Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ (ΚΚΕ) : Προβλήματα εργαζομένων στο Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων



Νέος κύκλος απολύσεων άνοιξε στα έργα του Μετρό της Θεσσαλονίκης, όπου με πρόσχημα την συρρίκνωση των αρχαιολογικών ανασκαφών απολύθηκαν 25 εργαζόμενοι σε αυτές. Συνολικά στις αρχαιολογικές ανασκαφές εργάζονται περί τους τετρακόσους πενήντα.
Μάλιστα τον Ιούνιο του 2011 η κοινοπραξία AIASA που κατασκευάζει το μετρό, υποχρέωσε τους εργαζόμενους και στις αρχαιολογικές ανασκαφές, να ζητήσουν με γραπτή τους αίτηση, άδεια άνευ αποδοχών, υποτίθεται για οικογενειακούς λόγους, υποσχόμενη ότι με το μέτρο αυτό θα διασφάλιζε όλες τις θέσεις εργασίας για τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Οι εργαζόμενοι κάτω από το κλίμα τρομοκρατίας αναγκάστηκαν να δεχθούν τις άδειες. Παρόλα αυτά όμως την Δευτέρα 03.10 ήρθαν και οι απολύσεις. Χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση η κοινοπραξία κοινοποίησε την απόλυση σε 25 εργαζόμενους. Δύο από τους απολυμένους είχαν συνδικαλιστική δραστηριότητα στο χώρο εργασίας τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους 25 εργαζόμενους πληροφορήθηκαν για την απόλυση τους μια περίπου ώρα πριν ολοκληρώσουν την 8ωρη εργασία τους στην πρωινή βάρδια των εργοταξίων, οι υπόλοιποι δε όταν προσήλθαν στην εργασία τους για την απογευματινή βάρδια, όπου δεν τους επετράπη να εισέλθουν.
Μέχρι σήμερα κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της απόλυσης, η κοινοπραξία AΙASA αναφέρει ότι ήταν εντολή της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., ενώ η τελευταία ότι ήταν εντολή της 9ης Εφορίας Βυζαντινών Μνημείων και της 16ης Εφορίας Αρχαιοτήτων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:
  • Άμεσα να παρθούν πίσω οι απολύσεις των 25 εργαζομένων στις αρχαιολογικές ανασκαφές
  • Να μην επαναληφθούν φαινόμενα αυθαίρετων απολύσεων στο Μετρό Θεσσαλονίκης.
  • Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του μετρό Θεσσαλονίκης.

Η βουλευτής:

Σοφία Καλαντίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: