Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ -Νέο τερτίπι μείωσης της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων

Το υπουργείο Παιδείας καλεί τους φοιτητές παλιότερων ετών να δώσουν τα βιβλία τους σε νεότερους, με «μπόνους» τη συμμετοχή σε μια λοταρία!
Ξαναχτύπησε το υπουργείο Παιδείας στο θέμα των συγγραμμάτων των φοιτητών: Αφού πέρσι τα μείωσε σε περίπου... 1,5 για κάθε μάθημα και τελευταία στιγμή δεν κατάργησε τη διανομή τους στο νόμο - πλαίσιο, τώρα έρχεται και διαφημίζει την «εθελοντική δράση» για την ανταλλαγή ακαδημαϊκών συγγραμμάτων!
Το υπουργείου ανακοίνωσε εθελοντικό πρόγραμμα με το όνομα «Εύδοξος+», καλώντας τους φοιτητές να διαθέτουν «σε συμφοιτητές τους τα συγγράμματα παλαιότερων ετών, που δεν χρειάζονται πλέον για τις σπουδές τους, με πλεονεκτήματα για τους ίδιους και για τα Ιδρύματα»!
Καλλιεργούν έτσι την αντίληψη στους φοιτητές ότι είναι άχρηστα τα συγγράμματα παλαιότερων ετών και απ' τη στιγμή που ο φοιτητής πέρασε το μάθημα τον καλούν να τα δώσει σε συμφοιτητές του, για να γλιτώσει το κράτος λίγα ευρώ! Μάλιστα, δίνει και κίνητρα στους φοιτητές: Θα έχουν «μπόνους» άλλα συγγράμματα και θα συμμετάσχουν και σε μια λοταρία μήπως κερδίσουν ψηφιακές συσκευές!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου: «Οι φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κερδίζουν πιστωτικές μονάδες, τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν για τη δωρεάν απόκτηση επιπλέον συγγραμμάτων, ενώ στο τέλος του εξαμήνου θα συμμετέχουν σε ηλεκτρονική κλήρωση για την απόκτηση ψηφιακών συσκευών και υπηρεσιών ευρυζωνικότητας»!
Μάλιστα, μετά από αυτή τη διαδικασία το υπουργείο ελπίζει ότι ο φοιτητής θα «μπορεί να επιλέξει εάν θα παραγγείλει νέο σύγγραμμα μέσω του http://eudoxus.gr/ ή θα διαλέξει ένα χρησιμοποιημένο, μέσω του https://service.eudoxus.gr/student/#eudoxusplus, εφόσον είναι διαθέσιμο από συμφοιτητές του»! Το πιο χυδαίο σε όλη αυτήν την πρωτοβουλία που δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμα προσπάθεια περικοπής της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, είναι ότι παρουσιάζεται και ως δείγμα «κοινωνικής αλληλεγγύης» και «συλλογικότητας»! Δε θέλουν απλά να περιορίσουν έως και να καταργήσουν τα δωρεάν συγγράμματα, αλλά θέλουν να το αποδεχτούν κιόλας οι φοιτητές, μέσα από τέτοια τεχνάσματα.
Λαμία: Τους καλούν να αγοράσουν βιβλίο από το εμπόριο
Την ίδια στιγμή, σπουδαστές καλούνται να πληρώσουν επιπλέον συγγράμματα, που δεν καλύπτονται! Ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Λαμίας καλεί τους σπουδαστές του α' εξαμήνου Νοσηλευτικής να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για τα βιβλία του μαθήματος της Φυσιολογίας Ι. Οπως εξηγεί, ο καθηγητής συστήνει στους σπουδαστές συγκεκριμένο βιβλίο και εκδοτικό οίκο, για να το αγοράσουν με δικά τους έξοδα (20 ευρώ με μαζική παραγγελία, 36 ευρώ ξεχωριστά)! Ο σύλλογος καλεί να συσταθεί Επιτροπή Αγώνα Α' Εξαμήνου Νοσηλευτικής «για την αντιμετώπιση της ιδιαίτερης οξύτητας των προβλημάτων στους νεοεισαχθέντες φοιτητές», καλώντας τους να μην πληρώσουν για βιβλία.

ΠΗΓΗ-WWW.RIZOSPASTIS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: