Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στο Alter (Γ. Αυτιά)




•    H χώρα βρίσκεται σε ιδιότυπο καθεστώς συνταγματικού, κοινοβουλευτικού και οικονομικού πραξικοπήματος
•    Κυβέρνηση και τρόικα ετοιμάζουν εσωτερική στάση πληρωμών συντάξεων και μισθών τον Οκτώβρη, με αφορμή ότι η επόμενη ομολογιακή δόση λήγει τον επόμενο Μάρτη και δεν απειλούνται άμεσα οι πιστωτές μας.
•    Στόχος τους να τρομοκρατήσουν τον κόσμο να δεχτούν τα χαράτσια, τις απολύσεις, τη fast track εκποίηση του δημόσιου πλούτου
•    Η μόνη λύση για να μη δούμε τα χειρότερα, η κυβέρνηση εθελοδουλίας να παραιτηθεί και να πάμε σε εκλογές.

•    Να έρθει μια κυβέρνηση που θα έχει λαϊκή εντολή να «χτυπήσει» το χέρι στο τραπέζι και να ανακοινώσει κούρεμα των ομολόγων που λήγουν τον Μάρτιο από τώρα στο 50% της αξίας τους, αν δεν θέλουν να τα χάσουν όλα, γιατί ο λαός δεν χρωστάει.
•    Ταυτόχρονα να καταστρώσουμε πρόγραμμα να πάμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, βάζοντας τους πλούσιους να πληρώσουν, αυτούς που έχουν 600 δις στην Ελβετία.
•    Ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να καλύψει ότι είναι και αυτός σύμφωνος με τις επιταγές της τρόικας.
•    Οι συμπολίτες μας δεν θα πληρώσουν γιατί δεν έχουν. Πρέπει να τους προστατεύσουμε. Πρέπει να το κάνουμε με τρόπο μαζικό, συντεταγμένο και προστατευμένο από κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις ώστε να οδηγηθούμε γρήγορα σε πολιτικε΄ς εξελίξεις ανατροπής.
*************
-    Καλημέρα κ. Πρόεδρε…. Ποια εφημερίδα να πρωτοκοιτάξω σήμερα.. Από δω μέτρα, από κει μέτρα… Από την Κυριακή το απόγευμα ήδη γνωρίζαμε αυτό το έγγραφο το οποίο κυκλοφορούσε στα δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά τη νύχτα, με βάση τα όσα σημειώνουν οι εφημερίδες, έχουμε μέτρα απίστευτης σκληρότητας. Ακόμα και στα 300 ευρώ αυτός που είναι πρέπει να πληρώσει  εισφορά ή .. ή… ή… Και το πιο σημαντικό,  αυτοί, λέει, που είναι κάτω των 55 δεν πρέπει να εισπράττουν τίποτε απολύτως σε ότι αφορά τη σύνταξη κι αυτοί που απολύονται χάνουν το 40% του μισθού βγαίνοντας στην εργασιακή εφεδρεία…
Εμείς είχαμε μιλήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Είχαμε πει ότι βρισκόμαστε σ΄ ‘ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Ότι όχι μόνο δεν έχει πάτο το βαρέλι, αλλά ότι αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος και μας οδηγεί στην κοινωνική κόλαση και ότι η μόνη διέξοδος για τη χώρα είναι μια μεγάλη ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, με ομαλό τρόπο. Ζητάμε εδώ και ένα χρόνο περίπου εκλογές. Γιατί; Δεν ξέραμε ότι είχαμε μια κυβέρνηση που είχε εκλεγεί μόλις ένα χρόνο; Όχι, ίσα-ίσα. Βλέπαμε όμως ότι η κυβέρνηση αυτή εθελόδουλα είχε παραδοθεί στα βάρβαρα αυτά σχέδια της τρόικας, του ΔΝΤ, της Ε.Ε.,  της τρόικας που είναι το ιερατείο του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη. Και τι κάνει αυτό το ιερατείο; Στην πραγματικότητα θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σ΄ ένα πείραμα, παγκόσμιο και ευρωπαϊκό, να φτωχύνει τους Έλληνες, να διαλύσει τη μεσαία τάξη για να δημιουργήσει, να κάνει τη χώρα μας ως «ένα πεδίο βολής», που λέει και το γνωστό άσμα, δηλαδή ένα χώρο που θα μπορούν να έρχονται επενδυτές, με φτηνό εργατικό δυναμικό, να επενδύουν και να κερδοσκοπούν, να εκμεταλλεύονται το δημόσιο πλούτο, να έχουν πάρει το δημόσιο πλούτο μισοτιμής. Αυτός είναι ο στόχος τους. Τόχαμε πει αυτό ένα χρόνο τώρα. Δυστυχώς επαληθευόμαστε διαρκώς.
Και λέμε ένα πράγμα. Δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι. Δεν υπάρχει τέλος. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας βρίσκεται σ΄ ‘ένα ιδιότυπο καθεστώς πραξικοπήματος συνταγματικού, κοινοβουλευτικού και οικονομικού. Και ακριβώς επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε πραξικόπημα, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, η κοινωνία, ανεξαρτήτως του πού έχει ταχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, αν ψήφισε ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., αριστερά, πρέπει να συνταχθεί σ΄ ένα σχέδιο απελευθερωτικό για την κοινωνία. Σ΄ ένα σχέδιο ανατροπής αυτής της ιδιόμορφης διεθνούς δικτατορίας που έχει επιβάλει στη χώρα μας αυτόν τον γύψο.
-    Ζητάτε εκλογές. Πώς θα λυθούν τα προβλήματα με τις εκλογές από τη στιγμή που υπάρχουν δύο μνημόνια κι ένα μεσοπρόθεσμο και οι δανειστές οι οποίοι έχουν το όπλο και στην πραγματικότητα μας πυροβολούν. Τι θα αλλάξει;
Ζητάμε εκλογές ακριβώς γι αυτό το λόγο/ Για να μιλήσει ο λαός, για να δοθεί η ευκαιρία ώστε να μιλήσει ο λαός και με μια νωπή λαϊκή εντολή να καταδικαστούν τα κόμματα που υιοθετούν, αποδέχονται ή ανέχονται αυτή την οικονομική δικτατορία από το μνημόνιο και να βγει μια νέα κυβέρνηση που με λαϊκή στήριξη θα βγάλει από το μνημόνιο. Γι αυτό ζητάμε εκλογές….
-    Στο δια ταύτα…
Ακριβώς στο δια ταύτα μιλώ…
-    … τι σημαίνει αυτό που λέτε, πώς θα αλλάξει πρακτικά; Τι θα πείτε; Ο κ. Σαμαράς, για παράδειγμα, λέει επαναδιαπραγμάτευση… Εσείς….
.. Αφήστε τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς λέει αυτά που λέει για να καλύψει την απόφασή του να είναι κι αυτός σύμφωνος με τις επιταγές της τρόικας.
Εμείς λέμε ένα πολύ απλό πράγμα. Ότι, εάν επιμείνουμε στο μνημόνιο και σ΄ αυτή την πολιτική που είναι αδιέξοδη, θα θρηνήσουμε θύματα, με την μεταφορική έννοια. Θα έχουμε χιλιάδες συμπολίτες μας στη φτώχεια, θα έχουμε χιλιάδες απολυμένους. Δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να πηγαίνουμε στα νοσοκομεία αν δεν έχουμε χρήματα, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να σπουδάζουμε τα παιδιά μας γιατί δεν θα έχουν βιβλία τα σχολεία. Αυτό είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν.
Μας λέτε πώς αλλιώς. Εγώ είμαι έτοιμος να σας πω πώς αλλιώς. Αυτά τα οποία λέω και λέει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και ενάμισι χρόνο, βγαίνει σήμερα και τα λέει ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ. Και τι λέει; Ότι αν δεν γίνει κούρεμα κατά 50% στο χρέος της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν θα σωθεί. Πότε έλεγε αλήθεια ο κ. Στρος Καν; Πριν την καμαριέρα ή μετά την καμαριέρα;
Βγήκαμε εμείς τον Δεκέμβρη πέρυσι και ο κ. Χουντής έκανε ερώτηση στον κ. Ρεν και του έλεγε, κατήγγειλε ότι εδώ φουσκώνουν τα ελλείμματα στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. Και απάντησε ο κ. Ρεν ότι στην Ελλάδα  εφαρμόζονται α λα καρτ και λανθασμένα τα στατιστικά στοιχεία. Δεν υπήρξε κανένας τότε που να βγει και να πει ότι εδώ έχουμε μια πάρα πολύ σημαντική καταγγελία. Ευτυχώς βγήκε η κα Γεωργαντά που βρήκε το θάρρος να βγει να καταγγείλει πράγματα που είναι πρωτοφανή. Δηλαδή τι; Ότι διόρισαν  διευθυντή της ΕΛΣΤΑΤ έναν άνθρωπο του ΔΝΤ ο οποίος διόγκωσε το έλλειμμα προκειμένου η χώρα μας να έχει μεγαλύτερο έλλειμμα απ΄ όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να γίνει και με τη βούλα το πειραματόζωο. Και ξέρετε τι σημαίνει μεγαλύτερο έλλειμμα κατά 1-2 μονάδες. Σκληρά μέτρα που έχουν αίμα και δάκρυα.
Και τι έκανε ο κ. Βενιζέλος μόλις βγήκε αυτό; Απέλυσε όλο το Δ.Σ. και άφησε μόνο το στέλεχος του ΔΝΤ, μόνο τον πρόεδρο.
Γραφείο Προϋπολογισμού. Βγήκαν οι άνθρωποι και είπαν, μ΄ αυτή την πολιτική δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα του χρέους. Και τι έκανε την επόμενη μέρα ο κ. Βενιζέλος; Τους απέλυσε.
Εάν λοιπόν αυτό δεν είναι μια ιδιότυπη δικτατορία πολιτική, κοινοβουλευτική και οικονομική, τότε με ποιους όρους έχουμε μάθει να μιλάμε για δικτατορία; Μονάχα όταν έχουμε τα τανκς στους δρόμους; Όχι δεν έχουμε τα τανκς στους δρόμους, αλλά έχουμε σήμερα ένα ιδιότυπο πραξικόπημα και λέμε ότι αυτό θα σπάσει μονάχα αν ο λαός μας, οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που αντιστέκονται και θέλουν μια άλλη προοπτική ενώσουν δυνάμεις για να βγούμε απ΄ αυτό το αδιέξοδο.
Κι έρχομαι να σας κάνω μια μεγάλη αποκάλυψη. Τι είπε χτες ο κ. Τράα, ο εκπρόσωπος της τρόικας; Είπε ότι αυτό το δράμα με τις δόσεις, που φύγαμε και δεν θα ξανάρθουμε και κάνουμε τηλεδιάσκεψη και τη διακόπτουμε και την ξαναρχίζουμε είναι επιβεβλημένο γιατί σας κρατάει σε εγρήγορση. Και θάπρεπε αυτό να το κάνουμε κάθε μήνα.
Έχουν ήδη προαποφασίσει να πάνε σ΄ ένα δεύτερο στάδιο του εκβιασμού απέναντι στον ελληνικό λαό. Κι εμείς προειδοποιούμε για να είναι σε γνώση του ελληνικού λαού. Το μεγάλο τους θέμα δεν είναι η εσωτερική στάση πληρωμών, η εσωτερική χρεοκοπία. Το μεγάλο τους θέμα είναι μη τυχόν και σταματήσουμε να πληρώνουμε τους δανειστές μας. Αυτό είναι το πρόβλημά τους. Μη τυχόν και υπάρξει πιστωτικό γεγονός αν πάψει η χώρα να πληρώνει τους δανειστές. Γι αυτό μας έχουν στο σωληνάκι και μας δίνουν αυτές τις δόσεις, όχι για να πληρώνουμε μισθούς, συντάξεις, να έχουμε ανάπτυξη, αλά να πληρώνουμε τους δανειστές. Ελάτε όμως που τα έχουν φτιάξει έτσι  ώστε η επόμενη δόση ομολόγων που έχουμε να δώσουμε, το επόμενο ομόλογο που λήγει είναι τον Μάρτιο. Συνεπώς η επόμενη δόση τον Οκτώβριο αλλά και η μεθεπόμενη δεν έχουν να κάνουμε τις εξωτερικές πληρωμές της χώρας, Έχουν να κάνουν με τις απαραίτητες ανάγκες της χώρας προκειμένου να μπορούμε στοιχειωδώς να έχουμε μια εύρυθμη δημοσιονομική λειτουργία. Πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ήδη προαποφασίσει -δεν ξέρω αν το κάνουν και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, αφήνω ένα ερωτηματικό- έχουν ήδη προαποφασίσει να πάνε σε ένα επόμενο στάδιο εκβιασμού Να μας πουν, κοιτάξτε να δείτε..
-    Αυτό που λέτε τώρα είναι συγκλονιστικό και μόνο να ακούγεται…
Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε όλη την εικόνα στον ελληνικό λαό για να γνωρίζει, να ξέρει όλη την αλήθεια.
Το επόμενο στάδιο του εκβιασμού, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει μέχρι τον Μάρτιο πιθανότητα εξωτερικής στάσης πληρωμών,  το επόμενο στάδιο του εκβιασμού, για να σταματήσουμε κι εμείς να δίνουμε τα παραδείγματα και να λέμε ότι, κοιτάχτε τι έγινε τον Ιούνη; Στον αέρα η 5η δόση, όσο είχαμε κοινωνική αναστάτωση και τον κόσμο στους δρόμους δόθηκε η 5η δόση. Μόλις αποκαταστάθηκε η παραίτηση του πρωθυπουργού, ξανά στον αέρα η 5η δόση.
Ετοιμάζονται λοιπόν για έναν εκβιασμό που θα οδηγήσει σε μια ιδιότυπη εσωτερική στάση πληρωμών, δηλαδή σε αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να τον πείσουν ότι πρέπει να δεχθεί αυτά τα χαράτσια, τα αντισυνταγματικά χαράτσια, ότι πρέπει να δεχθεί τις απολύσεις, τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ότι πρέπει να δεχθεί την ταχεία, fast track εκποίηση του δημόσιου πλούτου που θέλουν να τον πάρουν κοψοχρονιά. Αυτό ετοιμάζονται να κάνουν.
Η μόνη λύση για να μην δούμε τα χειρότερα, είναι το γρηγορότερο δυνατό αυτή η κυβέρνηση της εθελοδουλίας να παραιτηθεί και να πάμε σε εκλογές. Και να έρθει μια κυβέρνηση,  με ανατροπή των συσχετισμών, η οποία την επόμενη μέρα θα χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και θα πει ότι τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο σας λέω εγώ από τώρα κύριοι πιστωτές ότι θα πάρετε το 50% της αξίας τους, αν θέλετε να πάρετε κάτι. Γιατί ο ελληνικός λαός δεν χρωστάει…
-    Ποιος θα το πει αυτό;… Εδώ πήγε ο κ. Βενιζέλος και πέφτανε σφαλιάρες σαν το χαλάζι…
Σφαλιάρες δέχεται και τρώει όποιος είναι ευεπίφορος στις σφαλιάρες. Όποιος δεν έχει λογική ισχυρής διαπραγμάτευσης, όποιος θεωρεί ότι αντίδραση του λαού είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας, όποιος χρησιμοποιεί και μεταφέρει την ίδια την επιχειρηματολογία των δανειστών μας στο εσωτερικό της χώρας. Γιατί  αυτή η κυβέρνηση δύο χρόνια τώρα μεταφέρει την επιχειρηματολογία των δανειστών στο εσωτερικό της χώρας. Τι μας λέει; Μας λέει ότι αν δεν  υποστούμε τις θυσίες που δεν έχουν τέλος, τότε θα βγούμε από το ευρώ, θα χρεοκοπήσουμε, θα διαλυθεί η οικονομία.. Ενώ, αντιθέτως, μια κυβέρνηση η οποία θα ήθελε να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, θα έπρεπε να αντιστρέφει αυτή την επιχειρηματολογία και να λέει ότι, αν δεν μας αφήσετε να σώσουμε την κοινωνία και να προστατεύσουμε την οικονομία, τότε εμείς είμαστε αυτοί που θα βουλιάξουμε την ευρωζώνη, γιατί η απειλής τάσης πληρωμών -εξωτερικών, εννοώ-  και εξόδου από το ευρώ είναι μια απειλή που βεβαίως είναι οδυνηρή για τη χώρα μας, αλλά είναι καταστροφική για την ευρωζώνη και κυρίως για τη Γερμανία και την κα Μέρκελ. Γιατί  αν βγει από το ευρώ η Ελλάδα ή αν έχουμε πιστωτικό γεγονός σε μια χώρα της ευρωζώνης, θα στραφούν όλα τα κοράκια στην επόμενη χώρα που θα είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία , ίσως και η Ιταλία. Και τότε η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει πολλά δισεκατομμύρια περισσότερα απ΄ ότι για τη διάσωση της Ελλάδας. Άρα λοιπόν πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι τα ισχυρά μας όπλα αυτή την ώρα. Και ταυτόχρονα να καταστρώσουμε κι ένα πρόγραμμα  ώστε όντως να πάμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, όχι όμως καταστρέφοντας την μεσαία τάξη και ξεζουμίζοντας τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Να πάμε σε πρωτογενή πλεονάσματα βάζοντας τους πλούσιους να πληρώσουν, αυτούς που έχουν 600 δις  καταθέσεις στην Ελβετία, αυτούς που αυτό το χαράτσι για τα ακίνητα και τα τέλη.. για την ακίνητη περιουσία δεν τους πιάνει. Γιατί αν εγώ έχω αγοράσει ένα ακίνητο στο Λονδίνο κι εσείς έχετε ένα στα Σεπόλια, εγώ δεν θα πληρώσω μία, ενώ εσείς θα πληρώσετε χαράτσι.
-    Εδώ έχουμε έναν κατάλογο με μέτρα, σκληρά μέτρα κι εσείς εμμέσως τα είχε προαναγγείλει. Σε μερικά πέσατε μέσα ακριβώς. Σας είχα παρακολουθήσει μιλώντας στη Βουλή λέγοντας ότι αυτοί που θα βγουν στην εφεδρεία θα πάρουν 40% μικρότερο του βασικού μισθού μείον τα επιδόματα. Κι ανοίγω το μνημόνιο και βλέπω ότι αυτό υπήρχε και την επομένη το είχαμε σχολιάσει εδώ με τον Αλ. Μητρόπουλο και τον κ. Μαριά. Πώς θα τα βγάλει πέρα ο κόσμος όταν 100 χιλιάδες είναι με το ένα πόδι στην ανεργία κι όταν έρχεται σήμερα και λέει κάτω των 55 δεν θα πάρετε σύνταξη, όσοι είστε πάνω από τα 300 ευρώ όλοι θα μπείτε σε καθεστώς εισφοράς. Πού θα πάει η ιστορία;…
Έχετε δίκιο ότι όλα αυτά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο. Μα αυτός ήταν ο λόγος που εμείς είχαμε βγει στα κεραμίδια, που ζητάγαμε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να σώσουν τη χώρα και την κοινωνία και να μην ψηφίσουν, που είχε ξεσηκωθεί ο κόσμος και είχε βγει στις πλατείες, κι εμείς στηρίζαμε αυτό το κίνημα, γιατί όλα αυτά ο κόσμος τα καταλαβαίνει τώρα. Τώρα έρχεται το μπιλιετάκι στο σπίτι, τώρα έρχεται το ειδοποιητήριο, τώρα έρχεται η φρίκη του ότι μπορεί να είσαι άνεργος, μπορεί ν α μην έχεις αποθέματα, μπορεί να έχεις και το σπίτι υποθήκη, αλλά πρέπει να πληρώσεις.
Θα σας πω κάτι πιο σημαντικό. Ας υποθέσουμε ότι κάνει μια υπερπροσπάθεια ο μέσος Έλληνας κι ότι πάει να πληρώσει το χαράτσι, γιατί πιστεύει, φοβάται ή θεωρεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, ας υποθέσουμε ότι δανείζεται, ότι κάνει θυσίες, νομίζετε ότι υπάρχει τέλος Νομίζετε ότι τελειώνει εκεί; Γιατί το πρόβλημα -και  περιγράφεται στο μεσοπρόθεσμο- είναι ότι πρέπει σώνει και καλά να πάμε σε πρωτογενές πλεόνασμα -σωστό αυτό- αλλά με ποιον τρόπο θα πάμε είναι τοε ρώτημα.
-    Με τα ελάχιστα μέσα διαβίωσης.. Απίστευτο….
Το πρόβλημα με τις πολιτικές αυτές είναι ότι από τη μια είναι άδικες, σκληρές, αντικοινωνικές και από την άλλη είναι και αναποτελεσματικές. Γιατί, όταν κάνεις αυτές τις σκληρές περικοπές, μειώνεται η κατανάλωση. Δεν βγαίνει κανένας έξω να πάει να κάτσει σ΄ένα μαγαζί να φάει, δεν πάει να αγοράσει ένα μπλουζάκι. Όταν μειώνεται η κατανάλωση, μειώνεται το ΑΕΠ. Έχουμε ύφεση. Άρα τι σημαίνει;  Στην οικονομία το έλλειμμα δεν είναι αυτοτελές. Το μετράμε ως ποσοστό του ΑΕΠ. Όταν λοιπόν μειώνεται ο παρονομαστής, μειώνεται το κλάσμα συνολικά και έτσι θα είμαστε διαρκώς σε ύφεση και άρα ό,τι και να κάνουμε, θα μας λένε και νέα μέτρα.
Συνεπώς η λύση είναι να  παραδεχτούν ότι το μνημόνιο έχει αποτύχει παταγωδώς και να πάμε σε ριζικά διαφορετικές πολιτικές που θα έχουν στον πυρήνα τους το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης..
-    Γιατί δεν συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας; Αντί να μπει ο κόσμος σ΄ αυτή την ταλαιπωρία των εκλογών, που σημαίνει χρήματα, που σημαίνει και πάλι μια αναταραχή, γιατί δεν συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας;..
Αυτό που περιγράφουμε είναι μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, είναι μια κυβέρνηση έκτακτης κοινωνικής ανάγκης, μόνο που μια κυβέρνηση πραγματικής σωτηρίας κοινωνικής και εθνικής δεν μπορεί να προκύψει με το λαό στον καναπέ, απόντα από τις εξελίξεις.  Οποιεσδήποτε εξελίξεις πολιτικές θα έχουμε το επόμενο διάστημα με την απουσία του λαϊκού παράγοντα θα είναι εξελίξεις προς το χειρότερο, θα είναι εξελίξεις παράκαμψης της συνταγματικής νομιμότητας και της δημοκρατίας.
Άκουσα και τον κ. Καρατζαφέρη χθες, τον λαγό, τον εκφραστή των συμφερόντων της οικονομικής ελίτ, της ντόπιας και ξένης, ο οποίος είπε να παρακάμψουμε τη δημοκρατία και να βάλουμε πρωθυπουργό έναν δικαστικό. Σε λίγο θα έχει το θράσος να μας πει να βάλουμε κι έναν στρατιωτικό πρωθυπουργό. Εκεί πάμε.
-    Εσείς λέτε εκλογές και να αποφασίσει ο λαός για την κυβέρνησή του…
Για ποιο λόγο λέμε εκλογές. Γιατί τόσο δύσκολα που είναι τα πράγματα για τη χώρα, ο μόνος τρόπος να έχουμε ένα ακόμα πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στην τρόικα, απέναντι στους εταίρους, το διεθνές πεδίο είναι να πούμε ότι ο λαός μας δεν αντέχει, ότι ο λαός μας μας έδωσε εντολή να αλλάξουμε πολιτική, ότι είναι επιταγή λαϊκή κι ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατία με λαϊκή κυριαρχία και δεν  έχει το δικαίωμα κανείς -όσο δε μάλλον δυνάμεις που δεν είναι ντόπιες, ξένες δυνάμεις που δεν έχουν εκλεγεί, να έρχονται και να διοικούν τη χώρα.
-    Θα πληρώσετε το χαράτσι της ΔΕΗ;…
Το θέμα δεν είναι τι θα κάνω εγώ; Το θέμα είναι τι θα κάνουν οι χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν έχουν να πληρώσουν. Γιατί δεν πληρώνονται, δεν έχουν μία, δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν. Κι εμείς λέμε ότι αυτούς πρέπει να τους προστατεύσουμε, ότι δεν μπορούν και δεν πρέπει να πληρώσουν και όσο πιο μαζικό και συντεταγμένο και οργανωμένο και προστατευμένο από κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις είναι αυτό το κίνημα, τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις ανατροπής.
-    Αυτή την ώρα αυτά τα στρατιωτάκια με το κοστούμι κάνουν μια χώρα να παίζει στο δικό τους το σκοπό. Αυτή είναι η δικιά μου η θέση. Συμφωνώ απόλυτα με τον Μ. Θεοδωράκη και νομίζω ότι όσο πιο πυκνές και δυνατές είναι οι φωνές όπως η δική σας και άλλων ανθρώπων που δεν δέχονται….
Ήμουνα προχθές στην εκδήλωση συναυλία και ομιλία του Μ. Θεοδωράκη στο Ελληνικό. Στο δεν πουλάμε τη γη μας .Ήταν συγκινητικό ότι ένας άνθρωπος που έχει δώσει τη ζωή του για να βγάλει την Ελλάδα ψηλά, βρίσκεται νηφάλιος, με πλήρη επίγνωση των λόγων και των πράξεών του στην πρώτη γραμμή της αντίστασης. Ας πάρουμε το παράδειγμά του.
-    Σας ευχαριστώ θερμά και διέκρινα σήμερα ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα στη μεσαία τάξη.
Μα αυτή είναι που ξεριζώνει το μνημόνιο.
To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: