Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ -«Καπνός» εργατικές αποταμιεύσεις 15 δισ. ευρώ -Στον αέρα οι απώλειες στα αποθεματικά από το «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν


Το «κούρεμα» που συναποφασίζουν κυβέρνηση - τρόικα, θα οδηγήσει σε νέο κύκλο κλοπής και αφαίμαξης των αποταμιεύσεων των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Μεγάλο μέρος από τα αποθεματικά των ταμείων είναι τοποθετημένο σε κρατικά ομόλογα, σε ομόλογα που παρακρατά υποχρεωτικά η Τράπεζα της Ελλάδας και σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια τραπεζών.
Το «κούρεμα» είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα αποτελειώσει και την περιουσία των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων. Ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη των μονοπωλίων, ακόμη και στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να μοιράσει κάποια ψίχουλα για την κάλυψη των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων, θα τα αναπληρώσει με νέα αντιλαϊκά χαράτσια, με παραπέρα περικοπές ή μέσα από νέο δανεισμό, το πιθανότερο απ' όλα μαζί.

Η δήθεν «εξαίρεση» που παζαρεύει η κυβέρνηση, αφορά μόνο σε ομόλογα (όχι ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια) και στην καλύτερη περίπτωση θα συνοδευτεί από την επιμήκυνση και ανταλλαγή με άλλα ομόλογα, που σύμφωνα με ορισμένα κέντρα θα έχουν μηδενική ετήσια απόδοση (zero coupon), με την υπόσχεση ότι θα τα καταβάλλουν όλα μαζί στη λήξη τους, δηλαδή ενδεχομένως και ποτέ. Σκόπιμα θα αφήσουν «ανοιχτούς» τους όρους της «ανταλλαγής» με άλλοθι την υποτιθέμενη συνολική «διαπραγμάτευση».
Το προηγούμενο ενδέχεται να αποδειχτεί «δευτερεύον» μπροστά στη μαζική κατρακύλα των μετοχών, τη ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων και μέσα από το χρηματιστήριο. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μαζί και οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων έχουν υποχρεώσει τα ασφαλιστικά ταμεία να επενδύσουν και σε μετοχές τραπεζών, που ήδη πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Κανείς δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει για τη συνέχεια ούτε για την τύχη που θα έχουν οι μετοχές των τραπεζών που θα περάσουν κάτω από την ομπρέλα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων που είναι τοποθετημένα σε ομόλογα του δημοσίου, είναι της τάξης των 26 δισ. ευρώ. Ενδεχόμενο «κούρεμα» της τάξης του 60%, σημαίνει ότι εργατικές αποταμίευσης της τάξης των 15,6 δισ. ευρώ θα γίνουν καπνός στο βωμό της φιλομονοπωλιακής πολιτικής και της πολιτικής σωτηρίας των τραπεζών, ενώ οι δεσμεύσεις ότι τα ποσά αυτά θα καλυφθούν, μάλλον είναι παχιά λόγια για να ελεγχθούν οι αντιδράσεις.
Είναι χαρακτηριστική η φράση κυβερνητικού παράγοντα που συμμετείχε στη Σύνοδο, ότι «τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν μπορούν να προκαλέσουν συστημικό κίνδυνο, τα ομόλογα που διαθέτουν δε χρησιμοποιούνται για την πληρωμή συντάξεων, αφού μετέχουν σε ένα κοινό κεφάλαιο που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας», ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων δεν πρόκειται να καλυφθούν από κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη συμφωνία.


ΠΗΓΗ-WWW.RIZOSPASTIS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: