Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ Κ.Σ. ΤΗΣ ΚΝΕ ΘΟΔΩΡΗ ΧΙΩΝΗ ΣΤΟ 37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ




«Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι σας καλοσωρίζουμε στην τρίτη μέρα των εκδηλώσεων του 37ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή".
Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ χαιρετίζει όλους τους συντρόφους, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τους φίλους που δούλεψαν ακούραστα για την επιτυχία των εκδηλώσεων του 37ου Φεστιβάλ, τους συντρόφους και φίλους που μετέτρεψαν για ακόμα μια χρονιά αυτόν τον πανέμορφο χώρο στη μεγαλύτερη γιορτή της νεολαίας.
Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες νέους και νέες που αυτό το τριήμερο και τους προηγούμενους μήνες σε όλη την Ελλάδα έδωσαν με τη συμμετοχή τους ζωντάνια στις πολύμορφες εκδηλώσεις μας.
Ευχαριστούμε όσους μας βοήθησαν και συνεργαστήκαμε.
Το λαϊκό κόσμο των γύρω Δήμων, τον εργατόκοσμο της Δυτικής Αθήνας που για ακόμα μια χρονιά μάς καλοδέχτηκε και μας φιλοξένησε στο χώρο που παίζουν τα παιδιά του, που βρίσκει λίγες ώρες ξεκούρασης.

Το Φεστιβάλ μας από πέρσι έχει και το χαρακτήρα μαχητικής διεκδικητικής προβολής του πάρκου, να γίνεται ευρύτερα γνωστός. Να είναι ανοιχτό στο λαό για οργανωμένη δραστηριότητα. Για λειτουργία με κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό. Η απομόνωσή του από τους εργαζόμενους της Αττικής, η υποβάθμισή του δεν είναι τυχαία. Κάτι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που καλλιεργούν οικολογία με κοινοτικά κονδύλια για λίπασμα, δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία του, βγάζουν φλύκταινες όταν κόσμος επισκέπτεται το πάρκο. Τονίζουμε ότι υπάρχουν ιδιωτικά συμφέροντα που το θέλουν κλειστό στον κόσμο για να ανοίξουν... μπίζνες.

Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε και καλωσορίζουμε τις δεκάδες αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Νεολαιών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων απ' όλον τον κόσμο που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους.
Οι εξελίξεις διεθνώς και στην ευρύτερη περιοχή δεν μπορούν να αφήνουν αδιάφορους τους νέους των λαϊκών στρωμάτων και τις οργανώσεις τους. Δυναμώνουν οι εστίες ιμπεριαλιστικών πολέμων και σχεδιασμών. Η ιμπεριαλιστική ειρήνη που επιβάλουν οι οργανισμοί των πολυεθνικών και οι κυβερνήσεις τους διαμορφώνει μια σκληρή πραγματικότητα για τους λαούς. Μεγαλώνουν τα κύματα της μετανάστευσης. Πιστεύουμε ότι αποκτά μεγάλη σημασία να ενισχύεται ο εργατικός λαϊκός διεθνισμός, η αλληλεγγύη, η κοινή δράση, με στόχο να σπάει κρίκο κρίκο η ιμπεριαλιστική αλυσίδα, με εργατική εξουσία σε κάθε χώρα.
Ο κόσμος της δουλειάς παράγει ό,τι βλέπουμε και υπάρχει γύρω μας
Απευθυνόμαστε σε εσάς, νέοι και νέες, που ζείτε στο πετσί σας την ταξική εκμετάλλευση, που βρίσκεστε στις λίστες της ανεργίας, που προσπαθείτε να τελειώσετε το σχολείο, να σπουδάσετε και οι γονείς σας κάνουν αμέτρητες θυσίες.
Ψάξτε, σκεφτείτε, συζητήστε με τους νέους κομμουνιστές.
Υπάρχει ο δικός μας δρόμος. Είσαι εργάτης, υπάλληλος, παιδί εργάτη, παιδί φτωχού αγρότη, βιοπαλαιστή. Αυτό είναι που μας ενώνει. Αυτό είναι η τιμή σου. Ο κόσμος της δουλειάς παράγει ό,τι βλέπουμε και υπάρχει γύρω μας, με τα δικά του χέρια. Ο κόσμος των καπιταλιστών είναι παρασιτικός. Λένε ότι χωρίς αυτούς δεν μπορεί να υπάρχει δουλειά, ενώ η τάξη τους είναι που αρπάζει που ιδιοποιείται ό,τι παράγει και δημιουργεί η εργατική τάξη.
Τα κόμματα των επιχειρηματιών, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και οι παραφυάδες τους παρουσιάζουν ως μονόδρομο τη σωτηρία της εθνικής οικονομίας, της καπιταλιστικής οικονομίας, για να αποδεχτούμε τη δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς ωράρια, χωρίς ασφάλιση, τις ταξικές ανισότητες.
Αυτή η οικονομία είναι που δημιουργεί την ανεργία αυξάνοντας τα κέρδη μιας χούφτας ανθρώπων, για να ρίχνουν τα μεροκάματα. Δεν είναι ούτε δικιά σου ευθύνη ούτε του διπλανού σου που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει, που έχει άλλο χρώμα.
Τα μονοπώλια και το κράτος τους, είναι ο εχθρός και αξιοποιούν με εκσυγχρονισμένο τρόπο το διαίρει και βασίλευε για να διασπούν την τεράστια λαϊκή δύναμη. Αυτή φοβούνται. Φτιάχνουν διάφορους μηχανισμούς για να τους αξιοποιήσουν απέναντι στο λαϊκό κίνημα.
Ευκαιρίες ο καπιταλισμός προσφέρει στους λίγους
Δες πιο βαθιά. Δεν βιώνουν όλοι το ίδιο τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Δεν βασανίζονται όλοι. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Προσπαθούν μ' αυτό να κρύψουν ότι η καπιταλιστική ιδιοκτησία και οι πολιτικές δυνάμεις που την υπηρετούν έχουν την ευθύνη για ό,τι περνάς εσύ και η οικογένειά σου. Προσπαθούν μ' αυτό να σε κάνουν συνένοχο στη σφαγή. Να μην αναζητήσεις λύση έξω από το σύστημα της διά βίου εκμετάλλευσης.
Ευκαιρίες ο καπιταλισμός προσφέρει στους λίγους, σ' αυτούς που ήδη "τα 'χουν". Στους υπόλοιπους, τους πολλούς, προσφέρει ανήλικη εργασία, αμορφωσιά, σχολεία χωρίς βιβλία, απλήρωτη δουλειά και περιπλάνηση στις ουρές του ΟΑΕΔ.
Είσαι νέος έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου. Πάλεψε για να τη ζήσεις με αξιοπρέπεια. Δεν έχεις ανάγκη από το δρόμο της μαστούρας που ανοίγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη ή ανοχή των υπόλοιπων κομμάτων εκτός του ΚΚΕ, από το δρόμο της νομιμοποίησης των ναρκωτικών για να σαπίζουν τα μυαλά των νέων ανθρώπων. Δεν έχει κανένας νέος ανάγκη τα παραμύθια, τους ψεύτικους παραδείσους, τις πλαστές ζωές που μοστράρουν στην TV.
Κρίνε με βάση το συμφέρον της τάξης σου, της οικογένειάς σου που υποφέρει. Εχουμε τις δικές μας ανάγκες. Ολος ο πλούτος παράγεται από την εργατική τάξη. Σ' αυτήν πρέπει να ανήκει. Οι σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή είναι ασυμβίβαστες με την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Τσακίζονται από αυτήν. Ενώ η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες για να τις ικανοποιήσει, με άλλη όμως οργάνωση της οικονομίας, με άλλη εξουσία.
Ούτε βήμα πίσω. Στην επίθεση που δεχόμαστε κανένας φόβος, καμία ταλάντευση. Εμπιστοσύνη στη δύναμη της ταξικής πάλης.
Σε κάθε χώρο δουλειάς, στα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις, τις εργατικές λαϊκές γειτονιές, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, μπορούμε να επιβάλουμε τη λαϊκή - νεανική δύναμη απόκρουσης των αντεργατικών μέτρων. Με Οργάνωση, πολιτικοποίηση, αλλαγή συσχετισμών παντού. Με στόχο να γίνουν λαϊκή περιουσία. Με εργατική λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους. Αυτή είναι η μοναδική διέξοδος ώστε η νεολαία να γλιτώσει από την εξαθλίωση και την ανεργία.
Σ' αυτό το δρόμο καλούμε κάθε νέο και νέα.
Το δικό σου κόμμα είναι το ΚΚΕ
Σκέψου, κρίνε. Είσαι εργάτης, παιδί εργάτη, φτωχού. Το δικό σου κόμμα είναι το ΚΚΕ.
Προβληματίσου. Ποιοι καλλιεργούν την αντιδραστική λογική "έξω τα κόμματα", τι εννοούν. Το σύστημα της βαρβαρότητας που την οργανώνει, την καμουφλάρει και τη σερβίρει με διάφορους τρόπους σε κάθε χώρο, επιδιώκει να ταυτίζεις τα συμφέροντά σου με αυτά των εκμεταλλευτών. Θέλει ενεργούς υποστηριχτές της αντιλαϊκής πολιτικής. Δεν θέλει μέσα στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, τις σχολές την οργανωμένη πάλη, τη συζήτηση για τις αιτίες, τους υπεύθυνους, τη διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση. Δεν θέλει τη δύναμη που λέει την αλήθεια, που επιβεβαιώθηκε, τη δράση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών για να 'ρθουν τα πάνω κάτω.
Δείξτε εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ που είναι έμπειρο, δοκιμασμένο, σταθερό. Ισχυροποιήστε, ενισχύστε τις γραμμές της ΚΝΕ για να δυναμώσει η οργάνωση και η πάλη που έχει προοπτική, στους χώρους που εργάζεστε, μορφώνεστε και ζείτε.
Ο δικός μας δρόμος είναι αυτός της ρήξης και της επαναστατικής ανατροπής. Είναι ο δρόμος για το πιο νέο, το πιο ριζοσπαστικό, το πιο προοδευτικό. Της πάλης για τη νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό.
Τέρμα πια στις θυσίες για την πλουτοκρατία. Ακούστε χωρίς προκαταλήψεις την πρόταση του ΚΚΕ. Τώρα είναι ανάγκη των καιρών να κάνετε το βήμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: