Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Η ΕΕ εχθρός των λαών - Από τον Ριζοσπάστη.



Οι εξελίξεις στο φόντο της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, επαληθεύουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ, που είναι εχθρός των λαών. Κοινός τους στόχος ήταν και παραμένει το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Ταυτόχρονα, η ανισομετρία και η κρίση, συστατικά στοιχεία του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, δημιουργούν νέα δεδομένα και φέρνουν στην επιφάνεια τα αδιέξοδα στην αστική διαχείριση της κρίσης. Η ΕΕ είναι του κεφαλαίου. Δεν είναι ούτε της «αλληλεγγύης», όπως προσπαθούν να την παρουσιάσουν τα κόμματα του κεφαλαίου, για να ξεγελάσουν τη λαϊκή οργή, ούτε μπορεί να γίνει «ΕΕ των λαών», όπως λένε οι οπορτουνιστές, όσο τα μονοπώλια κάνουν κουμάντο στα κράτη - μέλη. Μπορεί να φαίνεται ότι πιέζει η ΕΕ την Ελλάδα, αλλά το κάνει σε συμφωνία με τις αστικές δυνάμεις για τη σωτηρία της καπιταλιστικής οικονομίας της.
Οι αντιθέσεις στην ΕΕ και την Ευρωζώνη οξύνονται, όπως μεγαλώνουν και οι φυγόκεντρες τάσεις, λόγω τεράστιων δυσκολιών στην αντιμετώπιση της κρίσης και όξυνσης των ανταγωνισμών. Η ανησυχία για την κρίση στην Ιταλία, οι ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες χωρών με κρίση και μεγάλο κρατικό χρέος, το ανταγωνιστικό δίπολο που μορφοποιείται μεταξύ Γαλλίας - Γερμανίας, ο ρόλος των χωρών της ΕΕ που δεν είναι ταυτόχρονα και μέλη της Ευρωζώνης, οι αντιθέσεις με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλα, είναι παράγοντες που το επόμενο διάστημα, ενδεχόμενα και πιο σύντομα από το αναμενόμενο, θα τροφοδοτήσουν εξελίξεις. Η ΕΕ και η Ευρωζώνη δε θα είναι η ίδια σε μερικά χρόνια, πυροδοτώντας ευρύτερες ανακατατάξεις στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα.
Ολα τα παραπάνω είναι απαραίτητα για να αντιληφθεί ο λαός το χαρακτήρα της κρίσης, τις αιτίες της και τα αδιέξοδα στην αστική διαχείριση, αλλά και τον αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα που έχουν τα ψευτοδιλήμματα «μέσα ή έξω από το ευρώ», αποκομμένα από το ζήτημα της εξουσίας, που ήταν και παραμένει κυρίαρχο. Ταυτίζουν την έξοδο από το ευρώ με το χάος, κρύβοντας ότι και με ευρώ και με δραχμή ο λαός θα υποφέρει, στο βαθμό που δεν κρατάει στα δικά του χέρια τα κλειδιά της οικονομίας. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατική προπαγάνδα σε εθνικό και ευρωενωσιακό επίπεδο προς τον ελληνικό και τους άλλους λαούς, που επιχειρεί να παρουσιάσει σαν μονόδρομο την καπιταλιστική ΕΕ, για να κρύψει ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης, ο οποίος αποτελεί ταυτόχρονα τη μοναδική λύση διεξόδου για το λαό.
Τώρα που η σαπίλα του ευρωενωσιακού οικοδομήματος αποκαλύπτεται ολοένα και πιο καθαρά, τώρα που τα κόμματα του ευρωμονόδρομου αναγκάζονται να καταφύγουν σε ωμούς εκβιασμούς και απειλές, για να αποσπάσουν συναίνεση στη βάρβαρη πολιτική τους, τώρα που οι οπορτουνιστές ξεμπροστιάζονται για το ρόλο τους στον εξωραϊσμό μιας καπιταλιστικής Ενωσης, αντιδραστικής μέχρι το μεδούλι, ο λαός καλείται να σηκώσει άφοβος το ανάστημά του. Να παλέψει ο ίδιος για αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία για μονομερή διαγραφή του χρέους, με συνειδητή πολεμική στα μονοπώλια και την εξουσία τους, σαν τη μόνη λύση που μπορεί να του εξασφαλίσει ευημερία. Ο λαός έχει τη δύναμη να φέρει τα πάνω κάτω. Με οργάνωση στους τόπους δουλειάς και τις εργατογειτονιές, με ισχυρό ΚΚΕ και σταθερό μέτωπο στα κόμματα του κεφαλαίου και τα άλλα κόμματα - αναχώματα.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: