Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Οικολόγοι Πράσινοι.Πόθεν έσχες: Γιατί η Βουλή βάζει όρια στη διαφάνεια;


Σχολιάζοντας την ανάρτηση στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων των «Πόθεν Έσχες» με μορφή και όρους που απαγορεύουν ή δυσκολεύουν την αντιγραφή, αναδημοσίευση ή επεξεργασία των στοιχείων, ο συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Τάσος Κρομμύδας, δήλωσε:

«Πρόκειται για μια εντελώς κουτσουρεμένη δημοσίευση των «Πόθεν έσχες». Οι πολίτες, όχι μόνο δεν μπορούν να δουν πώς μεταβλήθηκε η περιουσία των πολιτικών κατά τη διάρκεια της πολιτικής τους καριέρας, αλλά πλέον τους απαγορεύεται στην πράξη και η αντιγραφή, αναδημοσίευση ή επεξεργασία των στοιχείων.
Είναι εντελώς απαράδεκτο η Βουλή να βάζει όρια στη διαφάνεια. Καλούμε τον πρόεδρο της Βουλής να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε τέτοια δεδομένα, όπως ακριβώς συμβαίνει στον ιστότοπο της ΕΕ αλλά και στα περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.».
Σημείωση:
Οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της Βουλής σε μορφή Flash, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την αντιγραφή, αποθήκευση και επεξεργασία των στοιχείων. Παράλληλα, οι «Όροι χρήσης στοιχείων των ηλεκτρονικών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης που γίνονται διαθέσιμα μέσω της διαδικτυακής πύλης της Βουλής των Ελλήνων» αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Απαγορεύεται κάθε αντιγραφή ή αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου των ηλεκτρονικών δηλώσεων. Η πρόσβαση στα στοιχεία αυτά επιτρέπεται μόνο μέσω της διαδικτυακής πύλης της Βουλής των Ελλήνων και μόνο με τα τεχνικά μέσα τα οποία έχουν αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: