Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Ψέματα, λάσπη και σκάνδαλα από τη διοίκηση της ΕΡΤ!

Άρθρο του Γιάννη Πιστιόλη

Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση
 



Εδώ και 1,5 χρόνο από την επιβολή του μνημονίου, η ελληνική κοινωνία δέχεται μια καθημερινή επίθεση στο βιοτικό της επίπεδο. Για να κριθούν ως αναγκαία τα μέτρα επιστρατεύτηκαν διάφοροι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για τους δημοσίους υπαλλήλους, το σπάταλο κράτος, κοκ.



Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση

Ψέματα... μία δοκιμασμένη λύση!


Για να δικαιολογήσει όλη αυτή την επίθεση στους εργαζομένους της ΕΡΤ και για να πείσει για την ύπαρξη υπέρογκου προσωπικού στην δημόσια τηλεόραση, η κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου καταφεύγει στην γνωστή και δοκιμασμένη λύση των ψεμάτων.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Η. Μόσιαλο, το BBC έχει μόνο 2 κανάλια και 800 εργαζομένους. Άρα η ελληνική δημόσια τηλεόραση πρέπει να συρρικνωθεί, αφού στην ουσία δεν έχει και ακροαματικότητα.

Ο Σύλλογος Τεχνικών Μηχανικών της ΕΡΤ σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Με αυτή την αφορμή βρήκαμε τα στοιχεία: Το BBC είναι ο μεγαλύτερος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός στον κόσμο! Διατηρεί 27.000 υπαλλήλους (μόνον στην Αγγλία) και έχει 9 τηλεοπτικούς και 11 ραδιοφωνικούς σταθμούς (στη Σκοτία 3 τηλεοπτικούς και 2 ραδιοφωνικούς), και πληθώρα άλλων. Προϋπολογισμός: 4,5 δισεκατομμύρια στερλίνες!  Και για την ανάγκη ομοειδών συγκρίσεων, ας πάμε στη «μικρή» Δανία και στο “DR” με προϋπολογισμό 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι μόλις 330 εκ. ευρώ για την ΕΡΤ) και 3532 υπαλλήλους (όλα τα στοιχεία απ’ τις επίσημες ιστοσελίδες τους)».

Πάνω απ’ όλα το Champions League!

Την ώρα λοιπόν που χιλιάδες εργαζόμενοι δέχονται περικοπές στους μισθούς τους και άλλοι βιώνουν το φόβο της απόλυσης, η απόφαση της ΕΡΤ να ξοδέψει περίπου 20 - 24 εκατομμύρια ευρώ για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα προβολής των αγώνων του Champions League για τα επόμενα 3 χρόνια, αποτελεί ένα μεγάλο σκάνδαλο!

Η κρατική τηλεόραση πρόκειται μέσω αυτής της συμφωνίας να δείξει 17 αγώνες το χρόνο, κάτι το οποίο σημαίνει πως η ΕΡΤ θα ξοδέψει περίπου 6 - 8 εκατομμύρια το χρόνο και για μπορέσει να βγάλει οικονομικό όφελος θα πρέπει να λαμβάνει από διαφημιστικά έσοδα περίπου 400.000 ευρώ για κάθε αγώνα.

Η ΕΡΤ θα ζημιώνεται 350.000 ευρώ ανά παιχνίδι!

Τα στοιχεία σε αυτό το σημείο είναι αποκαλυπτικά! Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας Media Services (δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή 7 Οκτώβρη στην εφημερίδα Goal News) η ΝΕΤ για την τριετία 2009-2012 και για τους αγώνες μόνο της Τετάρτης, πλήρωσε 27 εκατομμύρια ευρώ. Στο  διάστημα μέχρι σήμερα το ποσό που κατάφερε να εισπράξει  ήταν 2.616.775,6 ευρώ (ο τρίτος χρόνος είναι αυτός που τρέχει).

Με απλά λόγια η ΕΡΤ για την διετία 2009- 2011 η ΕΡΤ χάνει τουλάχιστον 8 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από αυτούς τους αγώνες! Κι όμως αυτό δεν φαίνεται να πτόησε καθόλου την διοίκηση της ΕΡΤ να κάνει νέα υπέρογκη προσφορά. Μάλιστα όπως προκύπτει από διάφορα δημοσιεύματα στο αθλητικό και όχι μόνο τύπο, η επόμενη προσφορά ιδιωτικού καναλιού για την αγορά αυτού του πακέτου ήταν περίπου στα 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Για να γίνει πιο καθαρό αν τα έσοδα της ΕΡΤ από διαφημίσεις παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με το 2010- 2011(πράγμα δύσκολο λόγω της κρίσης), η ζημιά που θα καταγράφεται θα είναι κοντά στις 350.000 ευρώ ανά παιχνίδι!

Γι’ αυτό το λόγο και ο Οικονομικός Εισαγγελέας έχει ήδη δώσει εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που εισαγγελέας ψάχνει στην ΕΡΤ για πιθανή διασπάθιση δημόσιου χρήματος, αφού ήδη 15 άτομα, ανάμεσα τους και ο Χ. Παναγόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ, διώκονται για την τριετία 2005- 2008.

Τι μπορεί να γίνει για την ΕΡΤ;

Από τα παραπάνω λοιπόν γίνεται ξεκάθαρο ότι ενώ οι διάφορες διοικήσεις της ΕΡΤ έχουν κατασπαταλήσει χρήματα του ελληνικού λαού (η ΕΡΤ στο κλείσιμο του 2010 χρωστούσε κοντά στα 98 εκατομμύρια ευρώ) κανείς δεν μπορεί να τους ελέγξει άμεσα, όπως αποδείχτηκε στην πράξη. Με άλλα λόγια το χρέος (που δημιούργησαν οι διοικήσεις) της ΕΡΤ θα εκτιναχτεί ακόμα περισσότερο με την ανάληψη του Champions League. Όμως, οι κυβερνώντες δεν κόβουν τα Champions League – κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων και τους λασπολογούν κι από πάνω!

Ασφαλώς μια δημόσια τηλεόραση όπως η ΕΡΤ θα έπρεπε να προβάλλει και τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Αλλά αυτό που γίνεται μέχρι στιγμής δεν έχει καμία σχέση ούτε με τον αθλητισμό ούτε με τον πολιτισμό. Μια «δημόσια τηλεόραση» θα έπρεπε, επίσης, να προβάλλει –αφού η κοινωνία πληρώνει γι’ αυτήν– τα προβλήματα της κοινωνίας, τις αγωνίες της, τους κοινωνικούς αγώνες, κλπ, ιδιαίτερα σε μια τέτοια περίοδο. Αντί γι’ αυτά η ΕΡΤ επιδίδεται σε έναν αγώνα με τα ιδιωτικά κανάλια για το ποιος θα υπερασπιστεί καλύτερα την κυβερνητική πολιτική και προκλητικά προβάλλει προγράμματα με αλόγιστη σπατάλη χρημάτων.

Υπάρχει λύση; Μπορεί η δημόσια τηλεόραση να βρίσκεται κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας, να εκφράζει πραγματικά τις ανάγκες και τις ανησυχίες των εργαζομένων και της νεολαίας, αλλά και να μην επιτρέπει την διασπάθιση δημόσιου χρήματος;

Ασφαλώς! Κι αυτή η λύση είναι η ΕΡΤ να περάσει στα χέρια των εργαζομένων της και της υπόλοιπης κοινωνίας – κι όχι στα χέρια των καλοπληρωμένων μάνατζερ, των υποτακτικών της κάθε κυβερνητικής εξουσίας και των τηλεοπτικών αστέρων. Η λύση είναι η ΕΡΤ να τελεί κάτω από ένα καθεστώς εργατικού και κοινωνικού ελέγχου, να διοικείται από εκλεγμένες και ανακλητές επιτροπές των εργαζομένων και όλων των ενδιαφερόμενων κοινωνικών φορέων, με απολήξεις σε κάθε γειτονιά και κάθε εργατικό και νεολαιίστικο χώρο, για να γίνει μια πραγματικά «δημόσια» ραδιοτηλεόραση και όχι ένα φερέφωνο του κεφαλαίου.

Μόνο που αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ από μια κυβέρνηση των ΓΑΠηδων ή των Σαμαράδων – του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ. Μόνο μια κυβέρνηση των εργαζομένων, βγαλμένη μέσα από τα ίδια τα κινήματα και στην υπηρεσία των εργαζομένων, της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων, θα μπορούσε να θέσει τη δημόσια ραδιο-τηλεόραση στην υπηρεσία, τον έλεγχο και τη διαχείριση της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: