Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΟΥΓΓΑΡΙΑ -Διαδήλωση ενάντια σε λιτότητα και αντεργατικό κώδικα


Μεγάλη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων διεξήχθη το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, τη Βουδαπέστη, ενάντια στα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, αλλά και στο νέο Εργατικό Κώδικα, που στην ουσία αφαιρεί το δικαίωμα της απεργίας, περιορίζει τη δράση των συνδικάτων, μειώνει μισθούς και παροχές και αποτελεί αντεργατική λαίλαπα στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τη συγκέντρωση είχαν καλέσει περίπου 100 συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι μαζικοί φορείς και ανάμεσα στους διαδηλωτές υπήρχαν δημόσιοι υπάλληλοι, σιδηροδρομικοί, εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες, ανθρακωρύχοι, εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί και πυροσβέστες. Πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και να θέσει περιορισμούς στη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης. Ηδη στη χώρα - που τον Οκτώβρη του 2008 έλαβε δάνειο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ΕΕ και την Κεντρική Τράπεζα, προς όφελος φυσικά του κεφαλαίου - υλοποιούνται μέτρα λιτότητας όπου έχουν καταργηθεί συγκεκριμένες κατακτήσεις στο χώρο δουλειάς, έχουν περιοριστεί δικαιώματα και ελευθερίες, έχουν «παγώσει» οι μισθοί του Δημοσίου. Ο 13ος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων έχει περικοπεί, έχουν απολυθεί χιλιάδες δημοτικοί υπάλληλοι, έχει αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια, έχουν μειωθεί κατά 10% τα επιδόματα ασθενείας και αναπηρίας, υπάρχει αύξηση των φόρων και φυσικά επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού.
Οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που για χρόνια παίρνουν μέρος στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο», έχουν εξαναγκαστεί - λόγω της οργής και της αγανάκτησης του λαού - να οργανώσουν συγκεκριμένες διαμαρτυρίες. Ξεκινώντας την Πέμπτη με μια καθιστική διαμαρτυρία στη Βουδαπέστη, οργάνωσαν τη συγκέντρωση του Σαββάτου και προειδοποιούν και για άλλες δραστηριότητες τις προσεχείς ημέρες.

ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: