Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής»



Τάσσεστε υπέρ μιας οργανωμένης αποχώρησης από το ευρώ και την Ε.Ε., αλλά χαρακτηρίζετε καταστροφική την έξωσή μας εδώ και τώρα. Εκ του αποτελέσματος, δεν είναι το ίδιο πράγμα;
«Είναι το ίδιο πράγμα να βγει ο λαός από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ με δική του πρωτοβουλία και με το κεφάλι ψηλά με το να τον πετάξουν έξω με  τις κλοτσιές; Δεν νομίζω.
Καταστροφή για το λαό είναι αυτό που γίνεται. Πληρώνει τις συνέπειες της κρίσης, της χρεοκοπίας και τους οξυμένους ανταγωνισμούς στην ΕΕ. Το ζήτημα δεν είναι με ποιο νόμισμα θα τον βυθίσουν οριστικά στη φτώχεια, αυτό αφορά τα τμήματα της πλουτοκρατίας που τσακώνονται για το ποιος θα τον λεηλατήσει περισσότερο.
Εμάς μας αφορά πώς θα το εμποδίσουμε. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και διαγραφή του χρέους, για να έχει ο λαός στα δικά του χέρια τις μεγάλες και κρίσιμες επιχειρήσεις».
Σε τι θα ωφελούσε τη χώρα η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, με δεδομένο ότι στηρίζεται εν πολλοίς στις εισαγωγές και δεν έχει σοβαρή παραγωγική βάση; Τι άλλο θα έμενε, εκτός της δραματικής υποβάθμισης της ποιότητας ζωής όλων μας, λόγω των συνεχών υποτιμήσεων της δραχμής;
«Τίποτα ουσιαστικό δεν πρόκειται να αλλάξει για το λαό, όσο η παραγωγή καθορίζεται από το πού έχουν το μεγαλύτερο κέρδος οι μεγαλοεπιχειρηματίες.
Η παραγωγική βάση της χώρας όπως και τα δικαιώματα του λαού είχαν και έχουν αρνητικότατες συνέπειες από την ένταξη και προσαρμογή της χώρας στην ΕΕ. Η απελευθέρωση κεφαλαίων και εμπορευμάτων, οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, ωφέλησαν τα μέγιστα το ελληνικό κεφάλαιο ώστε να συσσωρεύσει και να επενδύσει στο εξωτερικό τεράστια κεφάλαια. Όμως η αγροτική παραγωγή και πάνω από 16 κλάδοι στη μεταποίηση συρρικνώθηκαν.
Η χώρα, όμως, έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες. Για να τις αναπτύξει ολόπλευρα και προς όφελος του λαού, απαραίτητος όρος είναι να γίνουν λαϊκή περιουσία τα μονοπώλια, ο φυσικός και ορυκτός πλούτος της χώρας, ώστε αυτό να γίνει σχεδιασμένα σε πανεθνικό επίπεδο από μια λαϊκή εξουσία. Αυτό φυσικά προϋποθέτει και αποδέσμευση από την ΕΕ».

Η Ευρωζώνη βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Εσείς βλέπετε διάλυση του ευρώ, ευρώ "πολλών ταχυτήτων" ή ευρωομόλογα και "τύπωμα χρήματος", προκειμένου να αντέξει το κοινό νόμισμα;
«Τα σενάρια και τα ενδεχόμενα είναι πολλά. Η διάσπαση της ευρωζώνης φαίνεται αναπόφευκτη. Ο νέος συμβιβασμός μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για τη διαμόρφωση ενός πιο ισχυρού κέντρου μέσα στην ευρωζώνη, δεν θα πάει μακριά. Όσο κι αν γίνουν πιο βάρβαροι κατά των λαών η ανισομετρία και οι ανταγωνισμοί τους θα μεγαλώνουν.
Όποιες και αν είναι οι εξελίξεις στην ΕΕ ο λαός θα υποστεί συντριπτικά πλήγματα. Πρέπει να σηκώσει το ανάστημά του για να παρεμποδίσει τις ατέλειωτες θυσίες που του επιβάλλουν για να προστατευτεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Να αρνηθεί να πληρώσει τα απάνθρωπα χαράτσια, τις νέες δραστικές μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα, γιατί ό,τι του παίρνουν δεν είναι προσωρινό».

Θα μπορέσει η κυβέρνηση Παπαδήμου να κάνει όσα δεν έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου;
«Θεωρώ ανεπίτρεπτο να υπάρχουν σήμερα εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι που ενώ δεινοπαθούν, πιστεύουν ότι η συγκυβέρνηση έγινε για να ανακουφιστεί ο λαός. Τη συγκυβέρνηση την επέβαλαν η ελληνική πλουτοκρατία και η ΕΕ για να εφαρμόσει πιο αποτελεσματικά τα παλιά μνημόνια και να συμφωνήσει τα ακόμα χειρότερα μνημόνια της χρεοκοπίας.
Ο λαός πιο γρήγορα πρέπει να δραστηριοποιηθεί, να οργανωθεί, να είναι έτοιμος να αντιδράσει ακόμα και στο ενδεχόμενο της γενικευμένης εσωτερικής στάσης πληρωμών».

Κυκλοφορούν ήδη σενάρια ολιγόμηνης παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου. Εσείς ζητάτε εκλογές εδώ και τώρα. Πότε βλέπετε να γίνονται;
«Αυτά που λένε τα κόμματα της συγκυβέρνησης για την ημερομηνία των εκλογών εμείς τα ακούμε βερεσέ. Εκλογές θα γίνουν όποτε τις επιβάλλει ο λαός ή όταν τους δώσουν άδεια αυτοί στους οποίους έχουν δεσμευτεί».

Το τελευταίο διάστημα έχετε οξύνει την κριτική σας προς τη ΝΔ. Το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς δεν απεμπολεί το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στην ασκούμενη πολιτική, στην επιστολή που απέστειλε στους δανειστές της χώρας, δεν σας πείθει;
«Τη ΝΔ δεν την αφήσαμε ποτέ έξω από το στόχαστρο της κριτικής μας γιατί παρά το μισό όχι που είπε στο μνημόνιο, ψήφισε και στήριξε τους βασικούς νόμους που το υλοποιούσαν, ενώ η κριτική και οι θέσεις της αποτελούσαν πίεση για πιο γρήγορη εφαρμογή. Καθόλου δεν μας εξέπληξε η συμμετοχή της στη συγκυβέρνηση και οι έγγραφες δεσμεύσεις της. Τώρα τι αξία έχει αν θα κάνει τροποποιήσεις, όταν η ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι αυτές "θα είναι αυστηρά μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας";».

Σας "ξένισε" το γεγονός ότι δεν σχολιάστηκε όσο έντονα θα περίμενε κανείς η συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση;
«Όχι δεν μας ξένισε, με την έννοια ότι το περιμέναμε. Δεν πιστεύω ότι μόνο εμείς «βλέπαμε» ότι ο Καρατζαφέρης ήταν ο λαγός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και διάφορων μηχανισμών.
Δεν ήταν ολοφάνερος ο συντονισμός και η συνεργασία του δίδυμου Πάγκαλου - Καρατζαφέρη στις συκοφαντίες και προβοκάτσιες κατά του ΚΚΕ, κατά του ΠΑΜΕ και γενικά του εργατικού λαϊκού κινήματος;
Τώρα, με την επιβράβευση του ΛΑΟΣ, ομολογούν πόσο επικίνδυνοι είναι οι σχεδιασμοί τους σε βάρος του λαού. Να είστε σίγουροι ότι ο αντικομμουνισμός θα είναι η ατμομηχανή τους».

Αρνείστε επίμονα μια πολιτική συμμαχιών με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, ώστε να φτιαχτεί ένα αντιμνημονιακό μέτωπο. Αν όχι τώρα, πότε;
«Το αντιμνημονιακό μέτωπο από μόνο του δεν λέει τίποτα. Ενάντια στο μνημόνιο υποτίθεται ότι ήταν και η ΝΔ. Είναι μια παγίδα που αν πέσει σε αυτή ο λαός, τότε δεν έχει ελπίδα να σωθεί.
Δεν υπάρχει καλό και κακό μνημόνιο κι ούτε είναι προσωρινό. Τα βάρβαρα μέτρα που περιέχει τα απαιτούν οι μεγαλοβιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές. Προβλέπονται στη στρατηγική της ΕΕ για το 2020 και εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από το αν έχουν μνημόνια και χρέη.
Όποιος ισχυρίζεται ότι είναι κατά του μνημονίου και έχει φιλολαϊκή λύση χωρίς να συγκρουστεί με την ΕΕ και την ύπαρξη των μονοπωλίων στην οικονομία, ή δεν ξέρει τι του γίνεται ή κοροϊδεύει το λαό.
Το ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι ξέρει τι λέει και δεν κοροϊδεύει το λαό ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι παντελώς αναξιόπιστος. Με τις προτάσεις συνεργασίας επιχειρεί να θολώσει για μια ακόμα φορά τα νερά, να κρύψει ότι οι θέσεις και οι προτάσεις του για την ΕΕ και την κρίση αποδείχτηκαν όλες, μα όλες, χρεοκοπημένες. Ότι οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις όπου εφαρμόστηκαν οδήγησαν το λαό σε μεγάλες ήττες».

Πολλοί μιλούν για το τέλος της Μεταπολίτευσης και υποστηρίζουν ότι με την κυβέρνηση Παπαδήμου κλείνει ο κύκλος των αυτοδύναμων κυβερνήσεων των δύο κομμάτων εξουσίας. Το σχόλιό σας.
«Το θέμα δεν είναι να γίνουν μικροαλλαγές, να αλλάξουν πρόσωπα ή ονόματα, να γίνει δηλαδή μεταμφίεση του πολιτικού σκηνικού ώστε τη σφαγή των μισθών και των συντάξεων να την κάνουν συμμαχικές κυβερνήσεις.
Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα ο λαός, να απορρίψει το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ μαζί με αυτό που υπηρέτησαν. Είτε διασπαστούν είτε αλλάξουν ηγεσία τα κόμματα του συστήματος χειρότερα θα γίνονται για το λαό.
Είναι καιρός οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι που τα ψήφιζαν έως τώρα να ακούσουν πιο προσεκτικά και να εμπιστευτούν το ΚΚΕ. Αν βαδίσουν μαζί μας  στο δρόμο του αγώνα, θα διαπιστώσουν ότι έχουμε δίκιο σε πολύ περισσότερα απ' ότι φαντάζονται και ότι ο λαός οργανωμένος και αποφασισμένος έχει τη δύναμη και την ικανότητα να επιβάλει τις ριζικές αλλαγές που απαιτούνται στην οικονομία και στην εξουσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: