Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Αποσπάσματα συνέντευξης του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 και το δημοσιογράφο Άρη Τόλιο


Για το κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
Υπάρχουν φωνές που ζητούν να τεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ. Δεν είναι εύκολη υπόθεση για αυτούς που το εισηγούνται,  διότι πέρα από τις νομικές δυσκολίες που υπάρχουν για την αποπομπή της χώρας από την ευρωζώνη, υπάρχει  και το τεράστιο πολιτικό ζήτημα ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να λειτουργήσει διαλυτικά σε σχέση με την αναγκαία πολιτική ενότητα της Ε.Ε Μια ενότητα που έχει σχέση και με την οικονομική διακυβέρνηση, αλλά και με την παρουσία της Ε.Ε στη διεθνή κατανομή της οικονομικής διαδικασίας.
Για την εργασιακή εφεδρεία

Η Δημοκρατική Αριστερά εξαρχής μίλησε για την ανάγκη των αναδιαρθρώσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αναδιαρθρώσεις με συγχωνεύσεις, ακόμα και με απαλλαγή του δημοσίου από νομικά πρόσωπα τα οποία όχι μόνο δεν προσφέρουν, αλλά είναι ζημιογόνα. Μιλήσαμε για τη διατήρηση-με αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό- εκείνων των επιχειρήσεων που διαχειρίζονται δημόσιο αγαθό. Το πλεονάζον προσωπικό δεν πρέπει να οδηγηθεί, είτε ευθέως είτε με ενδιάμεσο στάδιο, στην ανεργία. Για αυτό και υποστηρίζουμε την ανάγκη των μετατάξεων. Η ανεργία καλπάζει και τεμαχίζει την κοινωνία.
Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός «νέου συνασπισμού εξουσίας»
Δεν αρκεί η αντιμνημονιακή θέση και στάση για να διαμορφώσει τη δυνατότητα ενός μετώπου της αριστεράς και μάλιστα με θέση προοπτικής εξουσίας. Είναι πολλές οι διαφορές, υπάρχουν αντίπαλες θέσεις. Αυτό δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση ενός νέου μπλοκ που θα διεκδικήσει την εξουσία. Η αριστερά είναι πολυκερματισμένη, αλλά ο πολυκερματισμός αυτός δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια,  ούτε με αόριστες αναφορές στην ενότητα, όταν υπάρχουν σαφείς διαφορές που δεν αφορούν μόνο το στρατηγικό στόχο, αλλά και το περιεχόμενο της καθημερινά ασκούμενης πολιτικής.
Υπάρχουν τεράστιες διαφορές σε σχέση με αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως εθνικό στόχο που είναι ο σταθερός ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας μας και της συμμετοχής της στην Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: