Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως το άτομο εναντίον του οποίου έχουν γίνει οι περισσότερες απόπειρες δολοφονίας, μπήκε ο 85χρονος θρυλικός ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο.



Στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως το άτομο εναντίον του οποίου έχουν γίνει οι περισσότερες απόπειρες δολοφονίας, μπήκε ο 85χρονος θρυλικός ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο.

Από το 1959, όταν ανέτρεψε τον δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα, μέχρι το 2006, όταν παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ, ο Φιντέλ Κάστρο έγινε στόχος δολοφονίας 368 φορές , αριθμός ρεκόρ που του έδωσε μια θέση στο βιβλίο Γκίνες. 

Ο 85χρονος σήμερα Κάστρο, μέσα σε 47χρόνια έγινε στόχος 368 δολοφονικών επιθέσεων με ότι μέσο μπορεί να φανταστεί κανείς : ελεύθεροι σκοπευτές, δηλητηριώδη χάπια, τοξικά πούρα, εκρηκτικά στα παπούτσια του, στολές κατάδυσης εμποτισμένες με θανατηφόρο δηλητήριο, ακόμα και μικρή βόμβα, κρυμμένη σε ένα μπαλάκι του μπέιζμπολ! 

Μεθόδοι δολοφονίας που θα ζήλευε και ο Τζέημς Μποντ, στάθηκαν ανεπιτυχείς με τον θρυλικό ηγέτη της Κούβας 

Οι περισσότερες απόπειρες εναντίον είχαν διαταχθεί και σχεδιαστεί από την CIA, καθώς οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να ανεχθούν την γειτονία με μια σοσιαλιστική χώρα, όπως διοικούσε την Κούβα ο Κάστρο, ούτε την πολιτική υποστήριξης επαναστατικών κινημάτων χωρών του Τρίτου Κόσμου.

Στις 17 Απριλίου 1961 περίπου 1.500 Κουβανοί εξόριστοι , με την υποστήριξη των ΗΠΑ, αποβιβάστηκαν στις νότιες ακτές της Κούβας, στον Κόλπο των Χοίρων με σκοπό να ανατρέψουν τον Φιντέλ Κάστρο. Η εκτίμηση της CIA ήταν ότι η απόβαση στην Κούβα θα ήταν το πρώτο βήμα για το οριστικό τέλος του Φιντέλ,αλλά αποδείχθηκε λανθασμένη. Από τότε, όλες οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών που πέρασαν από τον Λευκό Οίκο σχεδίασαν εκατοντάδες απόπειρες εναντίον του Κουβανού ηγέτη, όλες αποτυχημένες. 

Κάποιες απόπειρες έγιναν και από εξόριστους πολιτικούς αντιπάλους του Φιντέλ Κάστρο, όμως τελικά καμιά από τις 638 δολοφονικές επιθέσεις εναντίον του δεν είχε αποτέλεσμα. 



Στις 19 Φεβρουαρίου 2008 - έπειτα από μισό αιώνα στο τιμόνι της Κούβας- ο Φιντέλ παρέδωσε οριστικά την εξουσία στον αδερφό του, Ραούλ Κάστρο


Η πιο πρόσφατη σοβαρή απόπειρα δολοφονίας του 85χρονου Κάστρο έγινε το 2000, όταν τοποθετήθηκαν 90 κιλά εκρηκτικά κάτω από το πόντιουμ ομιλίας του Κουβανού ηγέτη στον Παναμά. Αν και είχε γίνει στον ΄χωρο ο απαραίτητος και προβλεπόμενος έλεγχος ασφαλείας, η προσωπική φρουρά του Κάστρο ανακάλυψε την παγίδα θανάτου, αφού απαίτησε να ερευνήσει η ίδια τον χώρο. Στην απόπειρα εμπλέκονταν, όπως αποδείχθηκε, τόσο ένας εξόριστος πολιτικός του αντίπαλος, όσο και πράκτορες της CIA. 

Με μέσο όρο 7, 83 απόπειρες το χρόνο, ο 85χρονος Φιντέλ δικαίως κατέκτησε μια θέση στο Βιβλίο Γκίνες! 

Μετά από μισό αιώνα κυνηγητού, επίσημα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να «εξολοθρεύσουν» τον εχθρό, όμως οι Αρχές Ασφαλείας της Κούβας, εξακολουθούν να επαγρυπνούν. Κανένα δέμα με παραλήπτη τον 85χρονο Κάστρο δεν παραδίδεται εάν δεν ελεγχθεί εξονυχιστικά ενώ, τις τελευταίες δεκαετίες ο Φιντέλ Κάστρο έχει αλλάξει τουλάχιστον 20 φορές τόπο κατοικίας. 


Πηγή:www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: