Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΙΛΗ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ -Κόντρα στην καταστολή συνεχίζονται οι διαδηλώσεις.

 Με κανόνια νερού και καταστολή αντιμετώπισε η αστυνομία τις νέες κινητοποιήσεις φοιτητών και μαθητών για μία «δωρεάν και ποιοτική δημόσια Παιδεία», κινητοποιήσεις που επαναλήφθηκαν χτες μετά από «αναγκαστική ανάπαυλα» μερικών ημερών, κυρίως για το εθνικό πένθος που κηρύχτηκε μετά το αεροπορικό δυστύχημα του προηγούμενου Σαββατοκύριακου.
Η καταστολή των διαδηλώσεων άρχισε με το καλημέρα, καθώς οι ειδικές μονάδες της Αστυνομίας, επιτέθηκαν στη συγκέντρωση των μαθητών στην Πλάσα Ιτάλια, στην πρωτεύουσα Σαντιάγο με προφανή στόχο να τη διαλύσουν, καθώς δεν είχε «την άδεια της αστυνομίας».
Παράλληλα, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Πουέρτο Μοντ, το Βαλπαραΐσο, την Κονσεπσιόν και άλλες πόλεις. Ωστόσο παρά την καταστολή, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν από τη Δευτέρα, με καταλήψεις και απεργίες και φυσικά διαδηλώσεις ανά πόλη και επαρχία, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών της Χιλής (FECH) Καμίλα Βαγιέχο και μέλος της ΚΝ Χιλής.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και οι ανακοινώσεις της Ενωσης των πανεπιστημιακών καθηγητών αλλά και των μαθητών, που επίσης ανακοίνωσαν ότι η απεργία πείνας περίπου 30 μαθητών - στο Σαντιάγο, το Τεμούκο, την Τάλκα και την Ταλακαχουάνο, που ήδη διανύει την 50ή ημέρα - συνεχίζεται, όπως δήλωσαν στο «Radio Collectiva».
Οι κινητοποιήσεις (που ουσιαστικά ξεκίνησαν από την άνοιξη) θα κλιμακωθούν και την ίδια στιγμή όλες οι φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις, καθώς και οι καθηγητές, βρίσκονται σε συνεχείς επαφές ώστε να απαντήσουν από κοινού στην πρόταση που διατύπωσε ο αντιδραστικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, για τη «σύσταση της ειδικής επιτροπής μελέτης και επεξεργασίας της μεταρρύθμισης του συστήματος Παιδείας και με χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής», όπως αναφέρει το δίκτυο «Radio Universidad».
Οι φοιτητές της Χιλής και το λαϊκό κίνημα απαιτούν συνταγματική μεταρρύθμιση του συστήματος Παιδείας που διατηρείται από τη χούντα του Πινοτσέτ, και έχει κάνει την εκπαίδευση μια ακριβοπληρωμένη για τα λαϊκά στρώματα μπίζνα, καθώς κυριαρχούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και σχολεία. Η αλληλεγγύη στον αγώνα του χιλιάνικου λαού εκφράστηκε χτες, σε όλη σχεδόν τη Λατινική Αμερική με διαδηλώσεις έξω από τις πρεσβείες της Χιλής στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη, το Περού, το Εκουαδόρ, την Κόστα Ρίκα, την Κολομβία και το Ελ Σαλβαδόρ.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: