Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΚΥΠΡΟΣ-Στην… κατάψυξη η συγκυβέρνηση


ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΔΑΜΟΥ





Χριστόφιας και Καρογιάν θα τα ξαναπούν μέσα στο επόμενο διήμερο με το ΑΚΕΛ στην αναμονή, ενώ ο ανασχηματισμός αναμένεται στο τέλος της βδομάδας
Δεν φαίνεται να βιάζονται, μιας και η απόφαση για το τι θα γίνει με τη… συγκατοίκηση ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ πάει από αναβολή σε αναβολή, αφού Πρόεδρος Χριστόφιας και Μάριος Καρογιάν ακόμα δεν έχουν καταλήξει για το τι μέλλει γενέσθαι.
Η εμμονή από πλευράς Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν, για άμεση απόσυρση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια των προτάσεων για εκ περιτροπής προεδρία και παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων, φαίνεται πως οδήγησε στη διακοπή της προχθεσινής δεύτερης συνάντησής τους.
Κι αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ένεκα του ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιφυλάχθηκε να δώσει την τελεσίδικη απάντησή του στην επόμενη συνάντηση, η οποία αναμένεται αύριο ή το αργότερο μεθαύριο, αφού εκατέρωθεν οι πλευρές επιθυμούν το κλείσιμο αυτού του θέματος. Πάντως, με βάση τις ίδιες πληροφορίες,
Πρόεδρος Χριστόφιας και Μάριος Καρογιάν φαίνεται πως έδωσαν τα χέρια σε ό,τι αφορά τους βασικούς άξονες στα θέματα οικονομίας και ενέργειας. Συγκεκριμένα στην οικονομία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναινεί στην υιοθέτηση κι αλλού πακέτου μέτρων, καθώς και στο στόχο για μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι το 2013, όπως επίσης και στο σχεδιασμό από μηδενικής βάσης της ενεργιακής πολιτικής της χώρας. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, θα κληθούν να υποβάλουν προτάσεις τόσο για αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης όσο και για το θέμα του φυσικού αερίου.
Επίσης, κατά τη συνάντηση του Σαββάτου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επέδωσε και υπόμνημα στον Πρόεδρο Χριστόφια, στο οποίο περιλαμβάνονται και γραπτώς οι θέσεις του ΔΗΚΟ. Από το επόμενο, δε, ραντεβού των δύο ανδρών θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση, με τη συμμετοχή αυτή τη φορά και του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, του οποίου το κόμμα βρίσκεται στην αναμονή και δηλώνει ετοιμότητα για όλα. Πάντως, ανεξαρτήτως από το εάν ή όχι το ΔΗΚΟ παραμείνει στην Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της Κυβέρνησής του, με προσωπικότητες ευρείας αποδοχής προς το τέλος της βδομάδας ή το αργότερο μέχρι τις αρχές της άλλης, γιατί είναι κάτι που επείγει και μετά τις αντιδράσεις για ακυβερνησία.
Αναβρασμός στο ΔΗΚΟ
Την ίδια ώρα, στα κόμματα της συγκυβέρνησης υπάρχει αναβρασμός, αφού όλοι αναμένουν με αγωνία το τελικό αποτέλεσμα. Στο ΔΗΚΟ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, που αγωνιούν για το αποτέλεσμα από τη συνάντηση του Προέδρου του κόμματός τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βρίσκονται με... ανασηκωμένα τα μανίκια για να εναντιωθούν στον Μ. Καρογιάν, σε περίπτωση που αυτός υποβάλει προς το ΔΗΚΟ πρόταση παραμονής στην Κυβέρνηση χωρίς πρώτα να υπάρξουν απτά αποτελέσματα, που να αποδεικνύουν πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει αποδεχθεί και θα υλοποιήσει τις επιδιώξεις του κόμματός τους.
Επίσης, όπως μας λέχθηκε, αν τελικά παραμείνει το ΔΗΚΟ στη συγκυβέρνηση, θα θέσουν υπό «στενή» παρακολούθηση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να δουν κατά πόσο θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Βέβαια, η περίοδος χάριτος προς το πρόσωπο του Δημήτρη Χριστόφια δεν αναμένεται να κρατήσει πάνω από τρεις μήνες και με τη λήξη της θα επανέλθουν δριμύτεροι, αξιώνοντας αποχώρηση χωρίς συζήτηση. Ήδη, ο Μάριος Καρογιάν ενημερώνει κατά μόνας τα στελέχη του κόμματός του, τα οποία του εκφράζουν τις απόψεις τους, έτσι ώστε να είναι σε θέση να λάβει και ο ίδιος τελική απόφαση σε ό,τι αφορά το μέλλον της συγκυβέρνησης.

«Τελεσίδικη η πρότασή μας»

Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου, σε δηλώσεις του κατά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού σταθμού, τόνισε πως «είτε είμαστε είτε όχι στη συγκυβέρνηση, ο τόπος πρέπει να μπει σε μια ομαλότητα και σταθερότητα», και ότι «εμείς ό,τι είχαμε να κάνουμε το κάναμε και απ’ εκεί και πέρα εύχομαι πως στην επόμενη συνάντηση θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα». Κληθείς, δε, να απαντήσει πότε αναμένεται η νέα συνάντηση μεταξύ Χριστόφια και Καρογιάν, δήλωσε ότι την αναμένει αύριο ή μεθαύριο, ενώ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, τόνισε ότι «δεν είναι εμείς που θα κάνουμε τον ανασχηματισμό. Εμείς δεν ξέρουμε ακόμα εάν θα είμαστε στην Κυβέρνηση, γιατί έχουμε υποβάλει μια συγκεκριμένη πρόταση και αναμένουμε εάν θα γίνει αποδεκτή».
Ερωτηθείς, επίσης, για το τι συζητείται ακόμη και εάν έχουν δεχθεί από το Προεδρικό Μέγαρο προτάσεις ή αντιπροτάσεις για να τις μελετήσουν, υπέδειξε ότι «ούτε αντιπροτάσεις, αλλά ούτε εκπτώσεις θα αποδεχτούμε σε αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση. Είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία είτε τη δέχονται και συνεχίζουμε, είτε την απορρίπτουν και αποχωρούμε». Σημείωσε, δε, πως αυτή τη στιγμή χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και υπερβάσεις από όλους, και πάνω απ’ όλα από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ο τόπος πρέπει να βγει από την κρίση», είπε ο κ. Φωτίου και τόνισε πως γι’ αυτό ευθύνονται όλοι.

Σε στάση αναμονής το ΑΚΕΛ

ΣΤΟΝ αντίποδα, το ΑΚΕΛ αναμένει και αυτό με αγωνία την πρόσκληση ή όχι του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, για συνάντησή του με τους Χριστόφια και Καρογιάν. Όπως δήλωσε στη «Σ» ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Σταύρος Ευαγόρου και ερωτηθείς πότε προσδοκά πως θα γίνει η συνάντηση, τόνισε ότι αυτό θα γίνει με το πέρας των διαβουλεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, σημειώνοντας πως πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα και ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για όλα.
Ακόμη, ερωτηθείς αν έχει ετοιμασθεί ο κατάλογος του κόμματος με πιθανά ονόματα προς υπουργοποίηση, απάντησε θετικά, υποδεικνύοντας πως αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα και ότι «είμαστε συγκρατημένοι, γιατί υπάρχει και το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΗΚΟ».
Εξάλλου, και απαντώντας σε άλλο ερώτημα για το αν ο κατάλογος που ετοιμάστηκε περιλαμβάνει όλα τα Υπουργεία, με βάση πιθανή αποχώρηση του ΔΗΚΟ, σημείωσε ότι υπάρχει και πως τα ονόματα που δόθησαν υπερβαίνουν τον αριθμό των Υπουργείων και περιλαμβάνουν άτομα από όλους τους πολιτικούς χώρους. Υπογράμμισε, δε, ότι τα πλείστα εξ αυτών των ονομάτων δεν είναι από το ΑΚΕΛ και ότι αυτό γίνεται για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με προσωπικότητες από όλους τους χώρους.
Ερωτηθείς σχετικά με αυτό και αν θα καλέσουν και άτομα από τη Δεξιά, είπε «βεβαίως», ενώ για το εάν έχουν πλησιάσει αυτά τα άτομα ή αν θα το αφήσουν στην κρίση του Προέδρου Χριστόφια, υπέδειξε ότι «αυτό είναι θέμα που θα το χειριστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εάν ο ίδιος θεωρήσει, κρίνει και εγκρίνει αυτά τα άτομα, τότε εναπόκειται στον ίδιο να τα πλησιάσει και να τους προτείνει υπουργοποίηση», κατέληξε ο κ. Ευαγόρου.
ΠΗΓΗ-http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: