Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Λαοί της Μεσογείου δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την ένταση των ανταγωνισμών στην περιοχή



Μόνο ανησυχητικές για τους λαούς της περιοχής μπορούν να χαρακτηριστούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με την ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, τις απειλές της Άγκυρας εναντίον της Κύπρου σχετικά με την εκμετάλλευση της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), την αποστολή τουρκικών σκαφών (με στρατιωτική συνοδεία) για αναζήτηση κοιτασμάτων κοντά στο Καστελόριζο. Αλλά και την ταυτόχρονη ευθυγράμμιση της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστές του Ισραήλ, με νέες συμφωνίες αγοράς όπλων από τους σιωνιστές δολοφόνους και τις στενές επαφές Τελ Αβίβ και Αθήνας για κοινή στάση απέναντι στην Τουρκία και ξεκίνημα των γεωτρήσεων στην περιοχή.Η ενεργοποίηση ναυτικών πολεμικών δυνάμεων και η όξυνση της πολιτικής και διπλωματικής έντασης είναι επικίνδυνα παιχνίδια των αστικών και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και συμφερόντων σε βάρος των λαών, των εργαζόμενων και των νέων της ευρύτερης περιοχής.
Πρόκειται για μια αντιπαράθεση διαφορετικών οικονομικών συμφερόντων για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και ορυκτού πλούτου της περιοχής. Ταυτόχρονα, η όξυνση των ανταγωνισμών και η στροφή προς την πολεμική βία είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης και της προσπάθειας των αστικών κυβερνήσεων να ποδηγετήσουν το λαό που αντιδρά στην επίθεση στα δικαιώματά του.
.
Στόχος της τουρκικής αστικής τάξης και της κυβέρνησής της, είναι να πάρουν ένα λεόντειο κομμάτι από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής, η ισχυροποίηση της παρουσίας τους στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σε βάρος των ανταγωνιστών τους. Τον ίδιο φυσικά στόχο έχουν και οι Ισραηλινοί που χρόνια τώρα αποτελούν το «χωροφύλακα» και στρατιωτική μηχανή των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή, σε βάρος των λαών της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Στις γεωτρήσεις που ξεκινούν στην ΑΟΖ της Κύπρου συμμετέχουν ισραηλινές και αμερικανικές εταιρείες με ισχυρά συμφέροντα και φυσικά η ίδια η ΕΕ, που στα πλαίσια της οικονομικής διακυβέρνησης επιχειρεί επέκταση στις αγορές της Β. Αφρικής, (βλέπε και εξελίξεις στη Λιβύη). Μέσα σε όλα αυτά φυσικά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που με τους βομβαρδισμούς και τις επεμβάσεις (όπως στη Λιβύη) και τις πολιτικές πιέσεις και επαφές προωθούν τους σχεδιασμούς τους για μια «νέα Μέση Ανατολή» με φιλοδυτικά καθεστώτα και κυβερνήσεις.
 
Επικίνδυνη είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει επιλέξει τη στρατηγική συμμαχία με τους ισραηλινούς δολοφόνους, υπογράφοντας οικονομικές συνεργασίες, πραγματοποιώντας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, αγοράζοντας όπλα και πυρομαχικά, και στηρίζοντας τις επιλογές της ισραηλινής ηγεσίας, όπως πρόσφατα με την απαγόρευση απόπλου του «Στόλου της Ελευθερίας» από τα ελληνικά λιμάνια προς τη Γάζα. Αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση Χριστόφια έχει επιλέξει ως στενό σύμμαχό της του Ισραηλινούς ιμπεριαλιστές. Τίποτα το καλό δεν πρόκειται να προκύψει για τον ελληνικό και κυπριακό λαό από τη συνεργασία αυτή. Το όποιο φυσικό αέριο θα το κουρσέψουν οι μεγάλες πολυεθνικές και για τους εργαζόμενους θα μείνουν οι πολεμικοί κίνδυνοι και τραγωδίες και η υπερεκμετάλλευση.
 
Συνολικά, οι λαοί της περιοχής δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την αντιπαράθεση των οικονομικών συμφερόντων των πολυεθνικών και των αστικών τάξεων για την εκμετάλλευση του πλούτου της Μεσογείου. Έχουν να κερδίσουν από τις εξεγέρσεις για την ανατροπή των αντιδραστικών καθεστώτων και πολιτικών, όπως ξεκίνησαν οι λαοί των Αραβικών χωρών, οι οποίοι βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με την προσπάθεια των αστικών τάξεων να ενσωματώσουν τον αγώνα τους (Αίγυπτος) ή του ιμπεριαλισμού να τον εκμεταλλευτεί και να τον στρεβλώσει (Λιβύη). Έχουν να κερδίσουν από την κοινή πάλη και αλληλεγγύη τους, από τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο και την εκμετάλλευση του πλούτου κάθε χώρας και όλης της περιοχής από τους καπιταλιστές και τις πολυεθνικές τους.
Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, ο λαός, πρέπει να καταδικάσουν την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς. Να δυναμώσουν την κοινή πάλη και διεθνιστική αλληλεγγύη τους, ενάντια στις κυβερνήσεις, τις αστικές τάξεις και το κεφάλαιο σε κάθε χώρα και σε όλη την περιοχή.
 
- Καμία εμπλοκή - καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.
- Όχι στη συνεργασία και την πρόσδεση με τους δολοφόνους του Ισραήλ. Να σταματήσουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, οι αγορές όπλων και οι τυχοδιωκτισμοί της ελληνικής κυβέρνησης με το κράτος-δολοφόνο.
- Να κλείσει η Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή βάση της Σούδας.
- Έξω οι ιμπεριαλιστές από τη Μεσόγειο. Κάτω οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Οι λαοί μπορούν μόνοι τους να καθορίσουν τις τύχες και το μέλλον τους. Με κοινή πάλη, αλληλεγγύη και διεθνισμό, ενάντια στους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων.
 
ΝΑΡ, Αθήνα 17/9/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: