Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της νεολαίας Συνασπισμού για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ.



Ζούμε σε μια περίοδο όπου οι κυρίαρχοι έχουν βάλλει στο στόχαστρο τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας. Την ίδια στιγμή ο αυταρχισμός και η ακροδεξιά σηκώνουν κεφάλι σε ολόκληρη την Ευρώπη και προβάλλονται ως η εναλλακτική λύση ενός συστήματος σε κρίση. Ταυτόχρονα, προσπαθούν να αλλοιώσουν την ίδια την ιστορία και τη συλλογική μνήμη των λαϊκών αγώνων. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η νεολαία οφείλει να μελετήσει και να εμπνευστεί από την ιστορία του ΕΑΜικού παραδείγματος.
Όχι για να βρούμε έτοιμες συνταγές, αλλά για να ξαναθυμηθούμε πως κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος, πως την ιστορία την γράφουν οι αγώνες, πως ακόμα και μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες η δυνατότητα δημιουργίας μιας διαφορετικής κοινωνικής οργάνωσης είναι υπαρκτή.
Η ιστορία δεν παρέχει έτοιμες συνταγές, αφού κάθε συγκυρία είναι ιδιότυπη και μοναδική. Μας παρέχει όμως τη δυνατότητα να κατανοήσουμε την δική μας κατάσταση μέσα από την διαδρομή των αγώνων και των συγκρούσεων που προηγήθηκαν, δείχνει τις δυνατότητες διαφορετικής πορείας των κοινωνιών και διαλύει τις λογικές περί μονοδρόμων. Το ΕΑΜ αποτέλεσε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία όχι μόνο του ελληνικού λαϊκού κινήματος. Ένα λαμπρό παράδειγμα του αγώνα ενάντια στον φασισμό. Παράλληλα με την αντίσταση το ΕΑΜ οργάνωνε τη ζωή των αγωνιζόμενων, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την αλληλεγγύη, την λαϊκή αυτοδιοίκηση και την λαϊκή δικαιοσύνη. Η  ζωή και η οργάνωση της Ελεύθερης Ελλάδας αποτέλεσε στην πράξη το αντιπαράδειγμα κοινωνικής οργάνωσης ενάντια στην χώρα που οικοδόμησαν μετά την απελευθέρωση οι συνεργάτες των γερμανών και ο αστικός πολιτικός κόσμος.
Η μεγαλύτερη τιμή που μπορούμε να προσφέρουμε στους χιλιάδες άντρες και γυναίκες που έβαλαν τη δική τους τύχη σε δεύτερη μοίρα είναι να αγωνιστούμε σήμερα με όλες μας τις δυνάμεις για ένα πλατύ ενωτικό κίνημα που θα ανατρέψει την σημερινή βαρβαρότητα και τους πολιτικούς της εκφραστές. Για μία κοινωνία που θα χωράει τα όνειρα και τις ανάγκες του κόσμου της δουλείας και της νεολαίας.     
Το γραφείο τύπου 27/9/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: