Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΗΠΑ- Οταν η «Δικαιοσύνη» δολοφονεί- Εκτελέστηκε χτες στην Τζόρτζια, κατηγορούμενος χωρίς ουσιαστικά στοιχεία για δολοφονία αστυνομικού το 1989



Ούτε τα στοιχεία ούτε η σωρεία αμφιβολιών ούτε η κατακραυγή, εγχώρια και διεθνής, εμπόδισαν τις αρχές της πολιτείας της Τζόρτζια να προχωρήσουν στην εκτέλεση του Τρόι Ντέιβις, ενός Αφροαμερικανού που είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία ενός λευκού αστυνομικού το 1989.


Ο Ντέιβις εκτελέστηκε στις 23.08, τοπική ώρα, με θανατηφόρο ένεση, σε φυλακή στο Τζάκσον της Τζόρτζια, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο - έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση - απέρριψε την τελευταία έφεση της υπεράσπισης.
Την απέρριψε παρά το γεγονός ότι οι συνήγοροι του Ντέιβις είχαν καταγγείλει πως στοιχεία που ανέκυψαν μετά την καταδίκη στην εσχάτη των ποινών αποκάλυψαν ότι πολλές από τις πληροφορίες που οδήγησαν στην απόφαση ήταν εσφαλμένες, παραπλανητικές και ανακριβείς, γεγονός που θέτει υπό «θεμελιώδη» αμφισβήτηση «την καταδίκη και την επιβολή της θανατικής ποινής». Επιπλέον, ο ίδιος ο Ντέιβις επί δύο δεκαετίες επέμενε ότι είναι αθώος και ότι δεν υπήρξαν ποτέ στοιχεία ή ευρήματα που να τον συνδέουν με τη δολοφονία, αφού δε βρέθηκαν ποτέ ούτε το όπλο του εγκλήματος ούτε DNA που να τον συνδέουν με το περιστατικό. Η καταδίκη βασίστηκε μόνο στις μαρτυρίες. Ομως, οι επτά από τους εννέα μάρτυρες, βάσει των καταθέσεων των οποίων κρίθηκε ένοχος, είχαν ανακαλέσει ή αμφισβητήσει όσα είχαν πει.


«Λεπτομέρειες» προφανώς για το Ανώτατο Δικαστήριο, που απέρριψε την έφεση αποδεικνύοντας ότι η Δικαιοσύνη είναι τυφλή, ρατσιστική, εκδικητική, δολοφονική... Είναι η δικαιοσύνη της άγριας δύσης, που παραμένει κραταιά στη μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική δύναμη του πλανήτη, που εξαπολύει πολέμους, ισοπεδώνει χώρες και αιματοκυλίζει λαούς στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: