Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Πρώτα ο πολίτης και τα περήφανα γηρατειά για τον φιλεύσπλαχνο Λουκά Παπαδήμο και την συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΛΑ.Ο.Σ.Οι συνταξιούχοι του σήμερα θα πάρουν το εφάπαξ... το 2018!


Όσοι υπάλληλοι βγαίνουν τώρα στη σύνταξη,προκειμένου να αποφύγουν την εφεδρεία, θα λάβουν το
φάπαξ το αίσιον έτος 2018!

Έτσι, και παρά το «κούρεμα» κατά 20% της παροχής για όσους κατέθεσαν αίτηση μετά την 1/1/2010, η κυβέρνηση εξετάζει πρόταση για χορήγηση μόνο προκαταβολής εφάπαξ ίσης με το 50% του δικαιούμενου ποσού. Για το υπόλοιπο ποσό οι δικαιούχοι θα παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες. 


Απλώς η ανακοίνωση της εν λόγω ρύθμισης καθυστερεί, αφενός για να ολοκληρωθεί η πίεση που ασκείται διά της εφεδρείας για συνταξιοδότηση σε όσους έχουν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα και αφετέρου για να ψηφιστεί πρώτα η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων στα οποία θα επιβληθεί και νέα μείωση των συντάξεων από 15% έως και 40%. Νομοσχέδιο που αναμένεται εντός του μήνα, ενώ οι περικοπές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η του νέου έτους. 



Στο Ταμείο Πρόνοιας έχει προκληθεί πραγματικός συνωστισμός, καθώς ήδη «στριμώχνονται» περισσότεροι από 45.000 συνταξιούχοι που αναμένουν το ήδη μειωμένο κατά 20% (ισχύει για αιτήσεις μετά την 1/1/2010) εφάπαξ. 



Λόγω της εφεδρείας αναμένεται μέσα στο μήνα να συνταξιοδοτηθούν άλλοι 20.000. Αν και οι σχετικές αιτήσεις θα φτάσουν στο Ταμείο του εφάπαξ έπειτα από 6-8 μήνες, διάστημα το οποίο απαιτείται για την έκδοση της σύνταξης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ωστόσο υπολογίζεται ότι αυτές οι αιτήσεις θα ικανοποιηθούν έπειτα από 5-6 χρόνια. 


Και αυτό γιατί το Ταμείο, με βάση τις μηνιαίες εισφορές που έχει, μπορεί να δώσει έως 700 εφάπαξ το μήνα και σχεδόν 8.500 το χρόνο. 


Με τα σημερινά δεδομένα, το Πρόνοιας έχει σωρευμένες υποχρεώσεις που ανέρχονται στο κολοσσιαίο ύψος των σχεδόν 3,2 δισ. ευρώ. 


Κάτι που επηρεάζει και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, καθώς ένα μέρος αυτού υπολογίζεται πλέον στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. 


www.epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: