Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

Τη διαβεβαίωση πως θα αποδοθούν και θα αναληφθούν οι ευθύνες από την καταστροφική έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.


Τη διαβεβαίωση πως θα αποδοθούν και θα αναληφθούν οι ευθύνες από την καταστροφική έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας την ίδια ώρα αμέριστη συμπαράσταση προς τις οικογένειες και τους συγγενείς των ηρωικώς πεσόντων σε ώρα καθήκοντος.
Απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό, σε πολύ δύσκολες ώρες όπως τόνισε στο διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε τον πόνο όλων εξαιτίας του τραγικού συμβάντος, επισημαίνοντας την καθολική απαίτηση για διερεύνηση των συνθηκών, των αιτίων και των λόγων που τελικά προκάλεσαν τη μεγάλη τραγωδία, διαβεβαιώνοντας πως οι ευθύνες θα αποδοθούν και θα αναληφθούν. 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε όλες τις παραμέτρους, ως αποτέλεσμα της τραγωδίας - ανθρώπινες, υλικές, οικονομικές - και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι του κράτους και των θεσμών του, οι οποίοι έχουν τρωθεί από τα τραγικά συμβάντα στο Μαρί.
Ολόκληρο το διάγγελμα του Προέδρου Χριστόφια έχει ως εξής: «Απευθύνομαι σε εσάς σε πολύ δύσκολες ώρες. Ακόμα κηδεύουμε τα παιδιά μας, τα παιδιά της Κύπρου, από την τραγωδία της καταστροφικής έκρηξης στη ναυτική βάση στο Μαρί. Μεγάλος ο πόνος όλων μας. Μεγαλύτερος, όμως, είναι ο πόνος και η οδύνη των οικογενειών και των συγγενών των ανθρώπων που ηρωικά έδωσαν τη ζωή τους σε ώρα καθήκοντος. Από τα βάθη της καρδιάς μας τους εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας και την αμέριστη συμπαράστασή μας, παρότι γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να φέρει πίσω τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Απαίτηση όλων μας είναι η πλήρης διερεύνηση των συνθηκών, των αιτίων και των λόγων που τελικά προκάλεσαν τη μεγάλη τραγωδία. Η απαίτηση όλων είναι να εντοπιστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες, όποιους κι αν αυτές βαρύνουν από το χαμηλότερο μέχρι το ανώτατο επίπεδο. Οι ευθύνες, σας διαβεβαιώ, θα αποδοθούν και θα αναληφθούν!». 
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για διορισμό του διακεκριμένου νομικού κ. Πόλυ Πολυβίου ως μονομελούς ερευνητικής επιτροπής. Η ευθύνη του θα είναι να ερευνήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όλες ανεξαιρέτως τις πτυχές και όλα τα συμβάντα για την τραγωδία, εξήγησε, υπενθυμίζοντας και την απόφαση να ανατεθεί στην Αστυνομία, υπό την άμεση εποπτεία του Γενικού Εισαγγελέα, η διερεύνηση των όποιων ποινικών ευθυνών ενδεχομένως υπάρχουν.
«Απόφασή μας, η πλήρης διερεύνηση και διαλεύκανση της τραγωδίας και η απόδοση ευθυνών», επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, υποδεικνύοντας πως με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του κράτους και των θεσμών του, οι οποίοι έχουν τρωθεί από τα τραγικά συμβάντα στο Μαρί.
«Είναι υποχρέωση όλων μας συλλογικά να εργαστούμε για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα. Αυτό μπορεί να γίνει πρώτα απ’ όλα με τη στήριξη των θεσμών και των νόμων και όχι με την υπόσκαψη και την ακύρωσή τους.
Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν μέσα από διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους Νόμους. Δεν μπορεί κανείς να αναγορεύει εαυτόν σε δικαστή, να δικάζει και να καταδικάζει. Ούτε και μπορεί ακραίες εθνικιστικές ακροδεξιές ομάδες να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την πίκρα των πολιτών για να οχλαγωγούν, να επιχειρούν να κάψουν το Προεδρικό και να αμαυρώνουν ειρηνικές εκδηλώσεις, που αποτελούν δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών, το οποίο σεβόμαστε και υπερασπιζόμαστε. 
Οποιος κι αν είναι ο Πρόεδρος, δεν επιτρέπεται το Προεδρικό να αποτελεί στόχο και να προκαλούνται επεισόδια, που παραπέμπουν σε τραυματικές για τον τόπο εποχές οι οποίες αποτυπώθηκαν στο κατεστραμμένο από τη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β’ Προεδρικό και στην τουρκική εισβολή και κατοχή που ακολούθησε. Η ύπαρξη ομαλότητας είναι συλλογική ευθύνη», τόνισε. 
«Μπροστά μας», συνέχισε, «έχουμε το πιεστικό καθήκον να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την τραγωδία. Ολες οι υπηρεσίες του κράτους εργάζονται εντατικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Προβλημάτων που επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση της οικονομίας. Εργαζόμαστε εντατικά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία του τόπου.
Εργαζόμαστε εντατικά να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα και κάθε βοήθεια που προσφέρεται στη χώρα μας», σημείωσε, τονίζοντας πως ήδη έχουμε απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση ζητώντας αρωγή στα πλαίσια της κοινοτικής αλληλεγγύης. Διάφορες φίλες χώρες, τις οποίες ο Πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά, έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν την Κύπρο, ενώ οι  υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί σπίτια, υποστατικά και περιουσίες συμπολιτών μας. 
«Συμμεριζόμαστε και κατανοούμε την απογοήτευση, την πίκρα ακόμα και το θυμό των πολιτών. Οφείλουμε όμως να είμαστε ψύχραιμοι και νηφάλιοι, να σεβαστούμε τις διαδικασίες και να κοιτάξουμε μπροστά. Με ενότητα και συλλογική προσπάθεια. Μπροστά μας έχουμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, οι οποίες μετά από τη συνάντηση στη Γενεύη με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, εντατικοποιούνται. Μπροστά μας έχουμε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την επιτυχία της οποίας θα πρέπει να συνεχίσουμε την προετοιμασία».
«Η αναφορά στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού και στην ευρωπαϊκή προεδρία, δεν αποτελούν άλλοθι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και για τις ευθύνες που υπάρχουν», επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, διαβεβαιώνοντας πως «εμείς, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια σ’ αυτά τα ζητήματα αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς της διακυβέρνησης, αναμένοντας τα αποτελέσματα της έρευνας και τότε ανάλογα θα απευθυνθούμε ξανά στο λαό». Εκφράζοντας για ακόμα μια φορά τα ειλικρινή και ολόψυχα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των αδικοχαμένων παιδιών μας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε όλους «ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί». 
 
• Απαίτηση όλων μας είναι η πλήρης διερεύνηση των συνθηκών, των αιτίων και των λόγων που τελικά προκάλεσαν τη μεγάλη τραγωδία
• Συλλογικά να εργαστούμε για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα
• Ολες οι υπηρεσίες του κράτους εργάζονται εντατικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση της οικονομίας
• Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν μέσα από διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους Νόμους

Πηγή:www.haravgi.co.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: