Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τη Σύνοδο Κορυφής και το κούρεμα του ελληνικού χρέους


Το νέο σχέδιο για το ελληνικό χρέος δείχνει την εμμονή των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων  στη διάσωση των ισχυρών τραπεζικών ομίλων και στα κέρδη του κεφαλαίου.
Η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά απούσα από το διάλογο που διεξάγεται στην ευρωζώνη, σέρνει τη χώρα σε αποφάσεις που δεν δίνουν απάντηση στη βιωσιμότητα των χρεών και δένουν τη χώρα με νέα μνημόνια και νέους δυσβάσταχτους όρους λιτότητας, που οδηγούν σε αύξηση της ύφεσης και της ανεργίας και  σε κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, υπό καθεστώς μόνιμης επιτροπείας και μείωσης της εθνικής κυριαρχίας.

Όποιο και αν είναι το μέγεθος του κουρέματος, οι πολιτικές υποχρεώσεις λιτότητας και τα νέα μνημόνια που το συνοδεύουν ενθαρρύνουν τις κερδοσκοπικές επιθέσεις των αγορών, θα εκτινάξουν το χρέος σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα και θα οδηγήσουν σε κατάρρευση την ευρωζώνη και τις ίδιες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
 Μια συνολική λύση για το ελληνικό χρέος πρέπει να περιλαμβάνει την αναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, σε ένα πλαίσιο ρήξης με το νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα και παράλληλης υιοθέτησης πολιτικής για την ανάπτυξη και την αναδιανομή του πλούτου. Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση  είναι η επιλογή του παγώματος της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και αυτό θα έπρεπε να αποφασίζεται αυτήν την ώρα στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: