα χαράτσι στα ακίνητα και μερικές μειώσεις μισθών και συντάξεων αρκούν ώστε το πολιτικό σκηνικό να γκρεμιστεί συθέμελα.

Το βασικό πολιτικό θύμα της κοινωνικής οργής είναι αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ. Και λέω αυτή τη στιγμή, γιατί είναι άγνωστο τι ξημερώνει αύριο και για τους άλλους. Δεν υπάρχει πλέον καμιά σχεδόν σταθερά, κανένα σημείο αναφοράς για να προσανατολιστεί κανείς για το μέλλον. Η μεγάλη κυβερνητική κεντροαριστερή παράταξη του ΠΑΣΟΚ έχει αποψιλωθεί σε σημείο που αμφισβητείται η ίδια της η ύπαρξη. Το αμάρτημα άλλωστε μεγάλο: ενάντια στο ίδιο το πολιτικό του DNA, εφάρμοσε τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί από τη μεταπολίτευση και μετά, βρέθηκε απέναντι σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που το στήριξαν διαχρονικά και αθέτησε κάθε προεκλογική του δέσμευση (αυτό το «λεφτά υπάρχουν» στοιχειώνει ήδη την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ).
«Και πού να πάω;», αναρωτιέται ο μέσος ψηφοφόρος που τόσα χρόνια στήριξε το ΠΑΣΟΚ, από την εποχή της «αλλαγής», στην περίοδο του εκσυγχρονισμού και μετά στη νεο-παπανδρεϊκή σεζόν.
Η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι άνθρωποι της κυβερνητικής σταθερότητας, άνθρωποι που έχουν εθιστεί εκλογικά να ψηφίζουν κυβέρνηση. Η βίαιη ανατροπή των επαγγελματικών και οικονομικών τους δεδομένων τα δύο τελευταία χρόνια τους οδηγεί σοκαρισμένους στο να γυρίσουν την πλάτη τους στον κομματικό φορέα που στέγασε επί δεκαετίες τις πολιτικές τους επιλογές. Η προφανής και συγγενική επιλογή των μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και Οικολόγοι Πράσινοι και Αρμα Πολιτών) είναι μεν διαθέσιμη, στερείται όμως των κυβερνητικών εκείνων χαρακτηριστικών τα οποία τους κρατούσαν τόσα χρόνια στην αυλή του ΠΑΣΟΚ. Δεν πείθουν ως «βιώσιμες» κυβερνητικές εναλλακτικές λύσεις, με αποτέλεσμα να κατευθύνεται προς τα εκεί λιγότερο από 1 στους 5 (17%) των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το 2009. Η εμφάνιση της Δημοκρατικής Αριστεράς, με τις πιο ήπιες και συμβιβαστικές θέσεις σε σχέση με τις παραδοσιακές δυνάμεις της Αριστεράς, δείχνει να αποτελεί μια -προσωρινή;- στέγη για τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, εξού και η δημοσκοπική εκτόξευση του νεότευκτου κόμματος του Φώτη Κουβέλη. Παρ' όλα αυτά, το 50% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009 δεν έχουν ακόμα πάρει μεταγραφή για κάποιο άλλο κόμμα αλλά παραμένουν μετέωροι (αναποφάσιστοι, άκυρο-λευκό, αποχή), περιμένοντας είτε τις εσωκομματικές εξελίξεις και τις ενδεχόμενες αλλαγές σε επίπεδο ηγεσίας ή/και πολιτικής γραμμής στο ΠΑΣΟΚ, είτε την ενδεχόμενη ανασύνθεση του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς.
Η Νέα Δημοκρατία δείχνει να κρατάει τη θέση της και συντηρεί σαφές προβάδισμα, μακριά ωστόσο από το στόχο της αυτοδυναμίας. Η συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου δείχνει να έχει ανακόψει την ανοδική της πορεία και είναι φανερό ότι όσο παρατείνεται ο βίος της κυβέρνησης συνεργασίας, τόσο θα δυσκολεύει και η προσπάθειά της να διαφοροποιηθεί από τις μνημονιακές πολιτικές που τόσο πολέμησε τα τελευταία δύο χρόνια. Στάσιμος και ο ΛΑΟΣ, η συμμετοχή του οποίου στην κυβέρνηση από τη μία πλευρά του στέρησε την εισροή διαμαρτυρόμενων ψηφοφόρων, από την άλλη όμως δημιουργεί ένα πιο «αποδεκτό» προφίλ συστημικού φορέα για το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη: είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράφονται διαρροές ακροδεξιών ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ προς τη Χρυσή Αυγή.
Κερδισμένη η παραδοσιακή Αριστερά, όχι όμως στο επίπεδο που θα περίμενε κανείς εν μέσω της αδυσώπητης οικονομικής κρίσης και της συνεπακόλουθης ύφεσης. Εξαίρεση η Δημοκρατική Αριστερά που «πετάει», μένει όμως να αποδειχθεί κατά πόσο η δημοσκοπική καταγραφή θα αποτελέσει και εκλογική πραγματικότητα, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.
Στα αξιοσημείωτα της δημοσκόπησης, η μικρή ικανοποίηση από την κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς η αρχική ευφορία από το σχηματισμό της αντικαθίσταται σταδιακά από προβληματισμό αλλά και συνειδητοποίηση ότι αφενός «ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη», αφετέρου η πραγματικότητα των σκληρών μέτρων δεν αλλάζει… Μάλιστα, για έναν στους τρεις περίπου ερωτηθέντες το ευρώ δεν είναι πλέον επιθυμητό με κάθε θυσία, καθώς οι αντοχές του πληθυσμού εξαντλούνται ταχύτατα…

Ταυτότητα της έρευνας
Η δημοσκόπηση έγινε από την Palmos Analysis για τον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης (Δήμοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Ευόσμου–Κορδελιού, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Νεάπολης–Συκεών, Παύλου Μελά). Το δείγμα ήταν 861 άτομα, άνδρες κα γυναίκες, ηλικίας 18 και άνω. H δειγματοληψία έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με το σύστημα CATI από τις 9 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2011. Σταθμίσεις έγιναν με βάση το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές 2009. Μέγιστο στατιστικό σφάλμα +- 3,3% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.
Η Palmos Analysis είναι μέλος των ESOMAR και WAPOR και έχει αριθμό μητρώου 11 στο Μητρώο Επιχειρήσεων και Φορέων Δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ.

ΠΗΓΗ-ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 

3 σχόλια:

jorje7 είπε...

το θετικο ειναι οτι βαθαινει η δυσφορια για λυσεις τυπου παπαδημου αλλα ακομα πιο πολυ το οτι μεριδα μεγαλη πλεον θετει εαυτον αντιθετο σε ΕΕ,ευρω. Αν αυτη η διαθεση συνδυαστει με τη σοσιαλιστικη προοπτικη τοτε υπαρχει η μαγια για πραγματικη αλλαγη.
Ωςπ ρος τους αριθμους ειναι απλα σοκαριστικο το 4,5%....αναρωτιεμαι στην Α και Β Αθηνων που βρισκεται το ΠΑΣΟΚ εαν υπαρχει πια.

Red Star είπε...

Το δείγμα είναι μεγάλο για την Α'Θεσσαλονίκη.Μιλάμε με 861 άτομα κάνεις αξιόπιστη έρευνα για Αττική.Και αυτή η έρευνα καταρρίπτει αιτιάσεις ερευνητών που έβλεπαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ στο 6-7 % σε Πανελλαδικές έρευνες στην Α' Θεσ/νικης, με πολύ μικρό δείγμα και έλεγαν πως δεν μπορεί , το δείγμα φταίει το ,ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν είναι μονοψήφιο στην Θεσσαλονίκη.Έλα όμως που στο τεράστιο δείγμα φαίνεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ ακόμα πιο χαμηλά στο 4,5% !
Στην Αττική σύντροφε οι δημοσκόποι ντρέπονται να αναφέρουν τα ποσοστά φοβούμενοι πάλι το δείγμα.Πρωτόγνωρες καταστάσεις για επαγγελματίες.Γιατί και η Αττική έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις για τα κόμματα από περιοχή σε περιοχή και σε μια Πανελλαδική των 1.000 -1.500 ατόμων,το δείγμα όσο αντιπροσωπευτικό και αν είναι ανά περιοχή και ηλικίες ,φύλο κλπ ,πάλι είναι θεωρείται μικρό.Γι'αυτό και φοβούνται να αναφέρουν τα μικρά ποσοστά του ΠΑ.ΣΟ.Κ, γιατί ΔΕΝ μπορούν να πιστέψουν σε αυτό που βλέπουν.

Για να απαντήσω όμως στο ερώτημα σου και επειδή έχω πρόσβαση σε αναλυτικά στοιχεία κάποιων εταιρειών θα σου περιγράψω την κατάσταση στην Αττική.Στην Αττική το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι κάτω από 8% και με αναγωγή αναποφάσιστων κλπ φτάνει στο 12-13%. Και βέβαια δεν είναι ούτε 2ο κόμμα στην Α΄Αθήνας ούτε στην Β΄Αθήνας.Είναι πίσω από το Κ.Κ.Ε και κινδυνεύει να το περάσουν ΔΗ.ΑΡΙ-ΣΥ.ΡΙΖ.Α.Αυτό το είχα γράψει από νωρίς .Βέβαια και η Ν.Δ είναι πολύ χαμηλά με αντίστοιχα ποσοστά με την Α'Θεσσαλονίκης.Πάντα μιλάμε χωρίς τους αναποφάσιστους κλπ.Η επαρχία είναι αυτή που κρατά το ΠΑ.ΣΟ.Κ σε διψήφια νούμερα προς το παρόν.

Ως προς την πτώση δημοτικότητας Παπαδήμου δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα.

Αλλά να μην συγχέουμε τις δημοσκοπήσεις με τις εκλογές.Δεν μπορούμε καν να μιλάμε ότι θα γίνουν εκλογές όσο η Ν.Δ απλά ακουμπά το 30 % και το ΠΑ.ΣΟ.Κ να είναι κάτω από το 20 %.Δεν θα κάνουν εκλογές ,δεν θα επιτρέψουν να έρθει ένα αποτέλεσμα που θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό σε επίπεδο έστω ψυχολογίας.

Εκλογές θα γίνουν μόνο εφόσον υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες για τα κόμματα της Ν.Δ -ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κάτω από ένα νέο ισχυρό δίλημμα ή με ένα ΠΑ.ΣΟ.Κ που θα έχει πετάξει τον ΓΑΠ και με το αίσθημα της αυτοσυντήρησης κατέβει ενωμένο υπό τον Βενιζέλο ή τον Λοβέρδο.

Και μην βλέπετε τον Σαμαρά που το παίζει παλικαράς επειδή είναι 14 μονάδες πάνω και πιάνει ένα 30 %.Λίγο να φθαρεί ακόμα και θα αρχίσει να τρέμει τις κάλπες...

mpelas είπε...

@red star
το δείγμα είναι μεγάλο για Θεσσαλονίκη. ΟΚ, υπήρχαν πανελλαδικες δημοσκοποίσεις με σχετικά ακριβή ευρήματα με 1000 άτομα.

Όμως, για να πας από 1000 άτομα σε όλο τον πληθυσμό πρέπει να κάνεις μια πολύ καλή στάθμιση του Δείγματος.

Αυτή σε τόσο ρευστές εποχές δεν είναι εύκολη