Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Δεν ξέρουν ποιους έβγαλαν στην εφεδρεία!


 Η κυβέρνηση οδήγησε 20.000 δημοσίους υπαλλήλους στην εφεδρεία. Ξέρει τον αριθμό αλλά δεν ξέρει ποιοι είναι και τώρα ζητάει από τις υπηρεσίες προσωπικού να μάθει τα ονόματά τους! Τόσο σωστά και δίκαια αποφάσισαν.
Έμμεση παραδοχή από την πλευρά του υπουργείου για το μπάχαλο που επικρατεί με την εφαρμογή της εφεδρείας και συνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας συνιστά η εγκύκλιος που δημοσιοποιήθηκε χθες ζητώντας απ' όλες τις υπηρεσίες προσωπικού να αποστείλουν μέχρι την προσεχή Δευτέρα τις λίστες με τα ονόματα που απολύθηκαν αυτοδικαίως ή εντάχθηκαν στο νέο καθεστώς. Η εγκύκλιος, μάλιστα, έρχεται χρονικά μετά τις διαρροές του υπουργείου προς τον Τύπο, πως αναμένονταν από μέρα σε μέρα αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου, εικόνα την οποία λόγω του αλαλούμ με τις διαπιστωτικές πράξεις, τις ενστάσεις, τις εξαιρέσεις, την άρνηση συμπλήρωσης των υπεύθυνων δηλώσεων προϋπηρεσίας, κ.λπ., αποδείχτηκε τελικά ότι δεν έχει.Στο μεταξύ, έληξε προχθές η προθεσμία για τις αποφάσεις μεταφοράς προσωπικού από τους υπό κατάργηση/συγχώνευση φορείς και έπονται μέχρι τις 31/12 οι αποφάσεις των οργάνων διοίκησης των φορέων υποδοχής, με τις οποίες μόνιμο προσωπικό των κατηγοριών ΔΕ/ΥΕ, σε αριθμό ίσο με το προσωπικό των κατηγοριών αυτών που μεταφέρθηκε σ' αυτούς, εντάσσεται σε καθεστώς εφεδρείας.
Την ίδια στιγμή, αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν προκαλέσει οι αιτιάσεις της πρώτης για εφαρμογή της εφεδρείας με εξαιρέσεις και παράνομες προσλήψεις "ημετέρων" του ΠΑΣΟΚ. Το υπουργείο απάντησε στις αιτιάσεις τονίζοντας ότι "ουδείς από όσους ορίζει ο νόμος, εξαιρείται της εφεδρείας εφʼ όσον έχει συμπληρώσει συγκεκριμένη ηλικία και συγκεκριμένα χρόνια υπηρεσίας". Σύμφωνα με το υπουργείο, "η εξαίρεση από την εφεδρεία αφορά μόνο στους γενικούς διευθυντές και μόνον αναπληρωτές που πριν την ψήφιση του νόμου είχαν οριστεί και ασκούσαν ήδη καθήκοντα γενικού διευθυντή". Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκης επισήμανε ότι στο σημείο αυτό η ανακοίνωση του υπουργείου "ομολογεί ότι γίνονται εξαιρέσεις και ότι οι εξαιρέσεις αφορούν αυτούς που οι ίδιοι είχαν επιλέξει". Πρόσθεσε δε ότι "από την εφεδρεία -με βάση τον δικό τους νόμο- εξαιρούνται και πολλοί άλλοι. Όπως, για παράδειγμα, πολλοί από εκείνους που υπηρετούσαν σε φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται, αλλά μετατάχθηκαν σε άλλους φορείς. Είναι άλλη μια μεθόδευση με την οποία φρόντισαν να διασώσουν 'δικούς τους'".


Παρέμβαση ΔΣΑ για εφεδρεία
"Οι χρόνιες παθογένειες του τομέα της δημόσιας διοίκησης, αποτέλεσμα των παλινωδιών των πολιτικών που υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με νομοθετήματα αποσπασματικά, κοινωνικά άδικα και ανάλγητα, που καταδικάζουν συμπολίτες μας σε μια φάση οιονεί ανεργίας, αποστερώντας τον κρατικό μηχανισμό από σημαντικό μέρος του δυναμικού του" υπογραμμίζει σε γραπτή παρέμβασή του για το μέτρο της εφεδρείας ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Επισημαίνει, μάλιστα,ότι "ο παραλογισμός μάλιστα του εν λόγω θεσμού, που εφαρμόζεται δίχως εξαιρέσεις, αποδεικνύεται περίτρανα στην περίπτωση των δικαστικών υπαλλήλων, ο ρόλος των οποίων είναι ιδιαίτερα κομβικός στις πανταχόθεν διαρκώς εξαγγελλόμενες προσπάθειες για την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, προσπάθειες που είναι εξαρχής καταδικασμένες να αποτύχουν αν δεν έχουν τη στήριξη από το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό".

Ν. Χουντής: Παραβιάζεται η κοινωνική νομοθεσία
Παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας στην υπόθεση της εφεδρείας διαπιστώνει με κατεπείγουσα ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής. Αναφερόμενος στην προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ο Ν. Χουντής επισημαίνει ότι η επιλογή των εργαζομένων που εμπίπτουν στην εφαρμογή του μέτρου γίνεται με βάση την ηλικία τους και ως εκ τούτου αποτελεί δυσμενή διάκριση». Επιχειρηματολογώντας σχετικά επικαλείται, μεταξύ άλλων, το άρθρο 1 και 2 της οδηγίας 2000/78 «για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία» βάσει των οποίων η διάκριση λόγω ηλικίας παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης στα κράτη μέλη.


Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: