Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Αλέκα Παπαρήγα: Καταγγέλλει "αποκομουνιστικοποίηση του ΕΑΜ".


Επίθεση προς όσους επιχειρούν την «αποκομμουνιστικοποίηση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ», αλλά και προς όσους επικαλούνται την ανάγκη της ενότητας της αριστεράς με την δημιουργία ενός «νέου ΕΑΜ» έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Περισσό για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της αντιστασιακής οργάνωσης.

Η κ. Παπαρήγα αρχικά εξαπέλυσε επίθεση στην πολιτική του
ΠΑΣΟΚ που από το 1981 μετέτρεψε την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης «σε πασοκική ταυτότητα που το διαχώριζε από τη δεξιά όπως έλεγε» και πρόσθεσε ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ικανοποίησε συναισθηματικά εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές και ως ένα βαθμό και υλικά με τις γνωστές συντάξεις - ψίχουλα, ενώ άφησε ξεκρέμαστους ένα σημαντικό μέρος των πολιτικών προσφύγων.


Επίσης η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι δεν έκανε καμία σοβαρή προσπάθεια να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις και την επιστροφή του δανείου.

Σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται για την δημιουργία ενός «νέου ΕΑΜ», η κ. Παπαρήγα είπε ότι το δίδαγμα που βγαίνει είναι ότι η αυτοτελής δράση του ΚΚ είναι όρος για σωστή πολιτική συμμαχιών, ναι μεν αυτή προϋποθέτει συμβιβασμούς αλλά αυτοί δεν μπορεί να καθορίζονται από την συγκυρία, να θέτουν σε δεύτερη μοίρα την στρατηγική, να υποτάσσονται στις ανάγκες της μιας ή της άλλης εκλογικής μάχης.

Το τελευταίο διάστημα, σημείωσε η κ. Παπαρήγα, η πρόταση για την λεγόμενη « ενότητα της αριστεράς» υποκαταστάθηκε με ένα κήρυγμα για την συγκρότηση ενός νέου, σύγχρονου ΕΑΜ. Μια φράση που χαϊδεύει αυτιά, κεντρίζει την συγκίνηση και τον συναισθηματισμό, με σαφή όμως πολιτική πρόθεση να ψαρέψει στα θολά νερά.

Ταυτόχρονα, τόνισε, αυτή η πρόταση συνοδεύεται και με τον απειλητικό εκβιασμό του τύπου ότι όποιος δεν συμφωνήσει θα επαναλάβει το λάθος της Βάρκιζας, θα υποταχθεί στην αστική τάξη.

Η κ. Παπαρήγα απέκρουσε τις απόψεις αυτές λέγοντας ότι δεν πρόκειται για μια ειλικρινή μεταμέλεια επειδή οι περισσότεροι από τους πατριάρχες και ηγέτες του οπορτουνισμού, θεωρούσαν ότι η Βάρκιζα ήταν υποχρεωτικός συμβιβασμός, ότι μας τον επέβαλλαν οι έξω.


Με αυτό το κριτήριο και εμείς ανταπαντάμε ότι το να κάνεις μια φορά το λάθος της Βάρκιζας από έλλειψη επάρκειας, ικανότητας, και όχι βεβαίως γιατί έγινες ξαφνικά προδότης και φοβισμένος, είναι κακό πολύ κακό δεν συμψηφίζεται με τίποτε, όμως δεν συγκρίνεται όταν έχεις επιλέξει διαδοχικά ούτε μια, ούτε δύο, αλλά πολλές «Βάρκιζες».
Πηγή:www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: