Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στην εκπομπή «πρωινή ενημέρωση» της ΝΕΤ

 
Δημοσιογράφος: Λέτε στον κόσμο να μην πληρώσει τα χαράτσια, είτε έχουν, είτε δεν έχουν. Αν δεν πληρώσω τα χαράτσια σίγουρα η κυβέρνηση θα βρει κάτι άλλο...
Αλ. Παπαρήγα: Εμείς δεν το προβάλουμε αυτό ως ένα μέτρο πανάκεια. Βεβαίως, σαν τη γάτα με το ποντίκι θα παίζει το λαό η κυβέρνηση. Υπάρχει το εξής ζήτημα: Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν. Όταν ο άλλος παίρνει 600 ευρώ και πρέπει να δώσει τα 400 στο τέλος, με 200 ευρώ πώς να ζήσει; Δεν θα τα δώσει τα 400 ευρώ. Εγώ θα έλεγα και αυτός που μπορεί, κόβοντας από στοιχειώδεις ανάγκες να πληρώσει, δεν πρέπει να πληρώσει, γιατί ανοίγει στην κυβέρνηση το δρόμο και για άλλα.
          Δημοσιογράφος: Θα έρθει μετά η κυβέρνηση όμως και θα του πει: Κι άλλα...
          Αλ. Παπαρήγα: Όλα αυτά είναι ενταγμένα σε έναν αγώνα, όπου ο λαός πρέπει να παρεμποδίσει τα μέτρα και να ανοίξει το δρόμο προς τα μπρος.
Εδώ πρόκειται για ένα τούνελ χωρίς διέξοδο. Είδατε τι είπανε; Δέκα χρόνια θα κρατήσει η κρίση στην Ελλάδα. Εγώ να σας πω, να κρατήσει πέντε ή εφτά. Όταν θα βγούμε από την κρίση δεν πρόκειται ο λαός να επιστρέψει πίσω σ' αυτό που είχε προ του 2008, που πάλι δεν του έφτανε. Μέχρι το 2008 έλεγαν ότι το όριο της φτώχειας είναι 12.000 ευρώ το χρόνο και τώρα πέσαν στα 5.000 ευρώ. Με συγχωρείτε, ήταν λάθος το 12.000; Εμείς το βρίσκαμε και λίγο, γιατί ζούμε στον 21ο αιώνα και οι ανάγκες είναι διαφορετικές. Και τώρα, αν παίρνεις 5.500 ευρώ, φορολογείσαι; Μπορεί να ζήσει, εγώ σας λέω ένας άνθρωπος, όχι οικογένεια, με 5.000 ευρώ το χρόνο;
          Δημοσιογράφος: Δεν υπάρχει ο κίνδυνος αυτή η στάση του «δεν πληρώνω» να χαρακτηριστεί απολιτίκ;
          Αλ. Παπαρήγα: Εσείς πιστεύετε ότι όταν λέει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας «μην πληρώσετε» είναι στάση απολιτίκ; Είναι ενταγμένη στην εξής θέση: Να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για την κρίση. Να πάει να φορολογήσει τους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους. Θα σου απαντήσουν: Άμα τους φορολογήσω δεν θα κάνουν επενδύσεις. Επομένως γίνεται ένας φαύλος κύκλος. Όπως κάνω μια απεργία, είναι μια μορφή πάλης και αυτή, δεν σου λύνει το πρόβλημα.
          Δημοσιογράφος: Δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας;
          Αλ. Παπαρήγα: Η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. Η διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση δεν γίνεται χωρίς χρεοκοπία. Εδώ υπάρχει χρεοκοπία του λαού, η οποία για το κεφάλαιο είναι η χρυσή ευκαιρία, διότι μη νομίζετε ότι τώρα που παίρνουν από το λαό λύνουν το πρόβλημα του χρέους. Αυτά τα παίρνουν για να χάσει ο λαός όσες κατακτήσεις είχε εδώ και 40, 50 χρόνια και όταν βγούμε από την κρίση, είναι παράγοντας νέας κερδοφορίας.
          Είναι ένα ατού που έχουνε, βγαίνοντας από την κρίση να βοηθήσουν την κερδοφορία με έναν λαό χρεοκοπημένο. Τώρα συζητάνε το ποσοστό της απώλειας των τραπεζιτών, των βιομηχάνων κλπ και την κατανομή, διότι η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή που ήταν μόνη της. Είναι ενταγμένη μέσα στην ΕΕ, όπου η κρίση προχωράει, χτυπάει και τη Γαλλία σιγά σιγά. Επομένως γίνεται η κατανομή των συνεπειών της κρίσης.
          Δημοσιογράφος: Η λύση για εσάς είναι η χρεοκοπία;
          Αλ. Παπαρήγα: Η χρεοκοπία είναι η διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση από την πλευρά του κεφαλαίου. Η κρίση δημιουργήθηκε διότι έχουμε υπερσυσώρευση κεφαλαίων και λιμνάζοντα κεφάλαια, άρα πρέπει να «κουρευτούν» τα κεφάλαια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: