Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Οι απεργοί εργάτες της «ελληνικής χαλυβουργίας» του Ασπρόπυργου στο Βόλο

Στη γενική συνέλευση της Τρίτης 15 Νοέμβρη οι εργάτες της χαλυβουργίας του Μάνεση στον Ασπρόπυργο πήραν απόφαση να συνεχίσουν την απεργία διαρκείας, που μπαίνει στην τρίτη εβδομάδα, ενάντια στις 34 απολύσεις και ενάντια στην απαίτηση της εργοδοσίας να υπογράψουν για 5ώρες δουλειά με μείωση 40% των αποδοχών τους. Ταυτόχρονα στην γενική συνέλευση πάρθηκε απόφαση να έρθουν με πούλμαν στο Βόλο και να γίνει παρέμβαση στους εργάτες των δύο εργοστασίων του Μάνεση με στόχο να ανατραπεί η αποδοχή της μείωσης των ωρών δουλειάς και των αποδοχών.
Οι εργάτες των εργοστασίων του Μάνεση στο Βόλο σε γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα, ερμητικά κλειστή ακόμα και για συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Βόλου αποδέχθηκαν με ψήφους 169 υπέρ και 50 κατά τις απαιτήσεις της εργοδοσίας, αφού προηγούμενα είχαν δεχθεί εκβιασμούς και απειλές για άμεσες απολύσεις και με όλο το ΔΣ του σωματείου τους (και οι επτά στα επτά μέλη) υπέρ της πρότασης της εργοδοσίας για «να μην χαθούν οι δουλειές και να μην κλείσει το εργοστάσιο». Η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Βόλου (ΠΑΣΚΕ –ΔΑΚΕ) «ένιψε τα χέρια» της, αφού κατά τα λεγόμενά τους έτσι «αποφάσισαν οι εργάτες της χαλυβουργίας» και αυτοί «δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο». Ουσιαστικά με την στάση τους έστρωσαν τον δρόμο για να βρεθούν οι εργάτες της «ελληνικής χαλυβουργίας» στο Βόλο μόνοι τους απέναντι στους εκβιασμούς της εργοδοσίας και τις απειλές για απολύσεις έτσι ώστε να συρθούν στην αποδοχή των περικοπών του Μάνεση.
Με το ξεκίνημα της απεργίας στην χαλυβουργία στον Ασπρόπυργο, ο Μάνεσης μετέφερε ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής στο Βόλο και ξαναγύρισε τους εργάτες στο κανονικό καθεστώς δουλειάς (8ωρο) προσπαθώντας έτσι και την παραγωγή του να βγάλει αλλά και τους εργάτες των εργοστασίων του Βόλου και του Ασπρόπυργου να φέρει σε αντίθεση. Γιατί είναι φανερό ότι όσο συνεχίζεται η απεργία στον Ασπρόπυργο, τα εργοστάσια του Βόλου θα δουλεύουν «φουλ» και οι εργάτες δεν θα έχουν μείωση αποδοχών.
Οι χαλυβουργοί από τον Ασπρόπυργο, μετά από ολονύκτιο ταξίδι, την Τετάρτη 16 Νοέμβρη στις 5 το πρωί, ήταν έξω από τις πύλες και των δύο εργοστασίων του Βόλου με προκήρυξη και μεγάφωνα καλούσαν τους εργάτες να μπουν και αυτοί στον αγώνα, να ανατρέψουν την προηγούμενη απόφασή τους και να μην δεχθούν τις περικοπές.
Στις πύλες των εργοστασίων ήταν επίσης στελέχη και μέλη του ΠΑΜΕ, εργάτες και μέλη της διοίκησης από το συνδικάτο μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» καθώς και μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Εργαζομένων και Ανέργων Μαγνησίας με στόχο την στήριξη της παρέμβασης αυτής, την έκφραση της αλληλεγγύης στον αγώνα των εργατών της χαλυβουργίας του Ασπρόπυργου και την προσπάθεια να σπάσει η τρομοκρατία της εργοδοσίας στα εργοστάσια του Βόλου.
Αξίζει να πούμε για την αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητα των εργατών της χαλυβουργίας του Ασπροπύργου που την καταλάβαινες στην κάθε τους κίνηση και στην κάθε τους κουβέντα. Την υπομονή και την συναδελφικότητα που έδειχναν προσπαθώντας να εξηγήσουν στους συναδέλφους τους στο Βόλο ότι οι υποχωρήσεις οδηγούν σε σύγχρονη σκλαβιά και ο μόνος δρόμος είναι αυτός του αγώνα. Την απεριόριστη εκτίμησή τους στην αλληλεγγύη που έχει εκδηλωθεί στον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, όλη την Αττική, που εκφράζεται με χρήματα, τρόφιμα, θεατρικές παραστάσεις, πρακτική βοήθεια, θεωρώντας ότι χωρίς αυτά ο αγώνας τους θα ήταν αδύνατο να κρατήσει.
Μελανό σημείο στην όλη παρέμβαση ήταν η προσπάθεια ηγετικών στελεχών του ΠΑΜΕ να αποτρέψει τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης να μοιράσουν προκήρυξη στους εργάτες των εργοστασίων του Βόλου γιατί «θα μπερδευτούν με τις πολλές προκηρύξεις» και ότι «μόνο η προκήρυξη του σωματείου των εργατών του Ασπρόπυργου πρέπει να μοιραστεί». Δεν είχαμε καμία πρόθεση να «μπερδέψουμε» τους εργάτες, ίσα-ίσα η προκήρυξη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης αναφερόταν ακριβώς σε αυτό, αλληλεγγύη στην απεργία διαρκείας των χαλυβουργών του Ασπρόπυργου, ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τις απολύσεις, ανατροπή της προηγούμενης απόφασης και μπάσιμο των εργατών στο Βόλο στον κοινό αγώνα ενάντια στην ίδια εργοδοσία και αντεργατικά της μέτρα. Η προκήρυξη μοιράστηκε στους εργάτες από τον Ασπρόπυργο που δέχθηκαν την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας, ανοίχτηκαν αρκετές συζητήσεις αλληλοενημέρωσης και χωρίζοντας δεσμευτήκαμε ότι σε αυτό τον αγώνα θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δημιουργηθούν οι όροι και στον Βόλο, όπως και στον Ασπρόπυργο, του κοινού αγώνα απέναντι στην εργοδοσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: