Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ: Προχωρά σχέδιο ιδιωτικοποίησης των παιδικών σταθμών.



Μία χαρακτηριστική περίπτωση εμπορευματοποίησης των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών από τους δήμους είναι αυτή που δρομολογεί ο Δήμος Αμαρουσίου σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία, στην οποία έχει αναθέσει την εκπόνηση σχεδίου κατασκευής δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών μέσω Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η εταιρεία έχει ήδη καταθέσει στο δήμο πολυσέλιδη μελέτη, στην οποία προβλέπεται: Ιδιωτικός φορέας θα αναλάβει την εκπόνηση όλων των απαιτούμενων μελετών για την κατασκευή και λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, την κατασκευή του έργου, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, η οποία θα γίνεται είτε από ιδίους πόρους, είτε από δανειακά κεφάλαια, είτε από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ο ιδιώτης, πέρα από την κατασκευή και τη συντήρηση του έργου, θα έχει και την εκμετάλλευσή του για 20 ολόκληρα χρόνια (συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευαστικής περιόδου η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 12 μήνες), εισπράττοντας από τους γονείς υψηλότατα τροφεία. Η τιμή των τροφείων θα καθορίζεται κάθε φορά από τον ιδιώτη, προφανώς με κριτήριο τη γενικότερη πολιτική λειτουργίας της επιχείρησης, ενώ, την ίδια στιγμή, θα εισπράττει κέρδη εκμεταλλευόμενος τις υποδομές του δήμου και την ενοικίαση των χώρων για άλλες εμπορικές δραστηριότητες τα Σαββατοκύριακα, όπως πάρτι, εκδηλώσεις κ.ά.
Ο ιδιώτης που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση για κατασκευή και λειτουργία των σταθμών μπορεί να είναι: Εταιρείες ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών, εταιρείες ιδιωτικών σχολικών συγκροτημάτων, θεσμικοί επενδυτές, εταιρείες επενδύσεων, διεθνείς και ελληνικές τράπεζες.
Από την πλευρά του ο δήμος θα αναλάβει μόνο τον καθορισμό του γενικού σχεδίου της Σύμπραξης, δηλαδή το πλαίσιο βάσει του οποίου θα παραχωρήσει στον ιδιώτη τις εκτάσεις για την εγκατάσταση των σταθμών (2 οικόπεδα του δήμου έχουν αξιολογηθεί) καθώς και τις σχεδιαστικές, τεχνικές και λειτουργικές απαιτήσεις κατασκευής για τη λειτουργία τους.
Στη σχετική μελέτη προτείνονται 3 σενάρια κατασκευής παιδικών σταθμών, τα οποία χωρίζονται είτε σε ολοκληρωμένους βρεφονηπιακούς σταθμούς (εκτός από νήπια και βρέφη θα φιλοξενούνται άτομα με ειδικές ανάγκες) είτε σε απλούς βρεφονηπιακούς σταθμούς είτε σε νηπιακούς σταθμούς. Και στις τρεις περιπτώσεις οι γονείς των παιδιών θα πρέπει να καταβάλλουν υπέρογκα τροφεία από την τσέπη τους τα οποία θα κυμαίνονται ως εξής: 400 - 530 ευρώ το μήνα σε ολοκληρωμένο βρεφονηπιακό σταθμό και 350 - 380 ευρώ το μήνα στον απλό βρεφονηπιακό και τον νηπιακό σταθμό.
Το θέμα έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από παρέμβαση των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», οι οποίοι κατήγγειλαν τις επιδιώξεις της δημοτικής αρχής. Τόνισαν ότι προχωρά στην υλοποίηση της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας η οποία εκφράζεται με τη λεηλασία του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, με την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων, με την ανατροπή και διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις και την πολιτική χειραγώγηση των εργαζομένων στις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: