Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ : Με δολοφονίες αντιμετωπίζουν τους απεργούς !


Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου

Την Τετάρτη 25 Αυγούστου βρέθηκε το πτώμα της κόρης του προέδρου της συνδικαλιστικής επιτροπής Κουρντουμπεργκέν Καραμπαλάεβα, που ηγείται των απεργών σε μια από τις επιχειρήσεις εξόρυξης πετρελαίου στην πόλη Ζαναόζεν, όπου οι εργάτες συνεχίζουν την απεργία. Πρόκειται για τη 18χρονη Ζανσαούλ, που είχε εξαφανιστεί πριν 4 μέρες και βρέθηκε από ένα βοσκό με ίχνη κακοποίησης, έξω από την πόλη.

Δεν ήταν το πρώτο έγκλημα στο οποίο προχώρησε το κεφάλαιο για να βάλει τέλος στην απεργία των εργατών της κινεζο-καζαχικής πετρελαϊκής εταιρείας«Καραζανμπασμουνάι» και των θυγατρικών της, που έχει ξεκινήσει από το Μάη.
Στις 2 Αυγούστου είχε βρεθεί νεκρός στο χώρο εργασίας του ο 28χρονος συνδικαλιστήςΖαξιλίκ Τουρμπάεφ, λίγες ώρες πριν τη συνέλευση του σωματείου του, όπου αναμενόταν να εκλεγεί πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Νωρίτερα, είχε προηγηθεί, κατά τη διάρκεια της απεργίας, ο θάνατος δύο άλλων εργατών - συνδικαλιστών, καθώς κι η διάλυση (στις 8-10 Ιούλη) των συγκεντρωμένων απεργών πείνας - συγγενών των απεργών, όπως κι η φυλάκιση της Νατάλιας Σοκολόβα, νομικής συμβούλου του συνδικάτου της πετρελαϊκής εταιρείας «Καραζανμπασμουνάι», που καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση και οδηγήθηκε στις φυλακές, με τις κατηγορίες «ανάφλεξης του κοινωνικού μίσους», της «παραβίασης της τάξης» και «της οργάνωσης παράνομων συγκεντρώσεων, συνελεύσεων, διαδηλώσεων».
Αυτή είναι η «δημοκρατία» κι «ελευθερία» που έφερε ο καπιταλισμός στους εργάτες του Καζαχστάν, που απαιτούν το αυτονόητο: αξιοπρεπείς αποδοχές, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ο φυσικός πλούτος της χώρας να ανήκει στους εργαζόμενους της χώρας.
Στη σκληρή ταξική αναμέτρηση του Καζαχστάν το κεφάλαιο εξαπέλυσε ενάντια στην απεργία όλο το μηχανισμό του: την αστυνομία και τα ΜΑΤ, τις δίκες και τις φυλακές, τα εργοδοτικά - κυβερνητικά συνδικάτα και τις απολύσεις 400 και πλέον εργατών, ακόμη και τις εγκληματικές συμμορίες, που με μεθόδους του υποκόσμου επιδιώκουν να κάμψουν την αγωνιστικότητα των εργατών. Ο αγώνας σκληραίνει.

Πηγή:www.rizospastis.gr
Ι.Π.- Ε.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: