Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ


Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στις 8.45 μ.μ., στην Κεντρική Σκηνή. Θα χαιρετίσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Φεγγοβολά ο δρόμος του αγώνα και της ελπίδας
Μια τεράστια διαδήλωση η 2η μέρα του Φεστιβάλ
Ανιχνεύοντας το δικό τους δρόμο για τις δικές τους ανάγκες χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι από κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου οδηγήθηκαν και χτες στο πάρκο «Τρίτση» στο Ιλιον, μετατρέποντας και τη δεύτερη μέρα του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε μια τεράστια διαδήλωση, με ένα εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Ανθρωποι του μόχθου, τα παιδιά και τα εγγόνια τους, μαθητές και φοιτητές, εργαζόμενοι αλλά και άνεργοι, βρέθηκαν στο πανέμορφο «εργαστήριο» που με μεράκι έστησαν τα παιδιά της ΚΝΕ, το οποίο «παράγει» με τη δική τους ενεργητική συμμετοχή πολιτική και πολιτισμό από και για τον εργατόκοσμο, μετουσιώνεται σε «κρίκο» που ενώνει το χτες με το σήμερα, φέρνοντας σε επαφή τη νέα γενιά που περνάει τις πύλες του με τη λαμπρή ιστορία του εργατικού, λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος της χώρας. Χιλιάδες άνθρωποι που δίνοντας το «παρών», καταθέτοντας τον προβληματισμό και την άποψή τους, είχαν και χτες τη δυνατότητα να πάρουν σε ανταπόδοση θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ για ζητήματα που «καίνε» την επικαιρότητα, να βρουν απαντήσεις σε ερωτήματα που τους βασανίζουν, «όπλα» πραγματικά για να σταθούν όρθιοι απέναντι στη λαίλαπα που απειλεί τη ζωή τους και να την αντιπαλέψουν με αποτελεσματικότητα. Είχαν την ευκαιρία, που δεν τους δίνεται άλλωστε συχνά, να γλεντήσουν με ήχους και εικόνες λαϊκές, γνήσιες, όλοι μαζί, ενωμένοι, όπως οι άνθρωποι του μόχθου ξέρουν να χαίρονται και να γλεντούν.
Μεγάλη και με έντονο ενδιαφέρον η συμμετοχή του κόσμου στις συζητήσεις. Οπως αυτή για τις «οικονομικές - πολιτικές εξελίξεις και τις προοπτικές της ταξικής πάλης, 20 χρόνια μετά τη νίκη της αντεπανάστασης» με ομιλήτρια την Ελ. Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Οπως αυτή στο χώρο Νέων Εργαζόμενων - Νέων Γυναικών με θέμα «η πλούσια πείρα από τις μάχες του εργατικού κινήματος το χρόνο που πέρασε, οδηγός για τις πιο σύνθετες, πιο σκληρές και πιο αποφασιστικές μάχες του επόμενου διαστήματος» με ομιλητή τονΓ. Σκιαδιώτη, μέλος τη ΚΕ. Οπως η βιβλιοπαρουσίαση στο χώρο των ΑΕΙ - ΤΕΙ του έργου του Μαρξ «Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία», όπου - και παρά τα γεγονός ότι άρχισε νωρίς, στις 6.30 το απόγευμα - το ακροατήριο ήταν πολυπληθές. Οπως στη βιντεοπροβολή στο χώρο των Μαθητών για την πορεία του μαθητικού κινήματος και τη συζήτηση που ακολούθησε για την οργάνωση των μαθητικών αγώνων. Μετάγγισαν όλες στον κάθε νέο εργάτη, φοιτητή, μαθητή θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ, την αποκρυσταλλωμένη εμπειρία της συλλογικής πάλης, πολύτιμο οδηγό για τη στάση τους, τη δράση τους στο χώρο δουλειάς, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο, αποτέλεσαν τονωτική ένεση στο αγωνιστικό τους φρόνημα.
Το περιεχόμενο των πολιτικών εκδηλώσεων έδειξε το πώς οι άνθρωποι του μόχθου και τα παιδιά τους μπορούν να κάνουν πράξη αυτό που από την Κεντρική Σκηνή πρόσταζε ο Κώστας Βάρναλης: «Και στον ίδρο το δικό σου γίνε συ τ' αφεντικό»... Το μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή και το έργο του κέρδισε το ενδιαφέρον χιλιάδων, το ίδιο και το αφιέρωμα στον εξίσου μεγάλο αγωνιστή ποιητή Φώτη Αγγουλέ.
Κάθε χώρος του Φεστιβάλ έσφυζε και χτες από ζωή, από γλέντι, από κέφι, από γόνιμη δημιουργική σκέψη, εξέπεμπε προτάσεις και θέσεις βγαλμένες από τη βάσανο της συλλογικής επεξεργασίας, επιστημονικά θεμελιωμένες που σηματοδοτούν με ευκρίνεια τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που ανοίγεται μπροστά στο λαό, τον καλεί να τον διεκδικήσει με την πάλη του, για την ικανοποίηση των αναγκών του, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό. Αν η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι κάνουν ό,τι μπορούν για να κλείσουν με σκοτάδι αυτόν το δρόμο, αυτός φεγγοβολά, σίγουρος όσο ποτέ ότι πολλοί θα τον διαβούν.

ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: