Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Ολοκαύτωμα-Ισλαμιστές έκαψαν 5 Χριστιανικές εκκλησίες στη Νιγηρία ανήμερα Χριστούγεννα-Τουλάχιστον 39 οι νεκροί



Σειρά εκρήξεων σημειώθηκε σε πέντε εκκλησίες στη Νιγηρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 39 ανθρώπους. Τέσσερις εκρήξεις ακολούθησαν, λίγες ώρες μετά από την έκρηξη μέσα σε εκκλησία κοντά στην πρωτεύουσα Αμπούζα, που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 27 ανθρώπων. 
Για όλες τις εκρήξεις την ευθύνη ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

"Είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών, περιλαμβανομένης αυτής κατά της εκκλησίας της Μαντάλα. Θα συνεχίσουμε αυτές τις επιθέσεις στα βόρεια της χώρας μέσα στις επόμενες ημέρες" δήλωσε ο Άμπουλ Κακά, μιλώντας για λογαριασμός της Μπόκο Χαράμ.


Ποια είναι η σέκτα Μπόκο Χαράμ

Η σέκτα Μπόκο Χαράμ θέλει να ιδρύσει ενα ισλαμικό κράτος στην πολυπληθέστερη αφρικανική χώρα (160 εκατομμύρια  στο Βορρά πλειοψηφούν οι Μουσουλμάνοι, στο Νότο οι Χριστιανοί) να επιβάλλει αυστηρά στο μέλλον, εκεί, τη Σαρία. Βέβαια, εναντιώνεται στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Πανεπιστημιακοί, πολίτες συχνά με άνετα εισοδήματα, προσχώρησαν στη Μπόκο Χαράμ στο ξεκίνημά της. 

Το προπύργιό της έως το '09 ήταν η πόλη Μαΐντουγκούρι, η πρωτεύουσα του Μπόρνο στη βορειο-ανατολική Νιγηρία, δηλαδή συγχρόνως κοντά στο Καμερούν, στο Νίγηρα, στο Τσαντ.

Στη διάρκεια του '09, οι αρχές ασφάλειας σκότωσαν σε μάχες περίπου 800 ανθρώπους στην ανωτέρω γεωγραφική περιοχή. Σκότωσαν, τότε, και τον ηγέτη Μοχάμεντ Γιουσούφ. 

Η σέκτα Μπόκο Χαράμ επαναδραστηριοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες του '10. 

Παραδείγματος χάρη, πέρυσι το θέρος σκότωσε 24 ανθρώπους στο αρχηγείο του ΟΗΕ στην Αμπούζα. 

Η Μπόκο Χαράμ συστάθηκε προ οκτώ, σχεδόν ετών, στις αρχές του έτους 2004.  Στη διάλεκτο "χαούσα", η δίλεκτη επωνυμία της σημαίνει : "είναι αμάρτημα η δυτική παιδεία". 

Η σέκτα διασυνδέεται, σήμερα, με την Αλ Κάιντα για το Μαγρέμπ, την AQMI, με τους ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, με τους αντάρτες Σεμπάμπ στη Σομαλία, όπου και εκπαιδεύει προσωπικό της, ώστε να αναλάβει "τζιχάντ".

ΠΗΓΗ-WWW.NEWPOST.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: