Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην Άρτα.



«Η εκτίμηση που εμείς κάνουμε είναι ότι η κρίση θα γίνει πιο βαθειά. Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά κοντά σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Προγραμματισμένη χρεοκοπία έγινε, συμφωνημένη χρεοκοπία έγινε 50%, προηγούμενα 21%, και βαδίζουμε, ολοταχώς θα έλεγα, για μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Και δεν είναι τυχαίο ότι καθημερινά πυκνώνουν οι συζητήσεις και τα διάφορά σενάρια, συζητήσεις του τύπου «ευρώ ή δραχμή» και η προσπάθεια να καθησυχαστεί ο ελληνικός λαός, γιατί, αν η Ελλάδα εν πάση περιπτώσει βγει από το ευρώ, μπορεί να συνδεθεί με το δολάριο ή με τη βρετανική λίρα και υποτίθεται ότι ο λαός σώθηκε.
Θυμίζουμε ότι και η Αργεντινή ήταν συνδεδεμένη με το δολάριο, δεν απέφυγε την κρίση και αφού αποδεσμεύτηκε από το δολάριο, μπορεί ο κύκλος της κρίσης να ξεπεράστηκε, αλλά ο λαός βγήκε πιο φτωχός από την κρίση και οι κοινωνικές αντιθέσεις, η κοινωνική διαφοροποίηση έγινε πιο μεγάλη. Συνήθως τα στατιστικά στοιχεία τα οποία διαδίδονται, είναι στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πώς ανακάμπτει η κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Έρχεται τσουνάμι νέων μέτρων. Κυριολεκτικά, και ο πρωθυπουργός δεν λέει την αλήθεια και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και αυτό το μόρφωμα, το ΛΑΟΣ που είναι στην κυβέρνηση, που λένε ότι δεν θα ‘ρθούν καινούργια μέτρα. Πρώτα πρώτα «τρέχουν» τα μέτρα του 2009, του 2010, του 2011 και το 2012 θα πέσουν όλα στην πλάτη μας. Μην ξεχνάτε ότι ορισμένα από τα μέτρα δεν έχουν ήδη εφαρμοστεί. Δηλαδή τον Γενάρη του 2012 οι μισθοί θα μειωθούν πάρα πολύ χωρίς να παρθούν νέα μέτρα. Όμως θα παρθούν και νέα μέτρα. Δεύτερο. Όταν λένε ότι θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας, σημαίνει ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία θα χρεοκοπήσουν εντελώς μια ώρα αρχύτερα. Όταν λένε ότι θα μειωθούν οι εισφορές της εργοδοσίας στην Εργατική Εστία, στην Εργατική Κατοικία, σημαίνει αντίστοιχα νέες τρύπες. Επομένως θα γίνει μείωση μισθών, θα γίνει μείωση συντάξεων και εμείς δεν αποκλείουμε η κυβέρνηση να κάνει και κάποια στιγμή και μια στάση πληρωμών.
Θεωρούμε ότι η απόφαση που πάρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία σχέση με αυτό που προπαγανδίζεται, ότι γίνονται βήματα για την οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Το αντίθετο. Η τελευταία Σύνοδος της ΕΕ καθόρισε να υπάρχει επίσημο χάσμα ανάμεσα στις χώρες και καθόρισε επίσης με ποιες προϋποθέσεις θα εξοβελίζεται μια χώρα από την Ευρωζώνη ή και από την ίδια την ΕΕ. Γι' αυτό εμείς λέμε στον ελληνικό λαό ότι τώρα πια το ταμπού που είχε ένα μέρος του λαού απέναντι στη δική μας θέση για αποδέσμευση, δεν έχει νόημα να υπάρχει. Γιατί είναι άλλο πράγμα να σε διώξουν κλοτσηδόν και άλλο πράγμα να αποφασίσει ο λαός  -όπως έτσι πρέπει να κάνουν και άλλοι λαοί της Ευρώπης- να αξιοποιήσουν τους κλονισμούς που δέχεται η ΕΕ και να ωθήσουν τα πράγματα προς την αγωνιστική αποδέσμευση. Αλλά ταυτόχρονα εμείς συνοδεύουμε την αποδέσμευση με τη μονομερή διαγραφή του χρέους και πάνω απ' όλα με ριζική αλλαγή και στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας και της οικονομίας.
Επισημαίνουμε επίσης ότι ο λαός πρέπει να θωρακιστεί -έχει πείρα- απέναντι στο νέο κύμα κρατικής καταστολής και βίας που θα αναπτυχθεί, γιατί δεν μπορούν να διαφορετικά να τον αντιμετωπίσουν, το κίνημα θα ανέβει, το κίνημα θα αντεπιτεθεί, ο λαός δεν θα αυτοκτονήσει, επομένως θα ετοιμάσουν νέο κύμα καταστολής. Θα επαναλάβω αυτό που είπα από την πρώτη στιγμή: Η συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η συμμετοχή ενός κόμματος το οποίο εκτελεί συμβόλαια, κάνει την πιο βρώμικη δουλειά, είναι το κόμμα εκείνο που θα πάρει στην πλάτη του την επεξεργασία των πιο βρώμικων και αντιλαϊκών μέτρων εναντίον του λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: