Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ :Εθνικοποίηση καλλιεργήσιμης γης.


Την απαλλοτρίωση 290.000 εκταρίων ακαλλιέργητης αγροτικής γης που νεμόταν η εταιρεία «Agropecuaria Flora», θυγατρική του βρετανικού γίγαντα τροφίμων «Vestey Group», ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες.
Την ανακοίνωση της απαλλοτρίωσης ακολούθησε η κατηγορηματική άρνηση της μητρικής εταιρείας να αποδεχθεί τη διαδικασία εθνικοποίησης που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση το 2005, σύμφωνα με το νόμο με τον οποίο άνοιξε ο δρόμος για την εθνικοποίηση ακαλλιέργητων γαιών. Ωστόσο, η εταιρεία αρνήθηκε την εφαρμογή του νόμου, ενώ συνάμα απαιτούσε τεράστιο ύψος αποζημίωσης και μάλιστα καταβαλλόμενου σε ξένο συνάλλαγμα.
Εκτός της ακαλλιέργητης γης, σύμφωνα με την «Vestey Group», η «Αgropecuaria Flora» επίσης έχει 130.000 μοσχάρια σε 11 ράντσα που ανήκουν στην εταιρεία στις επαρχία Απούρε, Φάλκον και Γκουαρίκο.
Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς ένα χρόνο πριν η κυβέρνηση Τσάβες είχε προχωρήσει στην απαλλοτρίωση της ισπανοβενεζουελάνικης εταιρείας γεωργικών προμηθειών «Αγκροϊσλένια» και την εθνικοποίηση 200.000 εκταρίων αρόσιμης γης (495.000 στρέμματα), γης επίσης θυγατρικής του βρετανικού «Vestey». Ολες οι απαλλοτριώσεις και εθνικοποιήσεις εντάσσονται στους σχεδιασμούς για την αύξηση της εγχώριας γεωργικής παραγωγής και παραγωγής τροφίμων και την απεξάρτηση του τομέα από την αγορά. Σχέδια που συνοδεύονται με τα έργα υποδομών τόσο του οδικού δικτύου, όσο και του τετραπλασιασμού της έκτασης του αρδευτικού συστήματος, μέχρι, δηλαδή, τα 32.000 εκτάρια έως το 2015.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: