Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ανακοίνωση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για την ΕΡΤ



Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ αποτελεί την ταφόπλακα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και  ενημέρωσης.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια η δημόσια ραδιοτηλεόραση χρησιμοποιήθηκε  ως μέσο  προπαγάνδας των κυβερνήσεων του δικομματισμού, αλλά  και ως χώρος τακτοποίησης «ημέτερων» από το χώρο της δημοσιογραφίας. Το αποτέλεσμα ήταν να στηθεί ένα σύστημα χειραγώγησης της κοινής γνώμης βάζοντας φρένο  σε μια πραγματική χειραφέτηση της δημόσιας τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, στην ανεξάρτητη  και  πλουραλιστική ενημέρωση των πολιτών,  στην ποιοτική  δημοσιογραφία και ψυχαγωγία. 

Οι πρώτοι κερδισμένοι του νέου σχεδίου είναι οι ιδιώτες καναλάρχες, που τρίβουν τα χέρια τους, καθώς θα επωφεληθούν από τη διαφημιστική πίτα που αποδεσμεύεται από τη συρρίκνωση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης. 
Χαμένος είναι συνολικά ο χώρος της δημοσιογραφίας, που τον τελευταίο καιρό πλήττεται από τις απολύσεις και την κατάργηση κάθε συλλογικού δικαιώματος των εργαζομένων στα ΜΜΕ.  Σε αυτές τις απολύσεις  και την εργασιακή ζούγκλα στο χώρο, έρχονται να προστεθούν και αυτά που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο χώρο της ΕΡΤ.
Χαμένοι  είναι οι ίδιοι οι πολίτες, αφού απαξιώνεται  περαιτέρω η ανεξάρτητη ενημέρωση και δημοσιογραφία, στο βωμό του κέρδους, της εμπορευματοποίησης και της κυβερνητικής προπαγάνδας .
Σε μια περίοδο που συρρικνώνεται κάθε συλλογικό δικαίωμα και καταργούνται κοινωνικά αγαθά, που η δημοκρατία πλήττεται βάναυσα από τη μνημονιακή πολιτική, μια πραγματικά δημόσια, έγκυρη και ανεξάρτητη  ραδιοφωνία και τηλεόραση είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.
To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: