Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ -Να την βάλουν στη θέση της




Η διεθνής κοινότητα οφείλει να τερματίσει τη σιωπή της έναντι της Τουρκίας και να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αναφερόμενος στις απειλές που εκτοξεύονται από την Τουρκία εάν η Κύπρος προχωρήσει με την εξόρυξη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη.

Σε εκτός κειμένου αναφορά του το βράδυ του Σαββάτου στη διάρκεια της αντικατοχικής εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε απαράδεκτο η κατοχική Τουρκία να τολμά να επικαλείται το διεθνές δίκαιο την ώρα που η ίδια δεν έχει προσυπογράψει τη διεθνή συμφωνία του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι είναι απαράδεκτο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών να εκτοξεύει απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας αν αξιοποιήσει το φυσικό της πλούτο, επικαλούμενος μάλιστα και το διεθνές δίκαιο.

Υπέδειξε ότι η Τουρκία δεν έχει καν αποδεχθεί και δεν έχει καν προσυπογράψει τη διεθνή συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Κατακρατεί κατέχοντας στρατιωτικά σημαντικό μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τολμά να μιλά για το διεθνές δίκαιο το οποίο θέλει να εφαρμόζει και να σέβεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Απαράδεκτο», τόνισε.

Πρέπει, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, τα Ηνωμένα Εθνη, η ΕΕ, η διεθνής κοινότητα «επιτέλους να τερματίσει τη σιωπή απέναντι στην Τουρκία. Πρέπει να υπερασπιστεί ακριβώς το διεθνές δίκαιο και να βάλει την Τουρκία στη θέση της».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο το β’ εξάμηνο του 2012 λέγοντας ότι «είτε με την επίλυση του Κυπριακού - την οποία επιδιώκουμε εργαζόμενοι σκληρά - είτε όχι, η Κυπριακή Δημοκρατία το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα ασκήσει την προεδρία της ΕΕ».

Ολοκληρώνοντας, εξήρε την ομιλία του Δημάρχου της πόλης Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού, λέγοντας ότι «διαπνεόταν ακριβώς και διαπερνούσε όλη την ομιλία αυτό το μήνυμα: της ενότητας, να τεθεί η πατρίδα, ακόμη μια φορά, πάνω από στενά κομματικά, ιδεολογικά ή οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα και επιδιώξεις».



ΠΗΓΗ- ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: