Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Με αφορμή την ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ)

Σχόλιο του "Αντίσταση στις Γειτονιές": 
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ) για την 48ωρη απεργία και τα γεγονότα που συνέβησαν τη δεύτερη μέρα έγινε αφορμή για διάφορα σχόλια. Αρνητικά ήταν τα σχόλια και από οπαδούς ή μέλη του ΚΚΕ αλλά και από οπαδούς της αναρχίας ή έστω υποστηρικτές της δολοφονικής επίθεσης στο μπλοκ του ΠΑΜΕ. Ουσιαστικά αυτό που ζητιέται από το ΚΚΕ(μ-λ) είναι να αναιρέσει όλη του τη κριτική και στους δυο χώρους, να απομονώσει τα γεγονότα από τη συνολική τους στάση και να πάρει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου.
Το ΚΚΕ(μ-λ) ήταν η πρώτη, αν όχι η μόνη οργάνωση, που την ώρα της συγκέντρωσης κατήγγειλε την επίθεση από τις ντουντούκες, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι οι επιθέσεις κατά διαδηλωτών - εργαζόμενων -απεργών με πέτρες, καδρόνια και μολότοφ σαν αποτέλεσμα θα έχουν την επίθεση των ΜΑΤ και τη διάλυση της απεργιακής συγκέντρωσης. Όπως επίσης ότι λογικές ελέγχου του κινήματος δεν τις χτυπάς με άλλου τύπου, και σε ορισμένες περιπτώσεις χειρότερες, λογικές ελέγχου, με προβοκατόρικες εκ του αποτελέσματος, και δολοφονικές επιθέσεις. Η αντιπαράθεση μέσα στο κίνημα είναι πολιτική και γίνεται μέσα στο λαό και όχι ερήμην του. Αυτό που ακολούθησε από τα ΜΑΤ, με εντολή της κυβέρνησης φυσικά, ήταν απλώς η επιβεβαίωση αυτών που λέχθηκαν. 
Για άλλη μια φορά οι "μπάχαλοι", όπως συνηθίζεται να λέγονται από τον κόσμο, πήραν πάνω τους μια υπόθεση ανάλογη της 5 Μάη, που και τότε επιτέθηκαν σε διαδηλωτές (στο ΚΚΕ(μ-λ) και σε εκπαιδευτικά, αν θυμάμαι καλά, μπλοκ) για να ακολουθήσει η άγρια καταστολή από τα ΜΑΤ. Φέτος στο ΠΑΜΕ και επίσης (την Τετάρτη) σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για να ακολουθήσει και πάλι η καταστολή. Όπως, θέλανε δε θέλανε, πήραν πάνω τους την υπόθεση Marfin έτσι και φέτος το θάνατο του αγωνιστή του ΠΑΜΕ. Με μια διαφορά. Πέρυσι στο χώρο της αναρχίας και της αυτονομίας, κυρίως μέσω του indymedia, υπήρξε μπόλικη συζήτηση, αντιπαράθεση και "αυτοκριτική" για το κατά πόσο οι χώροι αυτοί θα πρέπει να καλύπτουν τακτικές μπάχαλου και τυφλών επιθέσεων. 
Φέτος απ' ότι φαίνεται, μέχρι τώρα τουλάχιστον, όχι μόνο δεν υπάρχει τέτοια διάθεση αλλά και με αποχρώσεις η επίθεση καλύπτεται από τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που γράφουν. 
Εντύπωση βέβαια προκαλεί η κάλυψη της επίθεσης στο ΠΑΜΕ από την ΑΚ. Και αυτό όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί αυτή ήταν μια από τις "συνιδιοκτήτριες" του Συντάγματος το καλοκαίρι, παρέα με άλλους "δικούς μας" αριστερούς "σταλινικούς" ή μη, που απαγόρευε την ύπαρξη κομμάτων, οργανώσεων κ.λπ. στη πλατεία. Μέχρι που τα σπάσανε μεταξύ τους στο τέλος. Και ως γνήσιοι αντεξουσιαστές μέλη της φορούσαν τα ταμπελάκια με τα διάφορα ονόματα της "περιφρούρησης" για να δηλώνουν την εξουσία "αστυνόμευσης" της πλατείας που τους παραχωρούσε η "γραμματεία" και η "συνέλευση".
Όπως εντύπωση προκαλεί και η στάση της ΣΟ του indymedia που δεν βγάζει στις συζητήσεις, κάτω από την ανακοίνωση της Α.Κ. αλλά και του ΚΚΕ(μ-λ), τις απαντήσεις μελών του ή ανθρώπων που υποστηρίζουν τις θέσεις του. Επίσης στάλθηκε στα "κρυμμένα", ας πούμε χωρίς ευθύνη της ΣΟ αν και θα έπρεπε να διασταυρώσει τη γνησιότητα του αιτήματος αφαίρεσης, η ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ) (εδώ). Γιατί όμως στάλθηκε και το ερώτημα "γιατί κρύφτηκε η ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ)"  μαζί με νεότερη ανακοίνωση του γραφείου τύπου; Από αυτό το blog το μόνο που μπορεί να ειπωθεί γι' αυτού του είδους τις πρακτικές είναι το εξής: Δεν φτάνει μόνο να καταδικάζεις την "κνιτιά", χρειάζεται και να την αποβάλεις από πάνω σου.

Όσο για αυτούς που διαμαρτύρονται από τη πλευρά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ δηλώνοντας μάλιστα απογοητευμένοι έχουμε να πούμε ότι το ΚΚΕ(μ-λ) έχει πει και πιο σκληρά πράγματα για το ρόλο της ηγεσίας του ΚΚΕ, αρκετά από αυτά έχουν αναπαραχθεί και σε αυτό το blog. Ειδικά για τη στάση στο κίνημα και το διαχωρισμό που κάνει σε σχέση με τους υπόλοιπους διαδηλωτές τους οποίους θεωρεί εν δυνάμει προβοκάτορες και που ποτέ δεν έχει κάνει κάποια κίνηση προστασίας τους από τις επιθέσεις είτε των προβοκατόρων είτε της αστυνομίας.
Την ίδια στάση κράτησε και χθες. Ο νεκρός αγωνιστής δεν μπορεί να ξεπλύνει τη στάση του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια. Και δυστυχώς η ανακοίνωση του ΚΚΕ, που μοιράστηκε χθες σε όλη την Αθήνα για τα γεγονότα, δεν αναφέρει ούτε λέξη για το όργιο καταστολής που ακολούθησε που επίσης είχε δεκάδες τραυματίες.
Αλήθεια σύντροφοι πολύ θα θέλαμε να μας πείτε πως νιώθατε όταν μετά τη προβοκάτσια, που στόχο δεν είχε μόνο το ΠΑΜΕ αλλά όλους τους απεργούς συγκεντρωμένους, όταν τα ΜΑΤ περνάγανε δίπλα ή μέσα από τα μπλοκ σας και μας κυνηγούσαν όλους τους υπόλοιπους; Πως νοιώθατε όταν τα κορδόνια των ΜΑΤ από τη Β. Γεωργίου μέχρι την Όθωνος δεν άφηναν άνθρωπο να περάσει "περιφρουρώντας" την συγκέντρωσή σας; Πως νιώσατε όταν πριν ξεκινήσετε για την Ομόνοια πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση-σκούπα των ΜΑΤ τσακίζοντας με τα χημικά και τα γκλομπ ακόμη και άσχετο κόσμο; Και από πότε τα ΜΑΤ του αστικού κράτους περιφρουρούν τα στενά για να περάσει ο ταξικός αντίπαλος; Ή μήπως και αυτά ήταν μέσα στα σχέδια του κράτους για να προβοκάρει το ΚΚΕ όπως έκαναν, κατά το Ριζοσπάστη, τα ΜΜΕ όταν έλεγαν ότι η περιφρούρηση του ΠΑΜΕ είναι πιο αποτελεσματική από την ...αστυνόμευση της αστυνομίας; Γιατί το ΚΚΕ και η αρθρογραφία του Ριζοσπάστη περνάει την καταστολή στο ντούκου;
Οι πρώτοι, όπως αναφέρεται και στην αρχή του κειμένου, που καταγγείλανε την προβοκάτσια στη συγκέντρωση ήταν οι του ΚΚΕ(μ-λ), ο κόσμος όλος ήταν τσαντισμένος με αυτό που έγινε αλλά ήταν τσαντισμένος και με τη στάση του ΠΑΜΕ που για άλλη μια φορά είχε τις διαχωριστικές αλυσίδες. Έστω και πιο "χαλαρά" από άλλες φορές μιας και μας έγινε η ...παραχώρηση να είναι ελεύθερη η δίοδος από τα πεζοδρόμια!
Περιφρούρηση δε σημαίνει περιφρουρώ το μπλοκ μου από τους μπαχαλάκιδες και δε πα να σκοτώνονται οι άλλοι. Περιφρούρηση σημαίνει ότι προσπαθώ να προστατέψω όλη τη συγκέντρωση κόντρα στους μηχανισμούς καταστολής και να αποτρέψω τον οποιοδήποτε να την κάνει μπάχαλο και να δώσει την ευκαιρία στα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους πάντες. Σημαίνει ότι και τη διαδήλωση θα επιβάλω κόντρα στις διαθέσεις του συστήματος αλλά και τη διατήρηση της συγκέντρωσης με όποιο μέσο χρειαστεί. Και αυτό θα απαιτήσει τη σύγκρουση με την αστυνομία και τους ασφαλίτικους μηχανισμούς της, σε καμιά περίπτωση συνεργασία μαζί της.

Ακολουθεί η ...κρυμένη, από το indymedia ανακοίνωση του γραφείου τύπου: 


Το ΚΚΕ(μ-λ) επιμένει στην άποψή του που κατατέθηκε στη συγκεκριμένη ανακοίνωση. 
Aν κάποιος θεωρεί ότι η καταδίκη και των δύο πολιτικών αντιλήψεων (και όχι απλά τακτικών επιλογών) που συγκρούστηκαν την Πέμπτη στο Σύνταγμα (στις πλάτες και σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων απεργών και του αγώνα τους ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα) δεν είναι ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ, είναι δικό του πρόβλημα. Το ΚΚΕ(μ-λ) δεν είναι διατεθειμένο να χαϊδέψει τα αυτιά κανενός. Ούτε των παλιών ούτε των νεόκοπων «εργολάβων» του κινήματος. Ούτε των κορδονιών απέναντι στους εργαζόμενους και των τραμπουκισμών στα συνδικάτα, στις απεργίες και στις σχολές (τους οποίους έχουμε βιώσει και με τους οποίους έχουμε συγκρουστεί ανοιχτά) αλλά ούτε και του πετροπόλεμου και της δήθεν «επαναστατικής βίας» που δεν διστάζει να στραφεί απέναντι σε όποιον τολμά να την αμφισβητήσει. Γιατί και οι δύο βολεύουν μια χαρά τις δυνάμεις του συστήματος που τις αξιοποιούν με κάθε τρόπο.
Και για μας είναι ξεκάθαρο και κάτι άλλο ακόμα: ότι το βασικό πρόβλημα του εργατικού-λαϊκού κινήματος είναι το πώς θα αντιμετωπίσει το γεγονός ότι το σύστημα είχε μια ακόμη επιτυχία ψηφίζοντας αυτά τα μέτρα. Το πώς θα συγκροτήσει την πάλη του, στους χώρους δουλειάς και ευρύτερα, ενάντια στην εφαρμογή αυτού του τερατουργήματος.
Ας μας ενημερώσουν, λοιπόν, όσοι κόπτονται για την ταξική τους «αγνότητα» και «καθαρότητα» και με κάθε άνεση σηκώνουν τα καδρόνια και ανοίγουν κεφάλια διαδηλωτών, πόσο τα χθεσινά επεισόδια διευκόλυναν αυτήν την κατεύθυνση ή τη συσκότισαν και τη δυσχέραναν ακόμη περισσότερο.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

2 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Εξαιρετικά αποκαλυπτική για το Indymedia η διευκρίνηση του σ.Δημήτρη. Και πολύ καλή η προσέγγιση του ΚΚΕ(μ-λ).

ΣΠΥΡΟΣ είπε...

Καθόλου καλή η προσέγγιση της ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ από τα μουλούδια...
Απορώ, πώς σπεύδεις να "κουκουλώσεις" την ολοφάνερη και εντελώς σοφιστική διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Ενδεικτικά, ισχυρίζονται :
"1)Ειδικά για τη στάση στο κίνημα και το διαχωρισμό που κάνει (σ.το ΚΚΕ) σε σχέση με τους υπόλοιπους διαδηλωτές τους οποίους θεωρεί εν δυνάμει προβοκάτορες και που ποτέ δεν έχει κάνει κάποια κίνηση προστασίας τους από τις επιθέσεις είτε των προβοκατόρων είτε της αστυνομίας.
Την ίδια στάση κράτησε και χθες. Ο νεκρός αγωνιστής δεν μπορεί να ξεπλύνει τη στάση του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια".
Είναι βρωμερή συκοφαντία να αποδίδεις στο τιμημένο ΚΚΕ επιδίωξη να διαχωρίζει το λαό που διαδηλώνει... Δεν είναι αυτονόητο, ότι το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να φροντίζει, με τις δυνάμεις που διαθέτει, να περιφρουρεί τα δικά του μπλόκα, ενώ οι άλλες δυνάμεις οφείλουν να περιφρουρούν τα δικά τους μπλόκα, με τις ΔΙΚΕΣ του δυνάμεις ; ; ; Γιατί ΚΑΙ αυτόν τον ρόλο θα πρέπει να τον αναλάβει "εξ επαγγέλματος" το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ ; ; ;
2)"...Ο νεκρός αγωνιστής δεν μπορεί να ξεπλύνει τη στάση του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια". Πολύ "βαρειά" κουβέντα από τα σιχαμερά μουλούδια, για να γίνει ανεκτή, αποβαίνει ανάξια σχολιασμού, με μια επισήμανση: O "νεκρός" είναι ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΣ και οι δολοφονημένοι της εργατικής τάξης είναι για τους ΤΙΜΑΜΕ με τους αγώνες μας για το Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό
3) "Και από πότε τα ΜΑΤ του αστικού κράτους περιφρουρούν τα στενά για να περάσει ο ταξικός αντίπαλος; Ή μήπως και αυτά ήταν μέσα στα σχέδια του κράτους για να προβοκάρει το ΚΚΕ όπως έκαναν, κατά το Ριζοσπάστη, τα ΜΜΕ όταν έλεγαν ότι η περιφρούρηση του ΠΑΜΕ είναι πιο αποτελεσματική από την ...αστυνόμευση της αστυνομίας; ...Περιφρούρηση δε σημαίνει περιφρουρώ το μπλοκ μου από τους μπαχαλάκιδες και δε πα να σκοτώνονται οι άλλοι. Περιφρούρηση σημαίνει ότι προσπαθώ να προστατέψω όλη τη συγκέντρωση κόντρα στους μηχανισμούς καταστολής και να αποτρέψω τον οποιοδήποτε να την κάνει μπάχαλο και να δώσει την ευκαιρία στα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους πάντες. Σημαίνει ότι και τη διαδήλωση θα επιβάλω κόντρα στις διαθέσεις του συστήματος αλλά και τη διατήρηση της συγκέντρωσης με όποιο μέσο χρειαστεί".
Γιατί και στη βάση ποιάς λογικής το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ θα περιφρουρήσει ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη συγκέντρωση; ; ; Τους ρώτησαν τα μουλούδια άν τα άλλα μπλόκς το θέλουν κι άν σε τέτοια περίπτωση οι ίδιοι δεν θα έλεγαν (και με το δίκιο τους) πως δεν θέλουν πάτρωνες... Γιατί "θάπρεπε" το ΚΚΕ που το ΜΙΣΟΥΝ και το ΕΧΘΡΕΥΟΝΤΑΙ απροκάλυπτα και με κάθε ευκαιρία τα διάφορα οπορτουνιστικά γκρουπούσκουλα, να σπαταλήσει τις δυνάμεις του για να "προστατέψει", άς πούμε, το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, που αφού "χώθηκε" στα πλευρά του ΠΑΜΕ άρχισε (καμιά 20αριά κωλόπαιδα των βορείων προαστείων δηλαδή...) να βρίζει χυδαία κατά των μελών του ΠΑΜΕ, να πετά μπουκάλια και καφέδες και τελικά να "ανοίγει δρόμο" για να περάσουν οι ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ κουκουλοφόροι, να επιτελέσουν τα εντεταλμένο "έργο" τους ; ; ;
4) "Και αυτό θα απαιτήσει τη σύγκρουση με την αστυνομία και τους ασφαλίτικους μηχανισμούς της, σε καμιά περίπτωση συνεργασία μαζί τη". Αυτό είναι το ΕΠΙΣΤΕΓΑΣΜΑ της κατά τα άλλα "καλής προσέγγισης" του "Μ-Λ", να θεωρεί ως γεγονός, ότι το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ "συνεργάζεται" με την αστυνομία σε βάρος των άλλων ομάδων διαδηλωτών... Ρε δεν πάτε στο διάολο άναυλα και χωρίς επιστροφή, η ευγένεια έχει και τις αντοχές της...
Σπύρος