Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.Κοιτάμε μπροστά, με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες



Tο μήνυμα της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης στην Yγεία, έδωσαν τα χτεσινά συλλαλητήρια σε 36 πόλεις της χώρας
Η συγκέντρωση στην Αθήνα
Μετά από μία πολύμορφη δραστηριότητα του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ στους τόπους δουλειάς, στα νοσοκομεία, στις συνοικίες και τα χωριά, χιλιάδες λαού πλημμύρισαν χτες βράδυ την Ομόνοια στην Αθήνα, το Αγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και τις πλατείες πολλών πόλεων στην Ελλάδα.
Συγκεντρώθηκαν για να απαντήσουν στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης, η οποία διά του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, ανακοινώνει σήμερα το τελικό σχέδιο για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Συγκεντρώθηκαν όμως και για να απαιτήσουν δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία και την Πρόνοια. Να διεκδικήσουν να μην καταργηθεί κανένα νοσοκομείο, κανένα πολυιατρείο του ΙΚΑ, κανένα κρεβάτι στα δημόσια νοσοκομεία. Να μπει τέλος στην πληρωμή για φάρμακα, για θεραπείες και εξετάσεις.


«Απορρίπτουμε την άθλια κατάσταση»
Στην Ομόνοια πλήθος κόσμου συνέρρευσε από προσυγκεντρώσεις σε Κάνιγγος, πλατεία Βάθης, πλατεία Καραϊσκάκη, πλατεία Εθνικής Αντίστασης και Χαυτεία.
Κεντρική ομιλήτρια στη συγκέντρωση ήταν η Λέτα Μεθωνιού, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η Μαριάνθη Χαλβατζή, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ. Αφού χαιρέτισε τους εργαζόμενους στον επισιτισμό και τους αυτοαπασχολούμενους στα ταξί η Λ. Μεθωνιού τόνισε:

«Κοιτάμε μπροστά με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες.Διεκδικούμε, συνέχισε, μόνιμη και σταθερή δουλειά με ουσιαστικά δικαιώματα, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που να χρηματοδοτείται αποκλειστικά και με επάρκεια από το κράτος και την εργοδοσία. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην Υγεία και στην Πρόνοια. Δεν υπερασπιζόμαστε το χθες, δρόμος προς τα πίσω δεν υπάρχει. Απορρίπτουμε τη σημερινή άθλια κατάσταση στην Υγεία. Ενα σύστημα που μας θέλει να είμαστε διαρκώς με το χέρι στην τσέπη, απ' τη στιγμή που θα ανοίξουμε την πόρτα στα νοσοκομεία για να μπούμε, μέχρι να βγούμε ή να μας βγάλουνε. Να μας λένε, το πρωί στα εξωτερικά ιατρεία, έλα τ' απόγευμα να πληρώσεις, αν πονάς και βιάζεσαι να δεις γιατρό! Δεν θέλουμε να σακατευόμαστε κάτω από τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και της εργοδοτικής εκμετάλλευσης. Να αποκτάμε επαγγελματικές ασθένειες, να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε ζωντανοί στο σπίτι μας ή όχι! Γεροί ή ανάπηροι!
Δε θέλουμε νοσοκομεία, που να κλείνουν την πόρτα στους ανασφάλιστους και στους μικροεπιχειρηματίες, ή να προσφέρουν υπηρεσίες φτωχοκομείου. Να σε διώχνουν όπως κι όπως απ' το νοσοκομείο, γιατί δεν έχεις να πληρώσεις. Με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση στην Υγεία (να συγχωνεύσει νοσοκομεία, να καταργήσει κρεβάτια, να μειώσει τα πολυιατρεία του ΙΚΑ, να φέρει νέο κανονισμό περίθαλψης κλπ.) δεν αλλάζει η άθλια σημερινή κατάσταση. Αντίθετα. Επιβάλλει μια νέα βαρβαρότητα».
Η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team
Στο σύντομο χαιρετισμό της ηΜαριάνθη Χαλβατζή, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Το θέμα της Υγείας - Πρόνοιας ήταν πάντα για την ΟΓΕ ένα σοβαρό και επίκαιρο λαϊκό πρόβλημα, καθώς οι γυναίκες λόγω της μητρότητας και της εκμετάλλευσης, έχουμε ειδικές και αυξημένες ανάγκες Υγείας, αλλά και γιατί στη χώρα μας σηκώνουμε τα βάρη ολόκληρης της οικογένειας αφού το καπιταλιστικό κράτος δεν έχει δημιουργήσει τις ανάλογες δημόσιες κοινωνικές υποδομές. Σήμερα, στο όνομα της κρίσης και των μνημονίων, τα δημόσια νοσοκομεία και τα ΙΚΑ με τη συρρίκνωση και την εμπορευματοποίηση, γίνονται απρόσιτα στο λαό. Αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και ιδιαίτερα τις αυξημένες ανάγκες πρόληψης και θεραπείας των γυναικών. Τις ανάγκες της μητρότητας».
Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι με πορεία κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Υγείας. Φωνάζοντας συνθήματα «τα ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες δεν τα παζαρεύουμε στους κεφαλαιοκράτες», «σύνταξη ανθρώπινη, δημόσια Υγεία, να φύγει το κεφάλαιο από τα νοσοκομεία», «δωρεάν Ασφάλεια - Πρόνοια - Υγεία, το κόστος να πληρώσει η πλουτοκρατία», οι διαδηλωτές έφτασαν μπροστά από το υπουργείο Υγείας. Εκεί, οι ταξικές δυνάμεις έβαλαν την «υπογραφή» τους και έγραψαν με κόκκινη μπογιά στην είσοδο του κτιρίου: «Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια», «Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλο το λαό»...
Στη Βόρεια Ελλάδα


Motion Team
Μαχητικά συλλαλητήρια για την υπεράσπιση της λαϊκής Υγείας πραγματοποιήθηκαν χθες στηΘεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας.
Στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, έδωσαν το «παρών» εργαζόμενοι όλων των κλάδων και υγειονομικοί, απόμαχοι της δουλειάς, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, φτωχοί αγρότες, που βιώνουν τις επιπτώσεις της βαρβαρότητας των μέτρων της κυβέρνησης. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση, ήταν οΓιώργος Μητσιάκος, από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης που σάλπισε παλλαϊκό ξεσηκωμό και αντεπίθεση.
Εκατοντάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, ευρύτερα λαϊκά στρώματα συμμετείχαν και στα συλλαλητήρια που έγιναν σε Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Κοζάνη, Σέρρες, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη και Φλώρινα.
Στη Λάρισα
Αγωνιστικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποίησαν χτες βράδυ σεΛάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την οργανωμένη πάλη τους για την προστασία της Υγείας του λαού. Οι συγκεντρώσεις έγιναν στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων και στη δημοτική αγορά Καρδίτσας. Ακολούθησαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων.



ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: