Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΤΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣΕ. Η αστική εξουσία δε φτιασιδώνεται, ανατρέπεται! Τους ήρωες που έπεσαν υπερασπιζόμενοι το ύψωμα του Γράμμου τίμησε η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Tην τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, 1946 - 1949, και τη μάχη του ΔΣΕ στο Γράμμο που έγινε από τις 26 Ιούνη έως τις 22 Ιούλη του 1947, τίμησε ηΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με την εκδήλωση που πραγματοποίησε την Κυριακή στην Κοτύλη (Σπανούρα). Τίμησε τους μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ που υπερασπίστηκαν με άφθαστο ηρωισμό και πολεμική τέχνη τις θέσεις τους.
Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η μάχη που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλη του 1947 στο Γράμμο, όπου το μοναρχοφασιστικό επιτελείο δοκίμασε μια από τις πιο οδυνηρές απογοητεύσεις. Το ύψωμα το υπερασπιζόταν μια ομάδα μαχητών του ΔΣΕ. Για να το καταλάβει ο αντίπαλος διέθεσε ένα τάγμα και συγκέντρωσε τα πυρά 8 πυροβόλων και σμήνος αεροπορίας. Το ύψωμα κρατήθηκε όλη την ημέρα και κατελήφθη μόνο όταν ο θρυλικός διοικητής της ομάδας, Κώστας Ηλιάδης και οι ηρωικοί συμμαχητές του οΓιάννης Θεοδώρου, ο Νίκος Χατζηβασιλείου και ο Θάνος Δημητρίου,αφού έριξαν και την τελευταία τους σφαίρα, για να μην πιαστούν αιχμάλωτοι, πέταξαν στις κορυφές της αιώνιας τιμής και δόξας, πηδώντας στη χαράδρα.
Πέταξαν εκεί με τα φτερά που δίνει η δύναμη της επαναστατικής ιδεολογίας, αυτή που οδηγεί στο μεγαλείο και τον ηρωισμό.
Στην εκδήλωση που έγινε μπροστά στο μνημείο που στήθηκε στο ύψωμα, προς τιμή των σταυραετών του ΔΣΕ, χαιρέτισαν ο Γιώργος Νικόπουλος, από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οΜάριος Τσελές, Γραμματέας της ΝΟ Κοζάνης της ΚΝΕ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντώνης Τσάκωνας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Ο ένοπλος αγώνας του ΔΣΕ ήταν δίκαιος λαϊκός αγώνας, ήταν κορυφαία μορφή της ταξικής πάλης στη χώρα μας τον 20ό αιώνα. Είναι παρακαταθήκη για να έχουμε το δικαίωμα εμείς σήμερα να φωνάζουμε σε όλο τον κόσμο "Οι λαοί έχουν τη δύναμη! Δεν παραδίδονται ποτέ", όπως έκαναν με τα πανό που κρέμασαν στην Ακρόπολη οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Σήμερα πλέον έχουμε πλούσια πείρα, η εξουσία της αστικής τάξης δεν φτιασιδώνεται, δεν αλλάζει, ανατρέπεται. Γι' αυτό στον ιμπεριαλισμό, στον καπιταλισμό ποτέ συγχωροχάρτι. Ολόπλευρη προετοιμασία για την αντιμετώπιση της επίθεσης του ταξικού αντιπάλου. Πάλη ταξική για εξουσία λαϊκή.
Μπορεί οι συνθήκες σήμερα να έχουν αλλάξει, νέα προβλήματα και καθήκοντα να έχουν τεθεί μπροστά μας, μα από άποψη ουσίας ο αγώνας συνεχίζεται στην ίδια γραμμή και με την ίδια διάταξη δυνάμεων. Το δίλημμα που έχει τεθεί σήμερα πιο επιτακτικά από κάθε άλλη φορά είναι: Με τα μονοπώλια ή με το λαό; Ανάπτυξη για την κερδοφορία των μονοπωλίων και εξαθλίωση των λαών, ή ανάπτυξη που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού, και θα καταργήσει την ιδιοκτησία του μονοπωλιακού κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη να εντείνει τους αγώνες, να υπερασπιστεί σε γραμμή ρήξης και ανατροπής, τα συμφέροντα του λαού, να βάλει φρένο στις αντιδραστικές αλλαγές για να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας».

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: