Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Να αρθεί η επιστράτευση στους ναυτεργάτες.Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΝΟ είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Από την χτεσινή συνάντηση

 
Συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας και στο επίκεντρο βρέθηκε η ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι ναυτεργάτες στο σύνολο των δικαιωμάτων τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν, η φιλοεφοπλιστική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχει ως αποτέλεσμα από τους 120.000 ναυτεργάτες που ήταν στα καράβια το 1981, σήμερα να έχουν απομείνει μόλις 17.000. Την ίδια ώρα, η «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία επεκτείνεται ταχύτατα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις τα ποντοπόρα και τα κρουαζιερόπλοια, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα ωράρια κουρελιάζονται, υποβαθμίζεται παραπέρα η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Οσον αφορά τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών, όπως αναφέρθηκε, οι πετσοκομμένες πλέον συντάξεις τους είναι άγνωστο αν θα καταβληθούν τους επόμενους μήνες, αφού ήδη υπηρεσιακοί παράγοντες του ΝΑΤ κάνουν λόγο για αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεων του Ταμείου σε συντάξεις, γιατρούς και φάρμακα, λόγω της περικοπής από την κρατική επιχορήγηση των 50 εκατ. ευρώ για το 2011. Ωστόσο, την ώρα που οι ναυτεργάτες και συνολικά οι εργαζόμενοι στενάζουν από τα βάρβαρα μέτρα, στο εφοπλιστικό κεφάλαιο έχει εξασφαλιστεί φορολογικός παράδεισος, ώστε ο εφοπλιστής να πληρώνει φόρο για ένα πλοίο (ποσό που και αυτό είναι άγνωστο αν το καταβάλει) λιγότερο από όσο πληρώνει ένας περιπτεράς!
Για όλα αυτά τα ζητήματα, αμέσως μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Πρώτα απ' όλα διεκδικούμε την άρση της επιστράτευσης των ναυτεργατών που κρατάει εδώ και τόσα χρόνια. Βεβαίως όταν οι ναυτεργάτες αποφασίζουν να αγωνίζονται, αγωνίζονται, αλλά η επιστράτευση πρέπει να φύγει από τη μέση. Το ΚΚΕ θα συγκεντρώσει την προσοχή του άμεσα στα προβλήματα που έχουν σχέση με την ακόμα παραπέρα μείωση της σύνθεσης των πλοίων. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στο ζήτημα αυτό. Πρέπει να δοθεί δουλειά στους Ελληνες ναυτεργάτες και αυτό συνδυάζεται επίσης και με την υπεράσπιση των εργαζομένων στη ναυτιλία από τη μαύρη εργασία.
Θεωρούμε ότι το ήδη χρεοκοπημένο, με ευθύνη των κυβερνήσεων, ταμείο του ΝΑΤ βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από τα οριακά σημεία, με κίνδυνο όχι μόνο οι ναυτεργάτες να στερηθούν τις συντάξεις πείνας που έχουν, αλλά να στερηθούν και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και γενικά τις παροχές υπηρεσιών.
Από αυτή την άποψη θα παρέμβουμε άμεσα με πιο εξειδικευμένες θέσεις, αλλά και με άσκηση μαζικής πίεσης για το ΝΑΤ, για τον Οίκο του Ναύτου, για τη δημόσια εκπαίδευση των ναυτεργατών, παίρνοντας υπόψη τη μεγάλη σημασία που έχει το ναυτεργατικό επάγγελμα και παίρνοντας επίσης υπόψη ότι κάθε μέτρο που παίρνεται σε βάρος των ναυτεργατών πολλαπλασιάζει τα κέρδη, τη δύναμη και τη θέληση καταστολής από την πλευρά των εφοπλιστών.
Αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά, όπως λέει, για τη μείωση του χρέους και των ταμειακών ελλειμμάτων, τότε θα έπρεπε να βάλει πραγματικούς φόρους στους εφοπλιστές, να πληρώνουν τουλάχιστον όπως πληρώνει και ο υπόλοιπος κόσμος. Με την αναλογία βεβαίως των κερδών τους».

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: