Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Δήλωση της Ρένας Δούρου, μέλους της Π.Γ., υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, για τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat για την ανεργία σε ευρωπαϊκό επίπεδο


"Δύο είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται από τα στοιχεία της Eurostat για τα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.
Πρώτον, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις πολιτικές λιτότητας, συρρίκνωσης των δημοσίων δαπανών και “χρυσών κανόνων” για τη συνταγματοποίηση της δημοσιονομικής 'ισορροπίας', αδυνατεί να σταματήσει την άνοδο της ανεργίας. Σήμερα στην Ευρώπη ζουν 22.7 εκατομμύρια άνεργοι, από τους οποίους τα 5.1 εκατομμύρια είναι νέοι κάτω των 25 ετών.

Δεύτερον, στις χώρες όπου εφαρμόζονται τα σκληρότερα προγράμματα λιτότητας, η ανεργία 'κτυπάει ταβάνι'. Και εδώ το παράδειγμα της Ελλάδας είναι ενδεικτικό: μέσα σε διάστημα ενός έτους, η ανεργία πέρασε από το 11% στο 15% ενώ η ανεργία των νέων, μόλις στο πρώτο τετράμηνο φέτος, εκτοξεύθηκε στο 38.5%, το υψηλότερο ποσοστό της Ευρώπης, μετά από την Ισπανία (45.1%).
Και αυτά είναι μόνο τα επίσημα νούμερα...
Γίνεται πλέον δραματικά σαφές ότι η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να κάνει επανεκκίνηση, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη, την απασχόληση, τις χρήσιμες δημόσιες δαπάνες. Ειδάλλως το ευρωπαϊκό εγχείρημα μετράει μέρες".
To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: