Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Η ψύχωση του μολυσμένου από την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα βοδινού κρέατος καταλαμβάνει την Ιαπωνία.

Η ψύχωση του μολυσμένου από την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα βοδινού κρέατος καταλαμβάνει την Ιαπωνία, καθώς πληθύνονται οι περιοχές όπου εντοπίζεται η παρουσία κρέατος μολυσμένου με ραδιενέργεια, τέσσερις μήνες μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11 Μαρτίου.
Μέχρι σήμερα οι ιαπωνικές αρχές γνωρίζουν ότι το κρέας που προέρχεται από 132 ζώα που κατανάλωσαν ζωοτροφή όπου ανιχνεύθηκε μεγάλη συγκέντρωση καισίου μεταφέρθηκε σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK και την εφημερίδα Asahi Shimboun.
ΣΕ 36 ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Από τις 47 διοικητικές περιφέρειες της Ιαπωνίας, 36 έχουν προμηθευτεί κρέας που προέρχεται από τα μολυσμένα ζώα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το NHK, το μολυσμένο κρέας καταναλώθηκε σε 31 περιφέρειες.
Η ιαπωνική κυβέρνηση αναμένεται να επιβάλει την Τρίτη απαγόρευση οποιασδήποτε αποστολής κρέατος από την περιφέρεια της Φουκουσίμα.
Σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές της Φουκουσίμα, 42 ζώα που εκτράφηκαν σε αγρόκτημα της Ασακάουα, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό, μεταφέρθηκαν και πουλήθηκαν στο Τόκιο και σε άλλες πόλεις της ανατολικής Ιαπωνίας τους τελευταίους μήνες, αν και είχαν τραφεί με μολυσμένες από ραδιενέργεια ζωοτροφές.
ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ. Οι αρχές του Τόκιο ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν καίσιο σε συγκέντρωση 650 μπεκερέλ ανά χιλιόγραμμο, με όριο τα 500 μπεκερέλ, στο κρέας ενός από τα ζώα αυτά που εστάλησαν στην πρωτεύουσα.
Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι 17 μολυσμένα βοοειδή από άλλο αγρόκτημα, στην περιοχή Μιναμιζόμα, μόλις έξω από τη ζώνη αποκλεισμού γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ακτίνας 20 χιλιομέτρων, πουλήθηκαν και εν μέρει καταναλώθηκαν στο Τόκιο και σε άλλες περιοχές τις χώρας.
Συγκέντρωση ραδιενεργού καισίου 3.200 μπεκερέλ ανά χιλιόγραμμο ανιχνεύθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου στο κρέας ενός ζώου σε εργοστάσιο επεξεργασίας τροφίμων στο Τόκιο.
ΧΩΡΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά το πυρηνικό δυστύχημα, η ιαπωνική κυβέρνηση δεν έχει εγκαταστήσει κεντρικό σύστημα ελέγχου της ραδιενέργειας στα τρόφιμα, επαφιόμενη στους ελέγχους που πραγματοποιούνται από τις νομαρχιακές και τις δημοτικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: