Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΑΘΗΤΕΣ: Εντείνονται οι αγωνιστικές διεργασίες.

 
Τα επόμενα αγωνιστικά βήματά τους συζητούν οι μαθητές μέσα από τις αγωνιστικές διεργασίες που γίνονται σε όλη τη χώρα στα σχολεία, τα οποία εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς το σύνολο των βιβλίων και χωρίς επαρκή αριθμό εκπαιδευτικών. Στην Αττική, τα κατειλημμένα σχολεία φτάνουν τα 150 περίπου.
Για σήμερα, Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων που συνεδρίασαν το προηγούμενο διάστημα καλούν τους μαθητές να πραγματοποιήσουν εκλογές για πενταμελή μαθητικά συμβούλια, ενιαία και χωρίς να περιμένουν να ορίσει το υπουργείο ημερομηνίες.
«Είναι δική μας υπόθεση πότε θα εκλέξουμε τα όργανα που θα μπουν μπροστά στην πάλη μας και όχι του υπουργείου», σημειώνει χαρακτηριστικά το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας.
Επόμενοι σταθμοί στις μαθητικές κινητοποιήσεις, όπως αποτυπώνονται στις αποφάσεις συντονιστικών και γενικών συνελεύσεων, είναι: Πολύμορφες δραστηριότητες στις 3-4 Οκτώβρη. Νέο συλλαλητήριο την Τετάρτη 5 Οκτώβρη. Εκλογές 15μελών στις 6 Οκτώβρη κ.ά.
Συνεχίζοντας τις κατά τόπους πολύμορφες πρωτοβουλίες τους, χτες μαθητές από όλα σχεδόν τα λύκεια και ΕΠΑΛ της Ν. Ιωνίας έκαναν κινητοποίηση στην πόλη με πορεία προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στη συνέχεια συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας.
Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε από τέσσερα λύκεια του Ν. Ηρακλείου με κατάληξη στο υπουργείο Παιδείας.
ΣΠΑΡΤΗ
Στην Πάτρα, με κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων της πόλης, έγινε χτες μαθητική κινητοποίηση που ξεκίνησε από την πλατεία Γεωργίου και κατέληξε σε αποκλεισμό της Α' ΔΟΥ της πόλης. Οι μαθητές με τη συμβολική αυτή κίνηση εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους γονείς τους οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τα χαράτσια.
Μαθητική κινητοποίηση έγινε χτες και στη Σπάρτη, με πορεία στο κέντρο της πόλης, που κατέληξε με τους μαθητές να εκσφενδονίζουν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τα dvd που έχουν πάρει αντί για βιβλία!
Σε κατάληψη βρίσκεται από την προηγούμενη βδομάδα το 2ο Λύκειο Λαμίας, ενώ από τη Δευτέρα μπήκε και το ΕΠΑΛ Χαλκίδας. Επίσης σε κατάληψη βρίσκονται από την προηγούμενη Παρασκευή το 1ο, 3ο και 4ο Γυμνάσιο, το 1ο, 2ο και 3ο Λύκειο και το ΕΠΑΛ στη Θήβα.
Στη Θεσσαλονίκη κόντρα στη διπλοβάρδια
Αποχή από τα μαθήματα και μαχητική διαδήλωση έξω από το Δημαρχείο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκατοντάδες μαθητές σχολείων της Πολίχνης, απαιτώντας λύση στο οξυμένο πρόβλημα σχολικής στέγης που συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Παράλληλα κατήγγειλαν την πολιτική υποχρηματοδότησης της Παιδείας που τους καταδικάζει να κάνουν μάθημα χωρίς βιβλία, καθηγητές και αύριο ίσως ακόμη και χωρίς θέρμανση στα σχολεία τους.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου, του 1ου Λυκείου και του 2ου Λυκείου Πολίχνης, ενώ στο πλάι τους στάθηκαν γονείς και εκπαιδευτικοί.
Σύμφωνα με στοιχεία των ΕΛΜΕ, το ποσοστό της διπλοβάρδιας στα σχολεία της Πολίχνης ξεπερνά το 56%. Ετσι, σε διπλοβάρδια λειτουργούν 2 στα 3 Λύκεια και 2 στα 4 Γυμνάσια, ενώ σε μόνιμα απογευματινό κύκλο λειτουργεί το ΕΠΑΛ. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί διεκδικούν την ανέγερση νέων - σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.
Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν επίσης οι μαθητές του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και το 1ο ΕΛ Αμπελοκήπων.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: