Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Δριμεία επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για τα ΑΕΙ. Έκανε λόγο για απόπειρα κατεδάφισης των δημοσίων πανεπιστημίων.

Δριμεία επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για τα ΑΕΙ

Έντονα επικριτικός για το νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας για την δομή και λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «απόπειρα κατεδάφισης των δημόσιων πανεπιστημίων» και «κατάργηση του αυτοδιοίκητου τους με την δημιουργία ενός ολιγαρχικού και αδιαφανές σχήματος με ανεξέλεγκτη διοίκηση».


Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στον πρωθυπουργό τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «κατά βάση είναι νομοσχέδιο Παπανδρέου και έχει να κάνει με την εμμονή του σε μια αποτυχημένη απόπειρα αλλαγής του Συντάγματος που καταδικάστηκε από τις κινητοποιήσεις της ίδιας της κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας πριν από λίγα χρόνια».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος γιατί είναι αντισυνταγματικός, ενώ υποστήριξε ότι έχει την υποστήριξη του ΛΑΟΣ, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και μιας μόνο μικρής μερίδας πανεπιστημιακών που έχουν, όπως είπε, «άμεσο και έμμεσο συμφέρον, προσδοκώντας να κάνουν καριέρα εκεί που απέτυχαν ή να έχουν θεσμική κατοχύρωση σε εξωθεσμικές τους πρωτοβουλίες».«Αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί για ένα ακόμα λόγο. Γιατί δεν θα είστε για πολύ κυβέρνηση. Έχοντας καταστρέψει την ελληνική κοινωνία θα βρείτε απέναντι σας δυνάμεις κοινωνικές που θα αγωνιστούν για μια άλλη προοπτική. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική κοινωνία και με αυτές τις δυνάμεις, αργά ή γρήγορα, θα δημιουργηθεί ο συνασπισμός εξουσίας που αυτές, τις βαθιά συντηρητικές αντιλήψεις, θα τις βάλει πράγματι στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας. «Η επιμονή της κυβέρνησης Παπανδρέου να προχωρήσει σε αυτές τις σαρωτικές αλλαγές στη τριτοβάθμια εκπαίδευση αναδεικνύει την βαθιά ιδεολογική μετάλλαξη ενός πολιτικού χώρου», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αυτός ο νόμος αποδεικνύει «ιδεολογία μετανεωτερικότητας και ακραίων νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων» που έχουν η κυβερνητική πλειοψηφία και τα κόμματα του μνημονίου.«Έχουμε μια απόπειρα κατεδάφισης των δημόσιων πανεπιστημίων. Είναι η τελευταία πράξη κατεδάφισης ενός αποτυχημένου πρωθυπουργού και μιας καταστροφικής κυβέρνησης. Ο νόμος είναι εμπνευσμένος από ανθρώπους που μισούν το δημόσιο πανεπιστήμιο, συμπλεγματικούς, αποτυχημένους υποψήφιους πανεπιστημιακούς που δεν κατάφεραν να εκλεγούν από την ακαδημαϊκή κοινότητα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.Στη συνέχεια μίλησε για βάναυση, άδικη και συλλήβδην επίθεση κατά των ελληνικών πανεπιστημίων που όπως είπε έχουν προβλήματα αλλά δεν είναι όμως αυτή η εικόνα που θέλουν ορισμένοι να τα παρουσιάζουν ως άνδρα διαφθοράς.«Σταματήστε αυτή την έκρηξη μίσους απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Υπήρξαν φαινόμενα ευνοιοκρατίας, κομματοκρατίας, που δεν τιμούν τα πανεπιστήμια αλλά δεν ήταν γενικευμένη η κατάσταση αυτή», σημείωσε.  


Πηγές : ΑΠΕ- ΜΠΕ,www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: