Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια είναι η Κύπρος, διαβεβαιώνει ο Δ.Χριστόφιας


Η Κύπρος έχει εξετάσει όλα τα σενάρια και είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, επισήμανε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αναφερόμενος στο ζήτημα των γεωτρήσεων που άρχισαν τη Δευτέρα.

Μιλώντας σε εκδήλωση της κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο για τον κίνδυνο κρίσιμών εξελίξεων, λόγω των ερευνών για εντοπισμό φυσικού αερίου, υπογράμμισε ότι «η κυπριακή κυβέρνηση έχει βάλει κάτω όλα τα σενάρια σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και όλους τους παράγοντες, που μπορούν να εμπλακούν σε μια κρίση, με σκοπό την προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα».

Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να μιλούμε με βάση τις δυνατότητες μας και οι περισσότερες δυνατότητες μας είναι πολιτικές. Ετοιμαζόμαστε και επί του εδάφους με πολλή σοβαρότητα ώσπου φθάνουν οι δυνάμεις μας σε πλήρη συνεργασία με την Ελλάδα».

Ο κ.Χριστόφιας είπε ακόμη ότι, αν και εφόσον λυθεί το Κυπριακό, «θα μοιραστούμε τους καρπούς αυτού του δώρου της μάνας φύσης. Δεν θέλουμε να στερήσουμε από τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας το μερίδιο της τουρκοκυπριακής κοινότητας απ'αυτό το δώρο, αλλά δεν μπορεί όταν παρανομούν σκαιώς με την ίδρυση του ψευδοκράτους, που καταδικάσθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας ως ενέργεια παράνομη, να μιλούν για δικαιώματα του ψευδοκράτους.

» Αν θέλουν να συνεκμεταλλευθούμε το θαλάσσιο πλούτο, σημείωσε, πρέπει να καθίσουν στα σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δώσει η Τουρκία το πράσινο φως στον κ. Έρογλου, ώστε να διαπραγματευθεί με καλή θέληση.

Ακόμη, ο Κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά τον Έλληνα πρωθυπουργό, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την πλήρη ταύτιση με την πολιτική και τους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης για λύση του Κυπριακού, για τη συμπαράσταση και συμπαράταξη στον αγώνα της Κύπρου.

«Ευτυχώς που υπάρχει και η Ελλάδα διότι το εσωτερικό μας μέτωπο είναι θρύψαλα και αυτό μου προκαλεί θλίψη και οδύνη. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για να σώσουμε τον τόπο μας, από κοινού. Θα γίνουν εκλογές και ο λαός πάλι θα μιλήσει και ό,τι πει ο λαός εμείς δεν θα το αμφισβητήσουμε. Γιατί άλλοι στα μέσα της προεδρίας αμφισβητούν αυτό που είπε ο λαός είναι άλλο θέμα και ας το κρίνει ο κόσμος», είπε.

Υπέρ του δικαιώματος της Κύπρου οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου στις έρευνες για φυσικό αέριο, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος έπειτα από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας, Χίλαρι Κλίντον και Αχμέντ Νταβούτογλου.

Οι κυπριακές έρευνες «δεν θα πρέπει να αποδυναμώσουν τις διαπραγματεύσεις (για την επίλυση του Κυπριακού) ούτε να παρέμβουν σε αυτές», δήλωσε ανώνυμη πηγή.

Για την Ουάσινγκτον «ο καλύτερος τρόπος να ρυθμιστεί το θέμα της ενέργειας και της οικονομικής ανάπτυξης είναι μέσω μιας συνολικής συμφωνίας που θα ρυθμίζει το Κυπριακό», πρόσθεσε.



ΠΗΓΗ-WWW.TANEA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: