Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Η.Π.Α; Δυναμικές διαδηλώσεις στο Οκλαντ.



Δεκάδες χιλιάδες πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και γενική απεργία την Τρίτη στο Οκλαντ αλλά και το Σαν Φρανσίσκο. Κινητοποιήσεις που περιελάμβαναν διαδηλώσεις, αλλά και τον αποκλεισμό του λιμανιού στα βόρεια της πόλης του Σαν Φρανσίσκο. Διαδηλώσεις οκτώ ημέρες μετά την άγρια καταστολή της αστυνομίας στο Οκλαντ κατά διαδηλωτών του λεγόμενου κινήματος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ», που αντιδρά στις βαριές συνέπειες της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που έχουν οδηγήσει στην ανεργία και στην εξαθλίωση, ωστόσο το περιεχόμενό του είναι θολό χωρίς στόχευση ενάντια στο ίδιο το σύστημα, αλλά μόνο σε πλευρές του (τράπεζες, πολυεθνικές).

Η καταστολή είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες από 100 συλλήψεις και τραυματίες, μεταξύ αυτών και του βετεράνου του πολέμου του Ιράκ και του Αφγανιστάν, Σκοτ Ολσεν, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση.
Μέχρι χτες το μεσημέρι - ώρα Ελλάδας - το λιμάνι παρέμενε αποκλεισμένο από χιλιάδες διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών για την παράλυση όλων των δραστηριοτήτων του πλέον σημαντικού εμπορικού και οικονομικού κόμβου της βόρειας Καλιφόρνιας και του τέταρτου μεγαλύτερου λιμανιού των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου διακινούνται σε ετήσια βάση εμπορεύματα άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι, εργαζόμενοι, νέοι, δάσκαλοι, γονείς ακόμη και μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, με επίκεντρο την Ογκάβα Πλάσα, και κρατώντας πανό που έγραφαν «γενική απεργία», και κάποια «ταξικός πόλεμος ενάντια στο 1%» ή «χρηματοδοτήστε τα σχολεία μας και τις υπηρεσίες μας, όχι τις τράπεζες».
Ωστόσο, σε άλλες πόλεις της Καλιφόρνια, όπως, στο Λος Αντζελες, στο Σαν Ντιέγκο και στο Φρέσνο, προετοιμάζονται επιχειρήσεις καταστολής για την εκδίωξη των διαδηλωτών. Στην Οκλαχόμα, οι αρχές ανακοίνωσαν το θάνατο ενός διαδηλωτή που έπαιρνε μέρος στις διαμαρτυρίες στην Πόλη της Οκλαχόμας. Τα στοιχεία του δεν έχουν γίνει γνωστά, ούτε και τα αίτια του θανάτου, ενώ παράλληλα χτες τα ξημερώματα - τοπική ώρα - πραγματοποιήθηκε ακόμη ένας γύρος καταστολής με αρκετές συλλήψεις. Τέλος, στη Νέα Υόρκη, περισσότεροι από εκατό βετεράνοι του πολέμου του Ιράκ και του Αφγανιστάν, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από το μνημείο των πεσόντων του Βιετνάμ στο νότιο άκρο του Μανχάταν διέσχισαν με την πορεία τους όλη την περιοχή της Γουόλ Στριτ και ένωσαν τις δυνάμεις με τους διαδηλωτές στο Ζουκότι Παρκ, διαδηλωτές που βρίσκονται εκεί από 17 Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: