Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ.Ενάντια στον αντικομμουνισμό και τη στρατηγική του κεφαλαίου


Την αντικομμουνιστική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ισπανία, με τις διώξεις νέων κομμουνιστών με ψεύτικες κατηγορίες από την πλευρά του αστικού κράτους για «τρομοκρατία» και «αντίσταση κατά της αρχής», κατήγγειλε το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας σε εκδήλωση με τη συμμετοχή εκατοντάδων μελών και φίλων του, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτώβρη στη Μαδρίτη στην αίθουσα «Αθήναιον» της Ιβηροαμερικανικής Ενωσης. Το ΚΚ Λαών της Ισπανίας σημείωσε ότι η εκστρατεία αυτή είναι μέρος της προσπάθειας παρεμπόδισης από το αστικό σύστημα της συμμετοχής αυτού του κόμματος (με 25 χρόνια ιστορίας και δράσης, που εναντιώνεται στον «ευρωκομμουνισμό» και το σύγχρονο οπορτουνισμό) στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιούνται στις 20 Νοέμβρη, όπου σε πολλές επαρχίες γίνεται προσπάθεια να ακυρωθούν οι υποψηφιότητες του συγκεκριμένου κόμματος με διάφορα γραφειοκρατικά κωλύματα. Πάντως, παρά τα εμπόδια, το ΚΚ Λαών της Ισπανίας κατάφερε να παρουσιάσει ψηφοδέλτια στο 80% των εκλογικών περιφερειών, συγκεντρώνοντας και παραπάνω από τις απαιτούμενες σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο υπογραφές.
Η εκδήλωση στη Μαδρίτη ήταν μια μαχητική απάντηση στην προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης του, επειδή τα μέλη του κόμματος και των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστώνπρωτοστατούν στους αγώνες του εργατικού, λαϊκού, νεολαιίστικου κινήματος, προπαγανδίζουν τις θέσεις τους που είναι σε ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα, με αφίσες και συνθήματα στους τοίχους. Οι νέοι κυρίως κομμουνιστές που βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών ξεπερνούν τους 10, με την πρώτη δίκη να διεξάγεται την 1η Δεκέμβρη και να αφορά 3 μέλη και στελέχη της νεολαίας στη Βαρκελώνη για τη συμμετοχή τους σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία 16χρονου από φασιστικές ομάδες. Και ενώ αυτές οι φασιστικές ομάδες δρουν ανεξέλεγκτες, η αστυνομία με χαλκευμένα στοιχεία κατηγορεί τους κομμουνιστές για πρόκληση επεισοδίων και καταστροφές.
Αλληλεγγύη από όλο τον κόσμο
Από την εκδήλωση στο «Αθήναιον» της Μαδρίτης
Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο ΚΚ Λαών της Ισπανίας, αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. ΤοΚΚΕ εκπροσώπησε οΔημήτρης Καραγιάννης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη». Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από τοΚομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, τοΚολομβιάνικο ΚΚ, το«Δημοκρατικό Δρόμο» του Μαρόκου, τοΣοσιαλιστικό Μέτωπο Πουέρτο Ρίκο. Ακόμα, μηνύματα αλληλεγγύης, που διαβάστηκαν στην εκδήλωση, έστειλαν τα: ΚΚ Κούβας, ΚΚ Βενεζουέλας, ΚΚ Μεξικού, Βραζιλιάνικο ΚΚ, ΚΚ Τουρκίας, ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία), Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας, ΚΚ Καζακστάν, Κομμουνιστικό Ενοποιημένο Κόμμα Γεωργίας, Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, ΑΚΕΛ, Κόμμα Εργασίας Βελγίου, Δανέζικο ΚΚ, ΚΚ Φιλιππίνων, Κομμουνιστές - Λαϊκή Αριστερά Ιταλίας, Βρετανικό ΚΚ, ΚΚ Πακιστάν, ΚΚ Μάλτας, ΚΚ Φινλανδίας, ΚΚ Νεπάλ (Μαρξιστικό Λενινιστικό), Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση της Γαλλίας, ΚΚ Ιρλανδίας, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας. Επίσης, με την παρουσία τους ή με μηνύματα, κοντά στους κομμουνιστές βρέθηκαν εκπρόσωποι ταξικών εργατικών συνδικάτων, όπως το Εργατικό Συνδικαλιστικό Συντονιστικό της Καταλονίας, τοΣυνδικαλιστικό Αριστερό Ρεύμα, συνδικάτα από την Αραγκόν, καθώς επίσης και γνωστοί άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών στην Ισπανία, όπως οι Αντρές Σορέλ, Κάρλος ΦαμπρέτιΚάρλος Τένα, Μπελέν Κοπέγκι, Σαντιάγκο Αλμπα.
Στην εκδήλωση μίλησαν 2 από τα μέλη των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών που αντιμετωπίζουν διώξεις και υπογράμμισαν ότι η προσπάθεια τρομοκράτησης δεν πρόκειται να περάσει και ότι θα συνεχίσουν τη δράση στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Στην κεντρική του ομιλία ο Γραμματέας της Νεολαίας, Χουάν Νογκέιρα, υπογράμμισε ότι αν το αστικό κράτος νομίζει ότι διώκοντας κυρίως νέους συντρόφους θα τους κάνει να λυγίσουν, είναι γελασμένο γιατί η νέα βάρδια των κομμουνιστών, εξοπλισμένη με τις εμπειρίες του κινήματος στην Ισπανία και στον κόσμο, θα συνεχίσει την πάλη για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος.
Πρωτοπόροι στην πάλη των εργατών σε μέτωπο με τον οπορτουνισμό
Ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Καρμέλο Σουάρες, σημείωσε: «Το γεγονός των διώξεων δείχνει ότι το αστικό κράτος δεν ανέχεται ένα πραγματικό Κομμουνιστικό Κόμμα, που συγκρούεται με τη στρατηγική του κεφαλαίου». Και συνέχισε: «Το σύνθημά μας "Ολα για την εργατική τάξη" ενοχλεί. Η κρίση του συστήματος στην Ισπανία βαθαίνει, με 5 εκατομμύρια άνεργους, ειδικά νέους, με χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά υπερχρεωμένα, που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους ή ακόμα να υποχρεώνονται να συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις του στεγαστικού δανείου, ακόμα και αν έχουν χάσει ήδη το σπίτι τους. Ο καπιταλισμός πια είναι σε αδιέξοδο, δεν μπορεί να δώσει τίποτε. Για να διατηρηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου, οι εργάτες είναι καταδικασμένοι συνέχεια να χάνουν. Ο καπιταλισμός σαπίζει και πρέπει να σπάσουν οι αυταπάτες ότι οι συνθήκες μπορεί να καλυτερέψουν. Ο καπιταλισμός δε διορθώνεται, ενώ από την άλλη δε χωράει καμία ανοχή στις οπορτουνιστικές διαχειριστικές δυνάμεις, όπως η Ενωμένη Αριστερά και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν χρόνο ζωής στο κεφάλαιο. Οι επαναστατικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να απαντήσουν ενιαία στην ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου. Με την πάλη για τη μόνη προοπτική που μπορεί να δώσει οριστική λύση στα λαϊκά προβλήματα και ανάγκες, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».
Τόνισε ότι η εργατική τάξη και στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές έχει μία πραγματικά κομμουνιστική επιλογή, τα ψηφοδέλτια του ΚΚ Λαών της Ισπανίας, ώστε να δυναμώσει ο αγώνας για τα δικαιώματά της. Ο Κ. Σουάρες σημείωσε ότι το ΚΚ Λαών της Ισπανίας στέκεται αλληλέγγυο στο ΚΚΕ, στους αγώνες που αναπτύσσει το ταξικό κίνημα στην Ελλάδα, καταδίκασε την προβοκατόρικη επίθεση των μηχανισμών του αστικού κράτους στις 20 Οκτώβρη, που οδήγησε στο θάνατο του Δημήτρη Κοτζαρίδη, «νεκρού αγωνιστή της τάξης μας», όπως είπε, και τόνισε ότι το παράδειγμα του ΚΚΕ εμπνέει και τους κομμουνιστές της Ισπανίας.
Καταλήγοντας σημείωσε: «Το ΚΚ Λαών της Ισπανίας έχει επίγνωση των αδυναμιών του και των καθηκόντων που πρέπει να εκπληρώσει, ωστόσο δυναμώνει και θα συνεχίσει την πάλη στις συνθήκες που ορίζει ο αντίπαλος αλλά ο αντίπαλος δεν είναι αυτός που θα επιλέξει τις μορφές της πάλης». «Αυτό, είπε, θα το καθορίσουμε εμείς, πρέπει να γίνουμε πιο δυνατοί, αποφασιστικοί και μαχητικοί για να εκπληρωθεί η αποστολή της εργατικής τάξης, αυτή του νεκροθάφτη του καπιταλισμού. Είμαστε αισιόδοξοι και θα παλέψουμε μέχρι τη νίκη».
Η εκδήλωση, που περιλάμβανε διαλείμματα με πολύ γνωστά επαναστατικά τραγούδια από όλο τον κόσμο, ερμηνευμένα από δύο βιολονίστριες από τη Γαλικία, μέλη του Κόμματος, την Λάουρα και την Μαρίνα, έκλεισε με τον ύμνο της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ακολούθησε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Γιασίντο Μπεναβέντε στο κέντρο της Μαδρίτης. Σε αυτή τη συγκέντρωση μίλησαν οι Γραμματείς του Κόμματος και της Νεολαίας ενώ χαιρέτισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, που μετέφερε την εμπειρία από τη δράση του Κόμματος μέσα στο λαϊκό κίνημα για την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας στην προοπτική της ρήξης και της ανατροπής, για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Πηγή:www.rizospastis.gr
Δ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: