Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Απίστευτο: Αντιπολιτεύεται... συμπολιτευόμενος ο Σαμαράς!


Ένα ακόμη πολιτικό παράδοξο γέννησε η κρίση. Η Νέα Δημοκρατία συμμετέχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου, διατηρεί όμως τον τίτλο και τα προνόμια της αξιωματικής αντιπολίτευσης!
Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό;
Αν μετείχαν στη νέα κυβέρνηση βουλευτές της Ν.Δ. ο Αντ. Σαμαράς θα παρέδιδε τον τίτλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αλέκα Παπαρήγα
Αν μετείχαν στη νέα κυβέρνηση βουλευτές της Ν.Δ. ο Αντ. Σαμαράς θα παρέδιδε τον τίτλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αλέκα Παπαρήγα Κι όμως το προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής! Σύμφωνα με το άρθρο 20, «ο πρόεδρoς της μεγαλύτερης σε δύναμη Koινoβoυλευτικής Oμάδας, πoυ δεν μετέχει στην κυβέρνηση, απoκαλείται αρχηγός της αξιωματικής αντιπoλίτευσης και έχει τα ιδιαίτερα δικαιώματα πoυ τoυ αναγνωρίζει o Kανoνισμός της Boυλής και oι κείμενες διατάξεις".
Στην προκειμένη περίπτωση, η Ν.Δ. συμμετέχει στην κυβέρνηση, αλλά όχι δια της Κοιν. Ομάδας της, αφού, όπως διευκρίνισε ο γραμματέας του κόμματος Α. Λυκουρέντζος, στην κυβέρνηση Παπαδήμου, η Ν.Δ. συμμετέχει με κορυφαία στελέχη της, όχι όμως και με βουλευτές της.
 
Αν έστω κι ένας βουλευτής της Ν.Δ. έπαιρνε υπουργικό χαρτοφυλάκιο, αυτομάτως τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταλάμβανε δικαιωματικά το ΚΚΕ και τη θέση του αργηγού αυτής, η Αλέκα Παπαρήγα. Και τούτο διότι θα ήταν του ΚΚΕ, «η μεγαλύτερη σε δύναμη Koινoβoυλευτική Oμάδα», πoυ δεν θα μετείχε στην κυβέρνηση.
 
Αυτό ίσως εξηγεί και την επιμονή της Ν.Δ. να μετέχουν στην, υπό τον Λ. Παπαδήμο, τρικομματική συγκυβέρνηση, μόνο εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της και όχι και βουλευτές της. Δεν εξηγεί, όμως, τον διττό ρόλο του κ. Σαμαρά: Και συμπολιτευόμενος και αντιπολιτευόμενος, ταυτόχρονα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: