Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Φεστιβάλ Νεολαίας Συνασπισμού 2011 Άλσος Γουδή, 30 Σεπτέμβρη και 1,2 Οκτώβρη.


«Να γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα!»


Το Φεστιβάλ της Νεολαίας Συνασπισμού, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα αποτελέσει μία φωνή αντίστασης, μία φωνή ποιλιτιστικής αντι-πρότασης ενάντια στη λογική του κέρδους, μία φωνή αλληλεγγύης ενάντια στην κρίση! Αφού ταξιδέψει σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας θα κορυφωθεί με το καθιερωμένο τριήμερο κεντρικό φεστιβάλ στην Αθήνα. Στο χώρο του φεστιβαλ θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις για την αριστερά, τα κινήματα και το πολιτισμό στα χρόνια της κρίσης και του Μνημονίου. Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, «Επετειακή» έκθεση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ (ΑΣΚΙ), καθώς και έκθεση φωτογραφίας από το προσωπικό αρχείο του Μάνου Λοίζου θα στολίζουν το χώρο του φεστιβάλ και τις τρεις ημέρες.
Οι πόρτες του Φεστιβάλ ανοίγουν κάθε μέρα στις 6.00 μ.μ ενώ το κόστος του εισητηρίου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (6 Ευρώ).
Στο Φεστιβάλ της Νεολαίας Συνασσπισμού θα φιλοξενηθούν ακόμα εκθέσεις για τα διεθνή κινήματα, την απεργία πείνας των 300 Μεταναστών –εργατών, τον ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ειλικρινών Βιομηχάνων) και τις επιπτώσεις του Μνημονίου στο Περιβάλλον.
Ακόμη στην εκδήλωση με θέμα «Κρίση και προπαγάνδα: Μια συζήτηση για τεμπέληδες δημόσιους υπαλλήλους και ανθέλληνες βορειο-ευρωπαίους αποδομώντας την κυρίαρχη αφήγηση περί κρίσης» θα συμμετάσχει και ο Δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των συζητήσεων / εκδηλώσεων του φεστιβάλ:

Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη
ώρα 19:30
Θέμα: "Πενία τέχνας κατεργάζεται":  Έμπνευση, Καλλιτεχνική Δημιουργία και Βιοπορισμός στα χρόνια του μνημονίου
ομιλητές:
Κάτια Γέρου ( ηθοποιός),
Δανάη Παναγιωτοπούλου( τραγουδοποιός),
Εύα Βαμβακά - Οικονόμου ( ηθοποιός),
Νίκος Τουλιάτος ( μουσικός)Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη
ώρα 19:30
Εκδήλωση του Ινστιτούτου Ν.Πουλαντζάς και του Δικτύου Transform!
Θέμα: Κρίση και προπαγάνδα: Μια συζήτηση για τεμπέληδες δημόσιους υπαλλήλους και ανθέλληνες βορειο-ευρωπαίους αποδομώντας την κυρίαρχη αφήγηση περί κρίσης
ομιλητές:
Στέφεν Κούνε, Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ Γερμανία
Κάρλα Λοϋις, Ίδρυμα Cultra Πορτογαλία
Νίκος Ξυδάκης, Δημοσιογράφος «Καθημερινή»
Άγγελος Τσέκερης, Δημοσιογράφος, ραδιοσταθμός "στο κόκκινο"Σάββατο 1 Οκτώβρη
ώρα 19:30
Θέμα: ΕΑΜ, οργανώνοντας την αντίσταση, την ζωή , την αλληλεγγύη.
Θα μιλήσουν οι αγωνιστές της Εθνικής αντίστασης:
Βακαλοπούλου Μπέτυ, Γλέζος Μανώλης, Ζαμάνος Στέλιος
και ο ιστορικός: Παπαστράτης Προκόπης
Κυριακή 2 Οκτώβρη
ώρα 20:00
Χαιρετισμός της αντιπροέδρου του ΚΕΑ (ΚΚ Ισπανίας) Maite Mola
Χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της Νεολαίας Συνασπισμού Νάσου Ηλιόπουλου.
Ομιλία του προέδρου του Συνασπισμού και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθεί το μουσικό πρόγραμμα του φεστιβάλ:

κεντρική σκηνή

Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη
Mc Yinca & Urbanix
O Μανώλης Αφολάνιο γνωστός ως Mc Yinka, μουσικός με δεκαετή εμπειρία στον πειραματισμό με διαφορετικά μουσικά είδη όπως hip-hop, drum n’ bass, funk και reggae.
Παρουσιάζει με το συγκρότημα του, τους “URBANIX” κομμάτια από την δισκογραφία του, δένοντας τους ιδιαίτερους στίχους των τραγουδιών του αλλά και αγαπημένων διασκευών με τα live μουσικά όργανα της μπάντας.
Τα live του Μc Yinka και των Urbanix αποτελούν “ζωντανές” μουσικές παραστάσεις βασισμένα στο hip – hop με σημαντικές επιρροές από funk, dub, reggae, drum n’ bass,afro beat και νέο soul μουσική.
Οι “URBANIX” παρουσιάζουν δουλείες από την προσωπική δισκογραφία του Mc Yinka φτιαγμένες κυρίως με “samples” και λούπες αλλά και αγαπημένα κομμάτια σε διασκευή, σ’ ένα συνονθύλευμα ήχων με την δυναμική παρουσία των “live” οργάνων των μουσικών του συγκροτήματος (ντραμς, μπάσο, κιθάρα, πλήκτρα, σαμπλερ, τύμπανα).
Sugahspank! & The Swing Shoes
Οι Swing Shoes είναι μια ανήσυχη, πολυσυλλεκτική, κεφάτη μπάντα που ξεκίνησε το 2006 παίζοντας στον δρόμο! Στο αρχικό ντουέτο των Swing Shoes, Άδωνι Γουλιέλμο και Γιώργο Κούτρα, προστέθηκαν σύντομα και άλλοι μουσικοί, ο Πάνος Τομαράς στο  μπάσο και ο Ανδρέας Σιγαλός στο βιολί δημιουργώντας ένα κλασικό gypsy swing σχήμα. Με επιρροές από Django Reinhardt, Romane, Duke Ellington και Μανώλη Χιώτη αλλά και το σύνολο της swing και παραδοσιακής jazz σκηνής, οι Swing Shoes έχουν ως μουσική κατεύθυνση  το σουίνγκ, το μπλουζ, τη μπόσα νόβα, τη gypsy jazz αλλά και την ελληνική παράδοση και όλα αυτά σε μία πολύ ενδιαφέρουσα και συχνά απρόβλεπτη μίξη, πάντα με αυθορμητισμό και φαντασία! Οι εμφανίσεις τους σε club και festival είναι πάντα πετυχημένες και ο δίσκος του που κυκλοφόρησε το 2010 έκλεψε καρδιές. Η Sugahspank η oποία εντυπωσίασε με τον πρώτο δίσκο της “The Incredible / The Invisible” και το ξεχωριστό, out-soul from the outer space ήχο της αλλά και η ταλαντούχα Ειρήνη Δημοπούλου είναι οι δύο τραγουδίστριες που συχνά συνοδεύουν τους Swing Shoes.
Babylon Circus
Οι Babylon Circus είναι ένα 10-μελές ska – reggae συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1995 στη Lyonτης Γαλλίας. Έχουν κυκλοφορήσει τέσσερις δίσκους και ένα EP. Ήδη μετρούν πάνω από 1000 εμφανίσεις στην Ευρώπη, καθώς επίσης και στην Συρία και την Αυστραλία. Ο ήχος τους ξεκίνησε ως καθαρό ska συγκρότημα αλλά αργότερα μεταλλάχτηκε επηρεασμένο από punk, reggae, rock, swingκαι jazz ήχους. Οι στίχοι τους είναι πότε αγγλικοί και πότε γαλλικοί καθώς υπάρχουν και κομμάτια τους στα οποία συνυπάρχουν και οι δύο γλώσσες. Ο τρίτος τους δίσκος, “Dances of Resistance”, ο οποίος ηχογραφήθηκε το 2003, έχει ιδιαίτερα έντονο αντιπολεμικό χαρακτήρα. H τελευταία τους δισκογραφική δουλειά “La Belle Étoile” κυκλοφόρησε το 2009.
Σάββατο 1 Οκτώβρη
Ηλίας Βαμβακούσης
Ο Βαμβακούσης Ηλίας ασχολείται με τη μουσική από τα παιδικά του χρόνια παίζοντας διάφορα όργανα όπως ακορντεόν, κρουστά, κιθάρα και μπουζούκι. Μεγαλώνοντας παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής και παραδοσιακών κρουστών στη σχολή του Σίμωνα Καρρά και μαθήματα στο ούτι με το Χρήστο Τσιαμούλη.
Προσωπική δισκογραφία :
- “Perama elisuocanto” Ιταλική έκδοση metaterpe. Μελοποίηση και ερμηνεία στο έργο του ποιητή Ανδρέα Παγουλάτου. Αναμένεται και η Ελληνική έκδοση.
- “Είμαι ζεν και με ταράζεις” 2 νέοι τραγουδοποιοί συναντιούνται σε ένα δίσκο. Ο Ηλίας Βαμβακούσης με την Παυλίνα Κωνσταντοπούλου.Συμμετοχές :
- Ως τραγουδοποιός στο δίσκο “Δεύτερη Ακρόαση” της Μικρής Άρκτου με το τραγούδι: «Μάτια μου», υπογράφοντας τους στίχους, τη μουσική και την ερμηνεία.
- Ως ερμηνευτής στους δίσκους της Μαρίζας Κώχ “Στον κήπο της Σαπφούς” 06/2006, “Τα τραγούδια πάνε θέατρο” 03/2006.
- Ως ερμηνευτής στο δίσκο της Σοφίας Καμαγιάννη «Στων άστρων την άλω»
Mode Plagal
Οι Mode Plagal ανήκουν στην κατηγορία των συγκροτημάτων που χρησιμοποιώντας την ‘τεχνοτροπία της jazz’ δημιούργησαν ένα ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα. Ένα ιδίωμα με αναφορές στην παραδοσιακή μουσική και στίχο, σε βυζαντινούς ήχους, σε funk ρυθμούς και σε πάμπολλα ακόμη μουσικά στοιχεία που δεν ανήκουν σε είδος ή που δεν τα χρησιμοποίησαν αυτούσια αλλά μόνο σαν επιρροές. Το αποτέλεσμα, ένα μοναδικό κοκτέιλ από σκοπούς της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, με funky grooves, τζαζ και αυτοσχεδιαστικά παιχνίδια, που μόνο μουσικοί με την πείρα, τις γνώσεις και την ευαισθησία των Mode Plagal πετυχαίνουν χωρίς να πέσουν στην παγίδα αυτού που έχουμε συνηθίσει να λέμε έθνικ, αλλά αντίθετα δείχνουν πως η παράδοση μπορεί να εξελίσσεται αφομοιώνοντας και τις πιο απίθανες επιρροές.
Οι Mode Plagal από το ’90 που πρωτοεμφανίστηκαν μέχρι σήμερα έχουν διαγράψει μια ανοδική πορεία και μπορεί να πει κανείς σήμερα ότι είναι από τα σχήματα με αυτόνομη μουσική φύση και θέση, που έχουν καταφέρει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό να δημιουργούν ως γκρουπ και να δικαιώνουν αυτόν τον χαρακτηρισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι το αμερικανικό περιοδικό Modern Drummer χαρακτήρισε τον πρώτο τους δίσκο σαν «ό,τι καλύτερο έπεσε στα χέρια μας εδώ και καιρό – ανεξάρτητα από προέλευση».
Γιάννης Χαρούλης
Ο Γιάννης Χαρούλης, γεννημένος το 1981 στα Έξω Λακώνια, Αγίου Νικολάου Κρήτης, είναι Έλληνας μουσικός και ερμηνευτής που ασχολείται με την κρητική παραδοσιακή μουσική.
Η πρώτη του επαφή με τη μουσική ήταν σε ηλικία 6 έτων, οπότε και ο πατέρας του, γλύπτης στο επάγγελμα, του έδειξε να παίζει μαντολίνο. Λίγο αργότερα απέκτησε το πρώτο του λαούτο και ξεκίνησε τη μελέτη της παραδοσιακής μουσικής της ιδιαίτερης πατρίδας του. Από την ηλικία των 15 ετών ξεκίνησε να εργάζεται ως οργανοπαίκτης σε πανηγύρια. Στην Αθήνα εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως προσκεκλημένος του Χρήστου Θηβαίου σε μια συναυλία – αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη στο Θέατρο του Λυκαβηττού.
Ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τίτλο «Γύρω μου και εντός» κυκλοφόρησε το 2003 με συνθέτη τον Μιχάλη Νικολούδη και παραγωγό τον Μιχάλη Κουμπιό, ο δεύτερος με τίτλο «Νύχτα στο Αιγαίο» τον Ιούνιο του 2006 και ο τρίτος «Χειμωνανθός» το Νοέμβριο του ίδιου έτους, σε παραγωγή του Μάνου Ξυδούς. Παράλληλα συμμετείχε στις συλλογές «Σαν έρθουν μάνα οι φίλοι μου» (Νοέμβριος 2003) και στη βραβευμένη με Αρίων «Δώδεκα και μία ματιές στα Δωδεκάνησα» (Οκτώβριος 2005). Το 2010 ηχογραφεί δύο τραγούδια σε μουσική του Μίνωος Μάτσα τα οποία συμπεριλήφθησαν στο soundtrack της τηλεοπτικής σειράς «Το Νησί».
Ο Χαρούλης έχει εμφανιστεί σε πολλά live σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλα και σε συναυλίες στην ελληνική επαρχία. Έχει συνεργαστεί με τους καλλιτέχνες: Χρήστο Θηβαίο, Μελίνα Κανά, Μάνο Ελευθερίου, Διονύση Τσακνή, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Μίλτο Πασχαλίδη, Μάνο Ξυδούς, κ.ά.
Κυριακή 02 Οκτώβρη
Ισμήνη Πεπέ
"Όλα άρχισαν όταν ο φίλος μου παραγωγός Γιώργος Μητρόπουλος, μου σύστησε την Ισμήνη, ένα όμορφο, μικρό και ταλαντούχο πλασματάκι. Στην πορεία διαπίστωσα πως έχει και όλο το πακέτο."
"Kάπως Έτσι" περιγράφει την Ισμήνη ο Λάκης Παπαδόπουλος στο σημείωμα του πρώτου της άλμπουμ, του οποίου την επιμέλεια έχει αναλάβει ο ίδιος.
Το "Κάπως Έτσι" είναι η πρώτη δισκογραφική απόπειρα της Ισμήνης η οποία, μετά από τις επιτυχημένες εμφανίσεις της δίπλα στον Λάκη Παπαδόπουλο, μπήκε στο στούντιο για να ηχογραφήσει δέκα δικά της τραγούδια, τα οποία κινούνται σε μελωδικούς ροκ και ποπ ρυθμούς.
Αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη
Ο Μανώλης Ρασούλης έφυγε απρόσμενα από την ζωή σε γόνιμη ηλικία. Υπήρξε από τους ανθρώπους του λόγου που με το έργο και τη γενικότερη δράση τους άλλαξαν τα δεδομένα στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Με την ιδιαίτερη γραφή του ανανέωσε την κορεσμένη ματιά και θεματολογία του λαϊκού όπως αυτό είχε διαμορφωθεί στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ξαναδίνοντάς του τη χαμένη αμεσότητα και προσθέτοντας διακριτικά σουρεαλιστικά στοιχεία στο τραγούδι.
Ο Ρασούλης ανανεώνει μεστά και ουσιαστικά τη θεματική δομή του λαϊκού τραγουδιού, ξαναδίνοντάς του τη χαμένη ειλικρίνειά, τον λεκτικό του πλούτο, το χιούμορ και την ειρωνεία, που είχαν χαθεί μέσα στην επανάληψη και στασιμότητα που -παρά τις όποιες εξαιρέσεις- επικρατούσε.  Ο Μανώλης Ρασούλης συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως το Ν. Παπάζογλου, το Δ. Σαββόπουλος, το Ν. Ξυδάκης και πολλούς άλλους.
Ένα αφιέρωμα λοιπό σε αυτό τον μεγάλο τραγουδοποιό της ελληνικής σκηνής από τους Ορφέα Περίδη, Λιζέτα Καλημέρη, Λάμπρο Καρελά και Πέτρο Βαγίοπουλο.

Λαϊκό Πάλκο

Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη
Χειμερινοί Κολυμβητές
Οι Χειμερινοί Κολυμβητές αποτελούν μία μοναδική περίπτωση μουσικού σχήματος. Τραγουδούν τον έρωτα, τη μοναξιά, την ομορφιά, τις φευγαλέες εικόνες, το κέφι της παρέας, την μαγεία της νύχτας. Προτείνουν μία διαφορετική, sui generis συναυλία, που μένει αξέχαστη σε όσους την έχουν παρακολουθήσει έστω και μία φορά.
Σάββατο 1 Οκτώβρη
Αφιέρωμα στο Αντάρτικο τραγούδι με την Νατάσσα Παπαδοπούλου
Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ η Νατάσσα Παπαδοπούλου θα μας ταξιδέψει με τη φωνή της στα «αντάρτικα λημέρια». Το Σάββατο 1 Οκτώβρη στο λαϊκό πάλκο θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στα αντάρτικο τραγούδι. Η Νατάσσα Παπαδοπούλου υπήρξε σύντροφος στη ζωή και στη μουσική του μεγάλου αγωνιστή της αριστεράς και τραγουδοποιού Πάνου Τζαβέλα. Στις 2 Οκτώβρη η Ν. Παπαδοπούλου σε συνεργασία με την Αυγή θα χαρίσει στο κοινό ένα δίσκο αφιερωμένο στο αντάρτικο τραγούδι.
Ρεμπέτικα και λαϊκά με τους Απόντες
Κυριακή 02 Οκτώβρη
Παράσταση Κρουστών με τη μπάντα του Ν. Τουλιάτου
o Nίκος Τουλιάτος είναι ένα τεράστιο κομμάτι της ιστορίας της Ελληνικής jazz, ή καλύτερα της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής με κέντρο την Ελλάδα. Στην πολύχρονη καριέρα του έχει καλύψει δυτικότροπες και ανατολίζουσες jargon με την ίδια επιτυχία. Τα κρουστά του διατηρούν μια ιδιαίτερη σχέση με τον ρυθμό. Οί ρυθμοί του είναι αποδομητικοί σε πρώτο πλάνο, συμπαγείς και ολοκληρωτικοί σ’ ένα δεύτερο, συναρπαστικοί στην ουσία τους.
Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι και το Μάρκο Βαμβακάρη

Ακουλουθεί το πρόγραμμα των θεατρικών του φεστιβάλ:

Σάββατο 01 Οκτώβρη:
"LARCO PROJECT"
Η Παράσταση βασίζεται σε δημοσιογραφική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Ε" της "Κυρικάτικης Ελευθεροτυπία" που αναφέρεται στην ιστορία του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ γραμμένη απο τη δημοσιογράφο της εφημερίδας Ντίνας Δασκαλοπούλου ("ΛΑΡΚΟ:Το χρονικό τριών προπωληθέντων θανάτων" - Εψιλον 25/10/2009, τευχ.967)
Σύνθεση κειμένων, Δραματουργία, Σκηνοθεσία: Αντώνης Διαμαντής
Φωτογραφίες : Jonnek Jonneksson
Bastian Parschau
Παίζουν:
Ειρήνη Κουτσάκη
Ανάστα Αργυροπούλου
Γιώργος Νάκης
Γιώργος Ζωζωνάκης
Ελένη Στρατάκη
Δημήτρης Κιοστεράκης
Στη παράσταση ακούγονται κείμενα και ποιήματα των:
1)αποσπάσματα από το" Καθαρτήριο" του Δάντη.
2)ποιήματα των Εμειρίκου, Λειβαδίτη, Βαλαωρίτη.
3)απόσπασμα απο το έργο "Χειμωνιάτικο Παραμύθι" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
4)απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Κανάκη: "Ιερές Βλακείες".
5)απόσπασμα απο το κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ: "Ηρεμιστικό".
6)τα ποιήματα του Καίσαρα Βαλιέχο: "Μαύρος Μαντατοφόρος" και "Είστε νεκροί".
7)αποσπάσματα από το βιβλίο του Δημήτρη Δημητριάδη: "Πεθαίνω σα Χώρα".
8) οι στίχοι του τραγουδιού: "Νερό κι Αλάτι".
9) αποσπάσματα από το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" του Κάρλ Μάρξ
Πρώτη παράσταση στο Θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ, 22/6/2011, Ηράκλειο, Κρήτης
Στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχει επίσης και θετρικό παιχνίδι για παιδιά καθώς και θέατρο σκιών – καραγκιόζης.
Ακολουθούν οι θεματικές ενότητες των εκθέσεων που θα στολίζουν το χώρο του φεστιβάλ:
Και τις τρεις μέρες του φεστιβάλ στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχουν οι εξής θεματικές εκθέσεις:
• Έκθεση ζωγραφικής του Κυριάκου Κατζουράκη
• Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Ζουρούδη
• Έκθεση φωτογραφίας με φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό αρχείο του Μάνου Λοΐζου
• «Επετειακή» έκθεση για το ΕΑΜ από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) 
• Έκθεση φωτογραφίας για το «Συνταγμα» του Οδυσσέα Γαληνού-Παπαρούνη
• Αφιέρωμα στα διεθνή κινήματα
• Έκθεση σκίτσου
• Αφιέρωμα στην απεργία πείνας των 300 Μεταναστών -εργατών
• Έκθεση- Σύνδεσμος Ειλικρινών Βιομηχάνων
• Performance από την ομάδα Stigma lab
• Μνημόνιο και Περιβάλλον 

Δεν υπάρχουν σχόλια: