Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Ο... μαρτυριάρης Καρατζαφέρης- Γράφει η Σφέτσα Δάφνη



«Η άνοδος της αριστεράς είναι ο εφιάλτης του συστήματος» είπε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας την περασμένη Δευτέρα στη συγκέντρωση του σχήματος στη Θεσσαλονίκη και απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας προς ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων για τη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού εξουσίας. Την ίδια μέρα ένας βασικός μνημονιακός σύμμαχος, που, παρότι γραφικός και λαϊκιστής, είναι αναμφισβήτητα τα τελευταία δύο χρόνια ο πιο «ειλικρινής» στην έκφραση των σκοπών του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, εξηγούσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη γιατί οι εκλογές σήμερα θα ήταν αυτοκτονία: «Αν νομίζετε ότι είναι πιο εύκολο να περάσουν οι αλλαγές με την αριστερά καταγεγραμμένη στο 40% αντί για το 15% που είναι σήμερα, τότε κάποιοι πρέπει να ξαναδούν τους σχεδιασμούς τους».
Έτσι το ερώτημα του Αλ. Τσίπρα προς όλες τις δυνάμεις, πολιτικές και κοινωνικές, που αγωνίζονται για να καταργήσουν το Μνημόνιο και τα αντιλαϊκά μέτρα μετατράπηκε σε μια πρό(σ)κληση εργασίας: «Θα κάνουμε τον εφιάλτη του κύριου Καρατζαφέρη πραγματικότητα;».

«Πρόταση ουσίας» προς Αλ. Παπαρήγα και Φ. Κουβέλη

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα απευθύνεται προσωπικά προς την Αλέκα Παπαρήγα και τον Φώτη Κουβέλη καλώντας τους σε κοινή δράση και συμπόρευση. Παρά τα περί «ναρκωτικών» και «φούμαρων» της γ.γ. του ΚΚΕ και το μάτι που κλείνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς σε μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να πιέζει για αλλαγή ρότας και τις δύο πλευρές.
«Η πρόταση δεν είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα, είναι πρόταση ουσίας» επανέλαβε σε προχθεσινή του συνέντευξη ο Αλ. Τσίπρας. Πολλά ήταν άλλωστε τα στελέχη του ΣΥΝ που στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής υποστήριζαν ότι πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για κοινή πορεία μέχρι τις εκλογές και «να συνεχίσουμε» από την επομένη, ενώ ανάλογα ήταν και τα συμπεράσματα της συνεδρίασης: «Στόχος είναι μια πλατιά πολιτική συμμαχία που θα βοηθήσει τη συγκρότηση κοινωνικο-πολιτικού μετώπου ανατροπής της σημερινής κατάστασης» τονίζει η απόφαση.
«Φως» πάντως μέχρι στιγμής υπάρχει από ένα κομμάτι πολιτικού δυναμικού που έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ. Στις πολλές κοινές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί ήρθε να προστεθεί η κατάθεση, πριν από λίγες μέρες, κοινής ερώτησης στη Βουλή για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία από το «κούρεμα». Την ερώτηση υπογράφουν ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και οι Σοφία Σακοράφα, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Δημήτρης Παπαδημούλης και Μιχάλης Κριτσωτάκης.
Εξάλλου ο Αλ. Τσίπρας και ο ανεξάρτητος βουλευτής Παν. Κουρουμπλής συμμετείχαν στις αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και της Ενωτικής Κίνησης αντίστοιχα στη συνάντηση που πραγματοποίησαν οι δύο χώροι την περασμένη Τρίτη. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, διαβεβαίωσαν οι δύο πλευρές, και η συζήτηση συνεχίζεται.

Στήριξη δομών και δράσεων αλληλεγγύης

Κι αν στο εσωτερικό περισσότερο του ΣΥΝ παρά του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διαφοροποιήσεις, καθώς το Αριστερό Ρεύμα θέλει τη συμπαράταξη μόνον της αριστεράς με «αντικαπιταλιστική προοπτική», πλήρης συμφωνία υπάρχει στην ανάγκη έντασης των κοινωνικών αγώνων και αντιστάσεων. Στο «τρίπολο» κοινωνική δράση - πολιτικές πρωτοβουλίες - ενωτική πρόταση ώστε να ακυρωθούν τα σχέδια του μνημονιακού μπλοκ, όπως αναγράφει η τελευταία απόφαση του ανώτερου οργάνου του ΣΥΝ, αγωνιστική προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα έχουν τα μέτωπα χαράτσια, εφεδρεία, ανεργία, νέα μέτρα.
Με την έναρξη της νέας χρονιάς επίσης θα γίνει πιο συγκροτημένη η παρέμβαση της ριζοσπαστικής αριστεράς στον «τομέα» της αλληλεγγύης. Αποκεντρωμένες δράσεις και δομές ήδη έχουν προχωρήσει, ενώ για την περαιτέρω εμπλοκή της ριζοσπαστικής αριστεράς θα συζητήσει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.

ΠΗΓΗ- ΑΥΓΗ-Σφέτσα Δάφνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: